DVOJNI PRIKAZ CIJENA

Ako kupite robu u kunama i poželite ju vratiti nakon uvođenja eura, povrat novca morat će biti u eurima

Iznos povratne naknade za ambalažu od 0,50 kuna preračunavat će se prema fiksnom tečaju i iznositi 0,07 eura.

Kuna/Ilustracija

 /Shutterstock

Tijekom obveze dvojnog iskazivanja cijena kod poklon-kartica kupac mora biti informiran o cijeni u kunama i eurima, ali ta cijena ne mora biti iskazana na samoj kartici, nego na etiketi, privjesnici, naljepnici ili na polici.

Poklon-kartice s iznosom u kunama vrijedit će i nakon uvođenja eura pa trgovac mora potrošačima osigurati automatsko preračunavanje iznosa iz kuna u eure primjenjujući pravila za preračunavanje i zaokruživanje. Kad je riječ o programima vjernosti, trgovci nisu obvezni dvojno iskazati stanje za svoj loyalty program i loyalty kartice. Naime, ti iznosi ne predstavljaju cijenu proizvoda i usluga pa se do 31. prosinca iskazuju u kunama, a nakon 1. siječnja u eurima.

SMS poruke

Iako je povratna naknada na ambalaži među izuzecima od obveze dvojnog iskazivanja, u slučajevima kada se cijena povratne naknade iskazuje zasebno na regalnim etiketama mora biti dvojno iskazana.

Ambalažu na kojoj je iskazana vrijednost povratne naknade u kunama nije potrebno mijenjati nakon dana uvođenja eura, nego se može koristiti do isteka zaliha. Iznos povratne naknade od 0,50 kuna preračunat će se prema fiksnom tečaju konverzije i iznosit će 0,07 eura.

U slučajevima kada je potrošač kupio robu u kunama, a poželit će je vratiti nakon uvođenja eura, povrat novca mora biti u eurima. Kod kupnje prepaid bona potrošaču se izdaje račun i uz taj račun potvrda o kupljenom bonu na kojem nije potrebno dvojno iskazati cijenu. SIM karticu koja na ambalaži ima istaknutu i novčanu vrijednost od, primjerice, 20 kuna ne treba mijenjati i može se koristiti do isteka zaliha. Vrijednost i iznos koji se navodi u SMS porukama kao obavijest potrošačima na temelju računa nije potrebno dvojno iskazati, osim ako će poslana SMS poruka rezultirati naplatom.

Do potrošnje zaliha

Legitimacijski papiri, poštanske marke, frankirane markice, državni biljezi, lutrijske igre s unaprijed utvrđenim rezultatom, kuponi za popust, kuponi u vrijednosti vraćene robe, ambalaža s iskazanim piktogramom povratne naknade, prepaid bonovi, vrijednosne kartice, poklon-kartice, knjige i druge periodičke publikacije, službeni obrasci i tiskanice, koji su bili tiskani ili su u prodaji prije uvođenja eura i na kojima su iznosi iskazani u kunama, mogu se koristiti i nakon uvođenja eura, dakle nakon 1. siječnja do potrošnje zaliha, ali uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i prema pravilima za preračunavanje i zaokruživanje kod prodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:51