‘ODBILI SU...‘

Analitičar i politolog o ‘nenormalnoj situaciji‘: ‘Pa Ustavni sud se jednim potezom već izjasnio o Milanoviću...‘

Caratan je ustvrdio kako argument za kandidaturu Milanovića može biti odredba da ‘predsjednik brine za stabilnost državne vlasti‘

Branko Caratan

 Ranko Suvar/Cropix

Milanoviću je bilo dovoljno da je galama velika. Animirao je lijeve birače, a bio on u izbornoj kampanji ili ne - mislim da bi on govorio isto", rekao je za HRT-ovu emisiju "Studio 4" politolog i politički analitičar Branko Caratan. Caratan se prvo referirao na ulogu predsjednika Republike u parlamentarnom sustavu.

"Tu nije u pitanju naš hrvatski ustav, nego iskustvo parlamentarnih demokracija u Europi. One su nastale tako da se monarh lišio vlasti. Monarh se ne smije petljati u stranačku politiku. To bi u Britaniji bio skandal i to nikad britanski monarh ne radi da ulazi u stranačke rasprave. Očito je, ako je situacija normalna, da predsjednik Republike u parlamentarnoj demokraciji ne smije sudjelovati u stranačkim borbama", rekao je.

"U većini novih demokracija u Europi postoji neposredni izbor predsjednika. Taj neposredni izbor mu daje veliku legitimaciju i predsjednici se u tim zemljama puno češće javljaju u političkim bitkama", kazao je.

Caratan je ustvrdio kako argument za kandidaturu Milanovića može biti odredba da "predsjednik republike brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti", ali istaknuo kako je potrebno dokazati da situacija u zemlji "nije normalna".

"Predsjednik se ovdje može pozivati samo na članak Ustava 94. koji govori da se predsjednik republike brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti. Treba dokazati da je stabilnost državne vlasti poremećena. Oni koji zagovaraju tu poziciju govore da državni odvjetnik - koji je dio pravosudne strukture - treba biti neovisan, a on se izjašnjavao u medijima u prilog jedne određene stranke", rekao je.

"Imamo više birača nego odraslih građana, i to puno. Imamo sukob i raspravu oko uloge EPPO-a i pitanja tko ima ingerenciju. Predsjednik i vlada ne koordiniraju vanjsku politiku, a imamo rat u Europi", kazao je za HRT.

"Može se tvrditi da imamo nenormalnu situaciju, a zadatak Ustavnog suda je da odredi je li situacija normalna", nastavio je. Ustvrdio je kako se o Milanoviću ustavni sud već indirektno izjasnio. "Ustavni sud se na neki način već izjasnio. Odbili su prisustvovati polaganju zakletve novog državnog odvjetnika", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:02