ŠTO BI SE DOGODILO?

Analitičar objasnio zašto nikako ne bi bilo dobro da Milanović da ostavku

Od trenutka kad bi dao ostavku raspravljalo bi se samo o predsjedničkim izborima...

Zoran Milanović

 Livio Andrijic/Cropix

Političku situaciju u zemlji u Newsroomu na N1 televiziji komentirao je profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Rimac.

Ustavni sud zabranio je predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću sudjelovanje na parlamentarnim izborima, osim ako da ostavku – što je očito da se neće dogoditi. Ako situacija eskalira, spominjem se i poništavanje izbora, no Rimac kaže da za to ne vidi “realne mogućnosti”.

“Naravno da će to što je Zoran Milanović napravio utjecati na kampanju i njen oblik i naravno na razmišljanje glasača, ali načelno, ako nisu sad reagirali, mislim da ne osnove, a nema ustvari ni političke mudrosti da oni interveniraju i na bilo koji način ospore volju birača koja će biti iskazana”, rekao je Rimac.

Dodaje da predsjednik Milanović “zasad još uvijek ne hoda po rubu”. “Iskazao je svoju preferenciju, no kampanja još nije počela. Naš zakon poznaje kampanju tek kad se objave izborne liste. Milanović zasad ne sudjeluje u kampanji.”

Rimac ipak smatra da ideja da Milanović bude na listi ipak nije primjerena zbog ovlasti koje on kao predsjednik ima u raspisivanju izbora, u sazivanju Sabora i uspostavi novog Sabora.

“Što se tiče njegovog kasnijeg ponašanja, tu nema nikakvih ograda. Kad se konstituira Sabor, može dati ostavku. Pretpostavljam da je realno razmišljanje Zorana Milanovića da sazove Sabor, da se uspostavi, izabere predsjednik i tada da on da ostavku ako vidi da će imati podršku većine zastupnika”, rekao je Rimac za N1.

Objasnio je zašto smatra da ostavka Milanovića ne bi bila dobra stvar.

“Od trenutka kad bi dao ostavku raspravljalo bi se samo o predsjedničkim izborima. Ja ne vjerujem da bi se stranke koje su sada koncipirale svoje kampanje za parlamentarne izbore, iako je potez Zorana Milanovića razdrmao situaciju…. Mislim da bi malo stranaka reklo sada ‘ajmo odgoditi parlamentarne izbori, idemo na predsjedničke’. Svi su spremni za kampanju, svi su je zazivali, svi ju žele. Ostavka Milanovića bi, politički gledano, kampanju potpuno stavila u drugi plan i dobili bismo Sabor koji je izglasan usput, bez razmišljanja”, smatra Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:07