PORUKA IZ SLAVONIJE

Anušić odgovorio na trenutačno najvažnije političko pitanje u Hrvatskoj: ‘Ne, neću to učiniti!‘

Ovo je znak naše snage, a ja nisam reterirao, kazao je potpredsjednik HDZ-a i župan osječko-baranjski Ivan Anušić

Ivan Anušić

 Marko Mrkonjic/Cropix

Kao što smo i najavili, nema nikakve otvorene i velike pobune s istoka Hrvatske protiv premijera Andreja Plenkovića zbog smjene ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak. Svi saborski zastupnici HDZ-a iz Osječko-baranjske županije podržat će prijedlog premijera da se novim ministrom imenuje Šime Erlić, što znaći da potpredsjednik HDZ-a i župan osječko-baranjski Ivan Anušić, kao praktički jedini oponent Plenkoviću u HDZ-u, neće povesti otvoreni rat protiv premijera. No, njegovom stavu da za smjenu ministrice nije bilo potrebe i razloga pridružio se kompletan Županijski odbor HDZ-a, koji je u četvrtak navečer o tome raspravljao na svojoj sjednici.

- Smjena Nataše Tramišak bila je nepotrebna i ja je ne mogu podržati, a taj zaključak su podržali i svi na ŽO HDZ-a. No, isto tako svi moramo znati da se ministri u Vladi biraju na prijedlog premijera Andreja Plenkovića, koji je predložio novog ministra koji će doći na mjestu Tramišak i to će u Saboru proći glasovima većine saborskih zastupnika – ponovio je Anušić u petak prijepodne stav osječko-baranjskog HDZ-a, što su mnogi u Hrvatskoj protumačili kao znak slabosti te svojevrsno reteriranje Anušića u odnosu na Plenkovića.

- Upravo obrnuto. Ovo je znak naše snage, a ja nisam reterirao. Rekao sam već nekoliko puta da sam protiv smjene, tako sam glasao i na Predsjedništvu, znači nije bile plebiscitarna dozvola za rekonstrukciju u ovakvom obliku i da se mijenja Tramišak. Naravno da bi za javnost bilo zanimljivo da mi sada krenemo rušiti Vladu i otkazivati joj povjerenje, ali ja to neću napraviti, jer bi to možda nekome bio interes kada bismo napravili i završili izvan stranačke organizacije. Ponavljam, neću to napraviti iako sam protiv smjene, ali premijer na to ima pravo i to je razlog zašto ja osobno i ŽO nismo napravili korak dalje – odgovorio je Anušić na direktno pitanje.

Na naše pitanje što misli o tezi da je Tramišak smijenjena jer nije htjela produžiti ugovor s Omega Softwereom, a što je navodno premijer želio.

- Premijer mora odgovoriti zašto je smijenjena. Nisam je ja smijenio. Mi smo je predložili za ministricu prije dvije i pol godine ispred pet slavonskih županija. To nije bila samo odluka Osječko-baranjske županije. Danas više nije ministrica, ne zbog nas, nego zbog odluke premijera i to je pitanje za njega – poručio je Anušić, dodavši i kako smjenu ministrice ne smatra provokacijom na svoj račun.

- U poslu koji radimo mora se promišljati deset koraka unaprijed, a ne samo od danas za sutra. Nisam ovo shvatio kao provokaciju, a i da jest neću na to pasti i neću se ponijeti kao netko tko je isprovociran – kazao je potpredsjednik HDZ-a, koji je upitan i postoji li i dalje međusobno povjerenje između njega i premijera.

- Ako premijer nema vjeru u mene, nemam problem s tim i spreman sam odstupiti s mjesta potpredsjednika stranke, ali koliko ja znam povjerenje u mene nije dovedeno u pitanje. On moje povjerenje ima i mi ćemo podržati njegovu odluku vezano uz N. Tramišak. Što se tiče međusobnih odnosa premijera i mene oni su stabilni i normalni, nastavit će se razvijati na relaciji koju imamo – rekao je Anušić, koji je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao i da ne vjeruje kako iza ove odluke stoji Vladimir Šeks, a o čemu se počelo spekulirati.

- Ne vjerujem da Šeks stoji iza toga, niti imam indicije za to. On je prisutan na Predsjedništvima, razgovaramo, ali ne vidim poveznicu – kazao je. Na naše pitanje kakva je politička poruka hrvatskoj javnosti kada se smjenjuje jedna od najuspješnijih ministrica u Vladi odgovorio ja da "poruka nije dobra."

- Ali, premijer je od Predsjedništva HDZ-a većinom glasova za nju dobio zeleno svjetlo – odgovorio nam je Anušić, a onda smo ga upitali i boji li se da će birači u 4. izbornoj jedinici zbog ovoga kazniti HDZ na sljedećim parlamentarnim izborima.

- Birači će imati prilike glasati za Natašu Tramišak – poručio je o svojoj suradnici, kazavši na naš upit i da ga nije iznenadila njezina reakcija i izjave koje je dala nakon smjene.

- Nije me iznenadio njezin istup. Poznajem je od 2009. godine i zato je bila naš prijedlog za ministricu. Njen posao je dao konkretne rezultate, time se bavila, politički nije nastupala, ali nije imala ni previše prilike u medijima za to. Ovo je trenutak u kojem će ona nastaviti komunicirati. Ljudi koji su spomenuti i koji trebaju na neka pitanja odgovoriti, to je pitanje za njih. Ona će, ako bude potrebno, možda i dodatno objasniti zašto se ne slaže sa svojom smjenom – rekao je, potvrdivši i kako će se Tramišak uz aktiviranje saborskog mandata vratiti i na posao u Županiju, gdje će nastaviti pomagati na projektima od kojih je većinu i kreirala. Dodao je i kako od očekuje posjet novog ministra Erlića "da vidi što je sve napravila bivša ministrica, koje projekte imamo i radimo."

- Ne bojim se da će se ovo negativno reflektirati na Slavoniju i na projekte. Ovo neće i ne smije usporiti projekte. To je pitanje politike, a ne projekata. Oni idu dalje i razvijaju se, jer nisu pali s neba, nego su rezultat našeg sustavnog i planskog rada. Otvorili smo mogućnosti razvija Slavonije i Baranje neovisno o bilo kojem ministarstvu, jer smo promijenili način politike koji je ranije ovdje egzistirao, a koji je bio samo i isključivo politikantstvo najgoreg oblika, koji nam ništa dobro nije donio. Ja tu politiku neću vraćati i ako treba bit ću kolateralna žrtva, a to Slavonija i Baranja neće biti – poručio je Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 04:01