PREMIJER U DAVOSU

Andrej Plenković: Najvažnije je u krizama bilo spriječiti socijalnu frakturu

"Sada građani mogu osjetiti zašto država postoji u krizi i zašto je EU dobra i koristi građanima kada ju najviše trebalo“

Andrej Plenković na panelu u Davosu

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u srijedu na Svjetskom ekonomskom forumu kako mu je najvažniji zadatak u posljednje dvije i pol krizne godine bio spriječiti "socijalnu frakturu“.

Plenković je na panelu "Gospodarska željezna zavjesa: Scenariji i njihove implikacije“ u Davosu kazao kako se u posljednje dvije godine "u potpunosti promijenila globalna agenda“ zbog pandemije covida-19 i ruske invazije na Ukrajinu.

Tako je njegova stranka desnog centra, koja bi trebala biti za slobodno tržište, socijalno-tržišno gospodarstvo, slobodu poduzetništva i odgovornost pojedinaca morala više intervenirati u gospodarstvo zbog izvanrednih situacija.

"Moj je najvažniji zadatak bio spriječiti socijalnu frakturu“, kazao je Plenković, dodavši kako je vlada isplaćivala u jednom trenutku plaće za 700 tisuća ljudi u privatnom sektoru i morala intervenirati kako bi se smanjile posljedice rasta cijena energenata u posljednje vrijeme.

image

Andrej Plenković i Christine Lagarde

"Sada građani mogu osjetiti zašto država postoji u krizi i zašto je EU dobra i koristi građanima kada ju najviše trebalo“, dodao je premijer.

Na panelu, koji je moderirao novinar CNN-a Fareed Zakaria, sudjelovali su Ray Dalio američki investitor i menadžer hedge fondova, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva i izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Plenković se osvrnuo na energetsku krizu i naveo kako je otvaranjem LNG terminala na Krku potpuno promijenjen manevarski prostor u kontekstu ovisnosti o ruskim energentima ne samo za Hrvatsku, nego i za Srednju Europu.

image

Andrej Plenković

Ray Dalio govorio je o opasnosti da bi se zapadna društva, pogotovo američko, mogla suočiti s "nepremostivim“ razlikama između ideoloških tabora koje bi mogli u pitanje dovesti priznavanje legitimiteta izbora.

Istaknuo je da je era sve veće globaliziranosti završila te će veća "samodostatnost“ igrati veću ulogu zbog mogućnosti rata u promijenjenom svijetu podijeljenom na ideološke blokove.

"Sasvim je zamislivo da postane neprihvatljivo poslovati u Kini“, kazao je Dalio.

image

Andrej Plenković

Šefica MMF-a je istaknula kako ju zabrinjava mogućnost stvaranja fragmentiranijeg svijeta podijeljenog na odvojene trgovinske blokove koji "razdvajaju integriranu svjetsku ekonomiju“.

Rekla je kako trenutna situacija pokazuje da se treba više usredotočiti na sigurnost opskrbnih pravaca ie da ekonomija više ne može biti utemeljena samo na faktoru manjih troškova proizvodnje, već u jednadžbu treba uključiti i sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 05:32