PLENKOVIĆ U DUBROVNIKU

‘Ako postoji jedna tema u kojoj se slažem s Milanovićem, to je BiH. Zabrana ulaska necijepljenima u RH? Ni govora!‘

‘Ovako kako je danas u BiH, nije dobro ni za koga. Moramo naći mehanizme koji će Hrvatima u BiH omogućiti da budu adekvatno zastupljeni‘
Andrej Plenković
 Tonci Plazibat/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se u subotu novinarima na 14. Dubrovnik forumu.

- Održao sam nekoliko susreta, sastao sam se s imenovanim visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, posebnim europskim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmerom i potpredsjednikom EBRD-a Pierreom Heilbronnom, kazao je.

- Sastanci su bili prigoda da pojasnim politiku Hrvatske prema BiH u Berlinskom procesu i njihovom putu prema EU i NATO savezu, ali i politiku prema Hrvatima u BiH koji su konstitutivan narod koji moraju imati adekvatno zastupništvu u parlamentu. Ako postoji jedna tema gdje se ja i predsjednik Milanović slažemo, onda je to BiH, rekao je premijer.

- Naravno, zaželjeli smo da razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH okončaju na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost u predstavničkim tijelima i Predsjedništvu BiH te da nema preglasavanje koje ih dovodi u nepravedan položaj, rekao je premijer.

Podsjetio je da hrvatsko stajalište nije od jučer.

- Mi govorimo o temeljnim načelima Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je imao koncept 1,2 i 3 - jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i prava svim ostalima, kazao je Plenković.

Zakonodavstvo BiH, nastavio je, treba odražavati sistem koji će omogućiti da ono što je tada bilo dogovoreno i što je bilo primjenjivano do 2006., se u budućnosti osigura.

- Ovo nije dobro ni za koga, nepravedno je, jedan konstitutivan narod se osjeća nezadovoljno (...) moramo naći mehanizme koji će dati jamstva Hrvatima da će njihov predstavnik u Predsjedništvu biti legitimni predstavnik političkih stanaka Hrvata u BiH, rekao je Plenković.

Na pitanje da li misli da je za ovakvu situaciju možda djelomice kriv i predstavnik Hrvata u BiH, zbog primjerice nedovoljnog lobiranja, premijer je novinaru odgovorio protupitanjem upitavši ga želi li reći da su Hrvati krivi za praksu koja je krenula tek 2006.

Plenković je ustvrdio da za takvo stanje nije kriv predstavnik Hrvata Dragan Čović.

- Netko je 2006. odlučio da se inženjeringom može preglasati Hrvate i od tada imamo situaciju kakvu imamo, rekao je Plenković.

- Nije to do Hrvata nego do nekoga drugoga, rekao je Plenković.

Također je rekao da je vrlo zadovoljan razgovorima koje je vodio na ovogodišnjem, 14. po redu Dubrovnik forumu.

Cijepljenje

Na pitanje hoće li Hrvatska slijediti primjer Malte koja je zabranila ulaz necijepljenim ljudima, Plenković je rekao da o tako nečemu nema niti govora.

- Mi to nećemo napraviti. Malta je cijepila jako velik broj građana. Kod njih dolazi do nekih situacija zbog većeg broja okupljanja. Svi koji se ne ponašaju odgovorno, imaju rast broja zaraženih. Što se turizma tiče, moramo imati rezultat bolji nego lani, to je svima u interesu. Svatko treba dati svoj doprinos. Jučer je cijepljeno 9000 ljudi. Volio bih da se taj trend nastavi. Što više cijepljenih, to bolje.

Dodao je i kako oni koji se cijepe neće biti novčano nagrađeni.

- Nećemo davati novac onima koji se cijepe, toga neće biti. Pa što bismo onda trebali dati dvostruko onima koji su se cijepili odmah na početku? Postoji zdrav razum i informiranost. Očekujem da svi daju svoj doprinos, kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:56