OD IZVORA DO MORA

Akcijom čišćenja osječke Promenade započelo ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora

Diljem Hrvatske u manjim akcijama čišćenja sudjelovalo nekoliko stotina volontera koji su prikupili gotovo pet tona otpada

Od izvora do mora

 Marko Mrkonjić/Cropix/

Na Svjetski dan okoliša akcijom čišćenja Promenade u Osijeku započelo je ovogodišnje izdanje ekološkog projekta Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista Od izvora do mora koji promiče zaštitu vodnog bogatstva Hrvatske te potiče na primjereno odlaganje otpada.

Čišćenju osječke Promenade, jedne od najdražih šetnica mnogih stanovnika i posjetitelja Osijeka, pridružilo se više od stotinu volontera u organizaciji Izviđačkog kluba Javor. Prilikom čišćenja volonteri su prikupili više od 110 kilograma otpada, koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način. Istoga dana u sklopu projekta Od izvora do mora, u organizaciji lokalnih i izviđačkih udruga, održano je i šest manjih ekoloških akcija čišćenja diljem Hrvatske – u Valpovu, Bjelovaru, na Čiovu, Karlovcu, Varaždinu i Zagrebu – u kojima je prikupljeno gotovo pet tona otpada.

Projekt je podržalo i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a ministrica Nataša Tramišak, koja je nazočila akciji, izjavila je: „Ovakve ekološke akcije i nužnost jačanja svijesti o zaštiti okoliša i očuvanju naše prirode moramo svi podržavati na svim razinama, te vlastitim primjerom slati jasne poruke našim sugrađanima o važnosti odnosa prema prirodi i okolišu. Čestitam iskreno i od srca Coca-Coli, Konzumu i Jutarnjem listu, velikim tvrtkama koje pokazuju kako posluju na društveno odgovoran način te svojim primjerom pokazuju drugima kako ovakve akcije mogu napraviti promjenu. Svjesni smo velikih klimatskih promjena, svjesni smo djelovanja čovjeka na prirodu i okoliš, o nužnosti promjena koje moramo napraviti u svom ponašanju. Zelene politike trendovi su koje slijedimo i na razini Europske Unije i u Republici Hrvatskoj“.

image

Od izvora do mora

Marko Mrkonjić/Cropix/

Zamjenik župana Osječko – baranjske županije, Mato Lukić, istaknuo je: „Hrvatska, a osobito istok Hrvatske obiluje prirodnim bogatstvima, po zalihama vode za piće smo na četvrtom, a po kvaliteti vode na prvom mjestu u Europi. Upravo je stoga važno pažljivo gospodariti vodnim, ali i svim drugim prirodnim bogatstvima. Osječko-baranjska županija prepoznaje i pozdravlja ovakve akcije jer osim što ćemo očistiti dio obale Drave u centru grada, važnija je poruka koju šaljemo svojim djelima. Briga za okoliš je briga za budućnost. Naša je županija i nagrađena Godišnjom nagradom za zelenu gradnju i održivi razvoj u kategoriji Institucija godine zbog 54 energetske obnove javnih zgrada. Uveli smo dodatne potpore za ekološke proizvođače u poljoprivredi i provodimo niz drugih aktivnosti kako bi što duže sačuvali prirodno bogatstvo i resurse koje posjedujemo.“

Osječki gradonačelnik Ivan Radić zahvalio je inicijatorima i volonterima te naglasio: „Izuzetno mi je drago što velika akcija čišćenja Od izvora do mora počinje upravo u Osijeku koji je prošle godine proglašen hrvatskim Eko City-jem. Do te vrijedne titule nismo došli slučajno. Na njoj sam, prije svega, zahvalan sugrađanima koji marljivo prikupljaju i odvajaju otpad. Grad Osijek je prvi od velikih gradova koji je prešao 50% u odvojenom prikupljanju otpada (trenutačno smo na 51,9 %). Imamo čak 4 reciklažna dovrišta čime smo među prvima u Hrvatskoj ispunili i tu zakonsku obvezu. Osijek ima i svoju kompostanu, gradimo najsuvremeniji pročistač otpadnih voda, obnavljamo bazene na Copacabani čija se voda više neće ispuštati u Dravu. Osijek je doista zeleni grad. Možemo se pohvaliti da imamo više parkova, nego trgova. A Promenada, na kojoj smo se danas okupili, jedinstvena je i najduža šetnica uz rijeku u Hrvatskoj. Svjesni smo koliko je edukacija građana važna, zato smo se rado i odazvali ovoj akciji.“

image

Od izvora do mora

Marko Mrkonjić/Cropix/

„Svjesni izazova ambalažnog otpada u okolišu, 2018. godine pokrenuli smo projekt Od izvora do mora kojim želimo skrenuti pozornost na važnost odgovornog upravljanja otpadom. Iako je ambalaža neizostavan dio naših života, ambalažnom otpadu nije mjesto u prirodi, naročito u blizini voda koje su jedno od najvećih hrvatskih bogatstava. Izuzetno nam je drago što je projekt Od izvora do mora naišao na tako dobar odaziv udruga i građana, stoga koristim ovu priliku da se uime tvrtke još jednom iskreno zahvalim svima. Radujemo se što ćemo tijekom lipnja zajedničkim snagama iznova doprinijeti očuvanju vodnoga bogatstva Lijepe naše“, izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

image

Od izvora do mora

Marko Mrkonjić/Cropix/

Ovogodišnjem izdanju projekta pridružio se i Konzum kao partner te je zamjenica direktora regije istok u Konzumu, Vedrana Tomašević, izjavila: „Naša podrška projektu u skladu je s trajnom strateškom orijentacijom Konzuma ka održivom poslovanju. Sustavan pristup zaštiti okoliša ugrađen je u sve naše poslovne procese, a redovito provodimo razne aktivnosti i kampanje usmjerene očuvanju prirode. S obzirom na to da se kontinuirano trudimo biti aktivan član zajednice u kojoj poslujemo, nastavit ćemo i u budućnosti podržavati projekte koji našim sugrađanima osiguravaju bolju kvalitetu života te pozitivno utječu na okoliš.“

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, koji je partner i suorganizator ovogodišnjeg projekta Od izvora do mora izjavio je: „Ekologija je tema oko koje je Jutarnji list kao medij izrazito strastven, a projekt Od izvora do mora prilika je da osim vrhunskim sadržajem - riječima, fotografijama i video prilozima - promjenu napravimo i na terenu. Nakon iznimno uspješne prošle godine, u ovogodišnje izdanje ulazimo s još većim entuzijazmom. Krećemo danas iz Osijeka, a akcije se nastavljaju tijekom cijelog lipnja u gradovima diljem Hrvatske. Jutarnji će, dakako, ekološke teme i svijest o brizi za okoliš i dalje neumorno promovirati vrhunskim tekstovima u svim svojim izdanjima“.

image

Od izvora do mora

Marko Mrkonjić/Cropix/

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je smanjila ukupnu upotrebu plastike za četvrtinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:57