SAMO KOD NAS...

Apsurd u Smiljanu, Teslin centar želi ukloniti punionicu vozila na struju: ‘Stvara nam probleme!‘

Ulaznica za park je 50 kuna, a punjenje automobila potroši nam 150 kuna struje, kaže upraviteljica MC-a Nikole Tesle Tatjana Kolak
 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Zvuči nadrealno, ali je istinito - Memorijalni centar Nikole Tesle u ličkom Smiljanu, podignut u spomen na jednog od najvećih znanstvenika čije je otkriće izmjenične struje promijenilo svijet, želi ukloniti punionicu električnih automobila. Dobili su je na dar 2014., no kažu da im stvara prevelike probleme, dolazi do pada napona jer troši previše struje te je često neispravna, a problem je i što nema papira koji dokazuje da im je darovana.

Na to je ukazao poduzetnik Igor Kolovrat koji je vrijednu punionicu darovao Centru. Kaže da je te 2014. industrija bila tek u povojima te je bilo vrlo malo punionica.

- Godinama se bavim zelenom tehnologijom. Činilo mi se da bi postavljanje takve punionice u Centar moglo biti izvrsna promocija električnih automobila, kao i samog Memorijalnog centra. Besplatno smo je postavili, u dogovoru s tadašnjim dogradonačelnikom Ivanom Biljanom - kaže nam Kolovrat.

Besplatni servis

Štoviše, dodaje, dvije i pol godine su je "svako malo" i besplatno servisirali.

- Ali to više nismo radili. Ako ti netko pokloni automobil, zar stvarno očekuješ da ti ga redovito vozi i na servis?! A nas su zvali da dolazimo u Smiljan svaki put kad bi iskočio osigurač - ogorčen je poduzetnik. Dodaje da mu je nevjerojatno da se ovo događa u vrijeme kad je zelena tehnologija sve popularnija i prisutnija, u godini kad će Hrvatska dobiti kovanice eura s likom Nikole Tesle.

Ističe da će punionicu ukloniti već za desetak dana kad već Uprava to traži. No razočaran je jer, kaže, eto što se dogodi kad nešto želiš darovati. Ravnateljica Muzeja Like Gospić Tatjana Kolak, koja upravlja i MC-om Nikole Tesle, ima, pak, drugu priču. Kaže da je punionica postavljena 2014., a ona je došla 2018. godine.

Nema dokumentaciju

- Nemamo nikakvu dokumentaciju o toj punionici, ugovor o darovanju ili bilo što slično. Često je bila neispravna, pa smo je isključili da ne svijetli bezveze. Jednom prilikom nam se pokvarila trafostanica kad je čovjek priključio svoj automobil na punjenje i nije nam mogla raditi ulazna blagajna. Ostali smo bez struje. Uostalom, ulaznica u park je 50 kuna, a punjenje automobila potroši nam 150 kuna električne energije, pa tu ne vidim nikakvu računicu - objasnila je dr. sc. Kolak.

Ističe kako to ne znači da punionice u Centru možda u budućnosti neće biti, no želi da ovaj put sve bude uredno dokumentirano.

- Ona je neispravna! Posljednji remont rađen je 2019., a mi nemamo dokumentaciju pa je nitko ne želi servisirati. Što ako se nekome na punionici pokvari skupi električni automobil? Ne mogu se dovesti u situaciju da mi to moramo plaćati - kaže ravnateljica.

Ističe kako su već dobili određene ponude za novu punionicu, no radi se o skupom uređaju te je potrebno provesti natječaj i nije poznato u kojem bi se roku to moglo dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 16:00