'KINESKI ZID'

'Ako investitor izgubi spor, sve je dalje njegov trošak'

Zgrada u Splitu ima građevinsku bruto površinu od 1145,36 kvadrata, a sve to na čestici od 766 kvadrata
 CROPIX

Susjedi nove zgrade na Mejama žalili su se na izdanu građevinsku dozvolu, a kontaktirali su i građevinsku inspekciju koja je također više puta izlazila na teren, ali dosad nisu uspjeli spriječiti tu neobičnu gradnju.

- Sad još čekamo konačnu presudu Visokog upravnog suda jer je rješenjem Ministarstva graditeljstva odbijena naša žalba na građevinsku dozvolu - rekla je jučer odvjetnica Marina Mrklić koja zastupa pet stanara što su se žalili na izdavanje građevinske dozvole investitoru tvrtki Antino d.o.o. na splitskim Mejama, na čiju su gradnju na društvenim mrežama ukazali njihovi susjedi. Odvjetnica Mrklić kaže da cijeli slučaj prati od samih početaka te dodaje da su susjedi iskoristili sva pravno raspoloživa sredstva, no investitor je ipak započeo gradnju.

Ulagačev rizik

- Investitor ima pravo graditi i prije konačne odluke Visokog upravnog suda, ali ako u konačnici izgubi, svi daljnji potrebni potezi bit će o njegovu trošku, dakle riskira - izjavila je Mrklić.

Na terenu je bila, doznajemo, i građevinska inspekcija, što su nam jučer potvrdili i službeno, rekavši da je “građevinska inspekcija Državnog inspektorata Područnog ureda u Splitu izvršila očevid”.

“Pregledom je utvrđeno da investitor gradi građevinu stambene namjene. Investitor je ishodio građevinsku dozvolu 11. svibnja 2018., koja je postala izvršna 10. rujna 2018., i kojom je dozvoljeno građenje građevine stambene namjene”, stoji u odgovoru iz Inspektorata.

Dalje navode da je riječ o zgradi “građevinske bruto površine 1145,36 četvornih metara, s pet stambenih jedinica, 16 parking mjesta i pratećim sadržajima, i to na čestici od 766 četvornih metara”.

“To je u skladu s glavnim projektom, koji je sastavni dio građevinske dozvole”, zaključili su građevinski inspektori. Nadalje u odgovoru objašnjavaju da su od investitora zatražili i revidiran glavni projekt.

Duje Klarić / CROPIX

Ocjena zakonitosti

“Investitor je dostavio traženu dokumentaciju”, stoji u odgovoru Inspektorata koji je inspekcijskim postupkom utvrdio da investitor izvodi radove na temelju izvršne građevinske dozvole. Na splitskom Upravnom sudu jučer su nam također rekli kako se upravni spor vodio “radi ocjene zakonitosti građevinske dozvole, koja je izdana investitoru, zainteresiranoj osobi Antino d.o.o. i kojom mu je dozvoljena izgradnja građevine stambene namjene”.

“Prvostupanjski upravni spor završen je 18. ožujka 2019., odbijen je tužbeni zahtjev za poništenjem građevinske dozvole. Ujedno je odbijen prijedlog tužitelja za određivanjem privremene mjere odgodom izvršenja građevinske dozvole”, stoji u odgovoru predsjednika Upravnog suda Silvija Čovića. Dodaje da se predmet od 3. srpnja 2019. nalazi na Visokom upravnom sudu, koji je “nadležan odlučiti o (ne)osnovanosti navedene žalbe”.

Susjedi su se, naime, u žalbi najviše pozivali na sigurnost smatrajući da u postupku “izdavanja građevinske dozvole sigurnost nije bila ničime dokazana”. “Sigurnost ničim nije dokazana, to nije samo predmet uređenja okućnice te da slivne vode koje dolaze s Marjana mogu nanijeti nenadoknadivu štetu... Tužitelji i ne mogu to dokazati, jer da je takva gradnja sigurna trebalo se dokazati samim projektom”, navodi se u spomenutoj žalbi. Nadalje se u žalbi problematizira visina same zgrade.

Bujične vode

“Budući da se odobrava izgradnja zgrade koja je dvostruko veća od susjednih, tražilo se vještačenje, ali sud je tu dokaznu radnju bez obrazloženja odbio”, stoji u žalbi. U odgovoru na žalbu investitor Antino d.o.o. ustvrdio je da “tužitelji ponavljaju prigovore koje su već iznosili u upravnom postupku izdavanja građevinske dozvole, a koji su jasno i nedvosmisleno otklonjeni prvostupanjskim i drugostupanjskim odlukama upravnih tijela”.

“Dio žalbe ‘u svezi prihvaćanja bujičnih voda s Marjana u vrijeme velikih kiša...’ je nerazumljiv i u cijelosti nebitan za ovaj upravni spor”, navodi se u odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:41