UVIJEK NA RASPOLAGANJU

Ambulanta u kontejneru: Ova žena je jedina ginekologinja za cijelu Baniju. Ima 3600 pacijentica

Umjesto u žutoj obnovljenoj zgradi, primaju pacijente u pet kontejnera u dvorištu
Sanja Štingl - Vlašić
 Željko Hajdinjak/Cropix

Razboli li se danas mještanin Gline i nekog od zabačenih zaselaka, iz svog će kontejnera doktoru u - kontejner.

Glinski liječnici, umjesto u žutoj, svježe energetski obnovljenoj zgradi, danas ordiniraju u pet kontejnera smještenih u dvorištu iza Doma zdravlja. Brinu o sedam, do osam tisuća pacijenata.

image
Hitna pomoć preseljena je u kontejnere u dvorištu
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Čekaonica za pacijente je u šatoru u dvorištu
Željko Hajdinjak/Cropix

Pedijatrica se privremeno iselila u Topusko, stomatolog je jučer svoju ordinaciju preselio u susjednu obiteljsku kuću.

U njima rade tri liječnika obiteljske medicine i ginekologinja. Jedina je to ginekološka ordinacija na cijeloj Baniji, od Petrinje do Vojnića. Dr. Sanja Štingl-Vlašić tako sama brine o svim banijskim trudnicama.

- Nema ih puno, njih petnaestak. Malo je ljudi, i malo se djece ovdje rađa. Ubuduće će, vjerojatno, nakon svega, još i manje - boji se doktorica pogoršanja ionako loše demografske slike ovog kraja. Stotinjak je trudnica godišnje ukupno.

Jedina ginekologinja ima 3600 pacijenata i kaže da je to u odnosu na hrvatski prosjek - malo. Ona je i predsjednica Udruge "Sv. Agata", za žene koje boluju od karcinoma dojke. Što ako ode na bolovanje?

- Na bolovanje i na godišnji ne idem. Tu živim i tako radim cijelo desetljeće. Mi koji ovdje živimo, uvijek smo na raspolaganju - kaže nam dr. Štingl-Vlašić. Prepričava nam činjenice, ali se ne žali. Voli biti tu gdje je, da je željela, mogla je davno otići.

image
Sanja Štingl - Vlašić
Željko Hajdinjak/Cropix

Idemo dalje

Mogli su i drugi, ali su ostali. Žele biti tu za svoje pacijente, danas odsječene od svijeta i prometno izolirane, pa liječnici odlaze k njima. Okolnosti su, kaže, skromne i u normalnim vremenima. Danas ju veseli jer su žene dobile kontejner-ambulantu.

To znači da je njezina ordinacija veća od ostalih. Ima tri prostorije - prijem, čekaonicu i ordinaciju s ginekološkim stolcem, ultrazvukom, CTG-om. Svlačionica je iza veselih, šarenih zavjesa. Doktorica je svojim pacijenticama i u limenom kontejneru složila ženskom biću ugodan prostor. Iz tima za psihološku pomoć, koji je svakodnevno na terenu, reći će da je svaki, pa i najmanji detalj pažnje, privida normalnog, u ovim trenucima važan.

- Mora biti malo duše - kaže liječnica dok sjeda u radni stolac od grimizno crvene kože. Na njemu vaza s ružom, na "zidu" razglednica sa željama za sretnu novu godinu.

- Život ne staje, moramo dati malo duše. Borci smo, ova nas nevolja nije dotukla i idemo dalje. Iako, bez velike pomoći sa strane bilo bi teško - priznaje dr. Sanja Štingl-Vlašić.

Od ponedjeljka će dvaput tjedno u Glinu dolaziti i Ljiljana Vukota, psihologinja Udruge "Sve za nju". Sa svojim će timom pružati psihološku pomoć onkološkim pacijentima s potresom pogođenog područja.

image
Ljiljana Vukota
Željko Hajdinjak/Cropix

- Pogodio ih je karcinom, pa korona, a sad i potres. I to serija potresa. Može li gore? - pita se psihologinja. Organizira se telefonsko savjetovanje, osam je terapeuta, a Ljiljana Vukota dvaput će tjedno biti na raspolaganju u svojoj kontejner-ordinaciji.

- Radit ću trijažu, i za one koji će htjeti fizički razgovarati, bit ću tu - kaže. U tijeku je uspostava terenskog savjetovališta, a najvažnije im je da do svih bolesnika stigne glas da se imaju kome obratiti za pomoć.

Psihološki problemi

- Razgovarat ćemo sa ženama i muškarcima koji boluju od bilo kojeg karcinoma. Imat će na raspolaganju psihologe i terapeute. Sigurno je oboljelih od zloćudnih bolesti ukupno dvjestotinjak, u različitim fazama bolesti. Neki su u metastatskom raku, neki tek dijagnosticirani, drugi još odlaze na kemoterapije. Neki su, hvala Bogu, i u oporavku, a svima njima želimo pomoći.

Zbog silnog stresa i straha koji proživljavaju, kao i gubitka svega, može se očekivati da će se sve veći broj ljudi teško nositi s psihološkim problemima. A često je baš to triger za druge bolesti. Uskoro na Baniju stiže i dječji psihijatar, mobilni tim psihološke pomoći već je na terenu, a od ponedjeljka, dakle, počinje s radom i tim za psihološku pomoć onkološkim bolesnicima.

Domovi obje naše sugovornice nastradali su te na posao u kontejner dolaze iz kuća svojih svekrva. Starih, kojima potres nije naštetio.

image
Dr. Abdullah Kaoudah, Sirijac koji radi u Domu zdravlja u Glini
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Dr. Abdullah Kaoudah, Sirijac koji radi u Domu zdravlja u Glini
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:50