ZORAN MILANOVIĆ

‘Amerikanci su tražili sastanak, ali danas ne mogu i to je to. Pelosi ionako za dva tjedna više neće biti na toj poziciji‘

Na susretima Krimske platforme neće sudjelovati jer ‘ne zna je li pozvan i ne za što je to‘

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske povodom obilježavanja Dana Grada. Nakon toga odgovarao je na pitanja novinara.

Milanović kaže kako ne vjeruje da će se susresti s Nancy Pelosi jer ona već sutra odlazi iz Hrvatske. “Amerikanci su tražili sastanak, ja danas ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada. U Americi su za dva tjedna izbori i pobjedit će Republikanci”, odgovorio je predsjednik na pitanje je li on tražio sastanak, a Amerikanci ga odbili. Dodaje i da je američki poziv vjerojatno bio kurtoazan, javlja N1.

Na susretima Krimske platforme neće sudjelovati jer “ne zna je li pozvan, ne za što je to i jer vidi puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu i ne želi biti još jedan pozer koji će u tome sudjelovati”. “To je inicijativa predsjednika parlamenata, ja sam predsjednik države i zato ne sudjelujem. Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovati”, kaže.

Govoreći o obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj ponovio je kako je to "svrstavanje na stranu i sudjelovanje u ratnom sukobu. To je crta preko koje ne dopuštam. Drugima mogu pomoći i suosjećati, previše smo se brinuli o drugima, a o nama nitko. Naša je situacija takva da moramo brinuti svoju brigu", rekao je, javlja Dnevnik.hr.

Predsjednik je rekao kako se Hrvatsku tretira kao neozbiljnu državu i dodao kako je ministar vanjskih poslova bio u Bruxellesu gdje se donijela odluka da će "europske države u nećemu sudjelovati, a ja o tome nemam pojma", naglasio je. "Ta odluka, iako jednoglasna, nikoga srećom ne obvezuje, mi nemamo nikavu obvezu u okviru NATO-a, nema obveza borbenog djelovanja", naglasio je.

Rekao je i kako nije pratio slučaj s mogućim policijskim nasiljem nad navijačima u Splitu te da ne zna puno o tome, ali je dodao kako "postoje situacije u kojima se policajac nekada ne može obraniti, a da ne povuče".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:49