GLASAJTE!

ANKETA Je li Milanović trebao odmah podnijeti ostavku?

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da će se Ustavni sud izjasniti u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora

Zoran Milanović

 Vanesa Pandzic/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović kandidirat će se na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u I. izbornoj jedinici, o čemu su on i predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestili na konferenciji za novinare, a Milanović najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

Ranije danas predsjednik Milanović je raspisao parlamentarne izbore za srijedu, 17. travnja.

Milanović je kasnije na Facebooku objasnio da namjerava ostati predsjednik Republike "sve do pobjede na izborima" što je potaknulo niz reakcija na njegov potez. Najmanje dvije profesorice ustavnog prava, Sanja Barić i Ana Vuković Horvat, odmah su poručile da Ustavni sud mora hitno reagirati i to već danas ili sutra.

Konačno, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović za N1 je rekao da će se Ustavni sud izjasniti u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

Mi vas pitamo u anketi je li Milanović trebao podnijeti ostavku na mjesto Predsjednika Republike.

Podsjetimo, voditeljica katedre za ustavnog pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci, Sanja Barić, danas je poručila sljedeće o Milanovićevoj odluci da se kandidira i ostane predsjednik države.

- Ovo je stvarno strašno, to se naprosto tako ne radi. Apsolutno nema nikakvog propisanog postupka i u ovom trenutku jedino mu Ustavni sud treba reći da se ne može kandidirati na izborima dok obnaša ovu funkciju, istaknula je ustavna stručnjakinja.

Prema njezinim riječima, to je izvan svake pameti i potpuno nečuveno i nezamislivo:

- To je toliko jasno da nigdje nije ni propisan postupak. Kad netko ide toliko izvan svega onda je ostao jedini Ustavni sud koji treba reći, i to još danas, da se može kandidirati isključivo ako bi dao ostavku, dodala je Barić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 21:17