‘SVE JE TO LAŽ...‘

Austrijanci opleli po Hrvatskoj, sve podsjeća na crni scenarij od lani: ‘Znamo zašto to rade!‘

Sada Austrijanci kritiziraju organizatora festivala kako se na događanje moglo ući bez mjera, no oni to demantiraju
 Luka Gerlanc/Cropix

Ne jenjava medijska bura u Austriji oko povećanog broja zaraženih partijanera nakon što su došli kućama sa Zrća. Naime, austrijski mediji navode kako se čak 200 mladih Austrijanaca od njih 19.000 zarazilo na paškom festivalu "Austria goes Zrće", a neki su došli i do brojke od 350 zaraženih i da bi sve to još moglo ići prema gore. Scenarij je to koji neodoljivo podsjeća na prošlu godinu kada se hrvatski turizam trebao boriti s nizom negativnih natpisa iz Austrije, a sve je rezultiralo naglim prekidom sezone. No, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže da se to neće dogoditi.

- Da, sve to podsjeća na lanjsku godinu, ali ove godine je zbog cjepiva situacija sasvim drugačija. Mislim da ovo nije kraj sezone, ali naravno da ne možemo biti mirni. Moramo ipak znati da lani u ovo doba nije bilo cjepiva i toliko testova kao danas. Kako iščitavam sadašnja razmišljanja, ako motivi budu epidemiološki, a ne politički i financijski motivirani, sezona bi trebala biti duža, kazao nam je Ostojić koji nije previše htio ulaziti u problematiku tko se gdje i kako zarazio na Zrću. No ponovio je da bi Hrvatska se trebala držati epidemioloških mjera te kontrolirati situaciju jer nitko ne zna u mojem će trenutku koja zemlja donijeti koju odluku.

image
Ilustracija, party u klubu na Zrću
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Znam da naši epidemiolozi komuniciraju s kolegama iz EU-a i jako se dobro zna tko je bio pozitivan, a da je došao iz Hrvatske, kratak je bio Ostojić.

Naime, Austria goes Zrće održan je od 17. do 24. srpnja, a na festival su mogli ući samo cijepljeni, testirani ili oporavljeni. Sada Austrijanci kritiziraju organizatora festivala kako se na događanje moglo ući bez mjera. Direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević kaže pak da je ulazak u klubove na Zrću jako rigorozan i da nitko ne može ući ako nema potvrdu o cijepljenju ili da je negativan.

No, opet ponavlja da svatko to ide na takve festivale mora biti svjestan da bez obzira na testiranje ulazi u rizik. S druge strane direktorica tamošnjeg TZ-a Marina Riznar navodi da se radi o lažnoj vijesti te da će reagirati putem veleposlanstva i predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Austriji. Jer kako kaže, 19 tisuća Austrijanaca u periodu festivala nije bilo na Zrću, a i obavili su čak 12 tisuća testiranja jer nitko bez COIVID potvrde ili testa ne može na takva događanja.

- Već sada vidim da su ipak ublažili retoriku i da pišu kako je bilo među cijepljenima onih koji su zaraženo. A sve ovo podsjeća na prošlu godinu i vjerujem da to rade kako bi zadržali svoje goste u Austriji. Riječ je o spinovima koji se nažalost prevaljuju preko naših leđa. A mi ne želimo nikome ugroziti sezonu, kazala nam je direktorica. Veli da u tom periodu prema njihovom podacima na području Novalje nije bilo 19 tisuća Austrijanaca, već njih 3.800 od čega njih tisuću su obiteljski gosti koji nisu došli zbog festivala. Inače, u komercijalnom smještaju sada je dnevno u ovoj destinaciji 20.500 turista.

- Gdje bismo bilo da toj brojci pridodamo još 19.000 Austrijanaca! Ako su krenuli s tom laži, čemu diskutirati i sve ostalo. Mi smo u situaciji da se moramo braniti. Svi koji su se morali vratiti morali su imati COVID potvrdu, a mi smo odradili naš posao - 12 tisuća testiranja. A brojke nisu faktori koje možeš sakriti, ističe Riznar. Veli da srećom sve to nije utjecalo na daljnji buking jer se trenutno u Novalji traži krevet više.

- Odavno nam se nije dogodilo da nas gosti u TZ-u pitaju za smještaj pa im moramo preporučivati agencije gdje da se jave. Sve je puno i nadam se da sve ovo neće utjecati na tijek sezone jer smo se dobro pripremili i organizirali za velik broj testiranja. Otkazani su i svi veliki festivali. Imamo 7 testnih punktova koji rade 24 sata na dan, imamo COVID kuću gdje je osigurana karantena i u nije nije bilo Austrijanaca, zaključuje Riznar.

image
Plaža Zrće
Luka Gerlanc/Cropix

Iz Hrvatske turističke zajednice odmah su kazali da su demantirali netočne informacije.

- Plasirali smo i informacije o trenutnom broju gostiju u Hrvatskoj, kao i nove podatke ECDC-a prema kojima je naša zemlja i dalje najsigurnija destinacija Mediterana. Informaciju su prenijeli brojni austrijski mediji koji ovih dana pišu i o očekivanoj gužvi na granicama prema Hrvatskoj, a prenose i informacije iz demantija grada Novalje o broju sudionika na festivalu, izjavio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji, naglasivši kako se Hrvatska u Austriji i dalje nalazi na listi zemalja s malim rizikom za putovanja, odnosno iz kojih je pri povratku u Austriju dovoljna tzv. COVID putovnica bez daljnjih mjera ograničenja.

I ministrica turizma Nikolina Brnjac kaže da su sve nadležne institucije provjerile su sve potrebne informacije te dale svoje očitovanje prema kojem situacija o zarazi austrijskih državljana u Novalji ne odgovara onom što se komuniciralo.

- Prema najnovijim podacima ECDC-a Hrvatska je i dalje najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu. Želimo zadržati taj status te i ovaj put pozivamo sve da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, a kao što znamo, Stožer CZ RH je za pojedine županije donio strože mjere baš kako bismo uspjeli zadržati epidemiološku sliku koja nas svrstava među najsigurnije destinacije Mediterana, zaključila je Brnjac.

Inače, Hrvatska među Austrijancima uživa poziciju jedne od omiljenih inozemnih turističkih destinacija te u dosadašnjem dijelu godine s ovog tržišta bilježimo oko 2,8 milijuna noćenja što predstavlja rast od oko 90 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najviše se zarazilo povratnika iz Španjolske, Hrvatska na 4. mjestu

Prema podacima njemačkog Instituta Robert Koch koji redovito na tjednoj bazi objavljuje izvješća o stanju pandemije u Njemačkoj, u kojem se analizira i koliko se Nijemaca zarazilo koronom tijekom svojih godišnjih odmora u inozemstvu, Hrvatska je na četvrtom mjestu.

Od 28. lipnja do 25. srpnja prijavljena su 3662 slučaja u kojima su oboljeli vjerojatno bili izloženi koronavirusu u inozemstvu. Prema njihovim podacima podacima, najviše se stanovnika Njemačke u proteklom periodu zarazilo koronom u Španjolskoj, njih 1247. Na drugom mjestu je Turska (249 zaraženih), treća je Nizozemska (203), četvrtak Hrvatska (197), a peta je Grčka (180 zaraženih).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:52