RAT ZA TRGOVINE

Agrokor želi preuzeti Mercator, a iz Slovenije stiže ponuda za Konzum

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Novi balkanski trgovački rat je počeo: nakon što je Agrokor Ivice Todorića najavio da želi ući u vlasničku strukturu slovenskog Mercatora, čelni čovjek najvećeg slovenskog maloprodajnog lanca Žiga Debeljak uzvratio je protuponudom za kupnju Konzuma!

Ne žele riskirati blokadu

U međuvremenu je najistočniji igrač Miroslav Mišković svoj Maxi za nešto manje od milijardu eura prodao belgijskom Delhaizeu i tako doveo novog ozbiljnog igrača na prostore bivše Jugoslavije, koji bi lako mogao progutati i Mercator i Konzum. Delhaize ima gotovo tri puta više prodavaonica i pet puta veći prihod nego Mercator i Konzum zajedno. U novi korporativni sukob na europskom jugoistoku uključili su se odmah i slovenski političari. Prvo je slovenska agencija za nadzor financijskog tržišta izvijestila da proučava Agrokorovu najavu preuzimanja 23,3 posto dionica Mercatora, koje drži Pivovarna Laško, a slično je upozorenje stiglo i iz slovenske antimonopolske agencije, koja je, inače, u sastavu tamošnjeg Ministarstva gospodarstva i nije lišena političkih utjecaja.

Hrvatska se politika drži po strani, a čini se da će tako i nastaviti.

Očito je da Zagreb ne želi riskirati neku novu slovensku blokadu u pregovorima o ulasku Hrvatske u EU, koji ulaze u završnicu.

- To je stvar poslovne politike Agrokora i Mercatora, i ne bi bilo u redu da se država miješa u njihove odnose. Svi koji u Hrvatsku žele ulagati, dobrodošli su, a isti tretman očekujemo i za naše tvrtke koje žele ulagati u inozemstvu, pa tako i Agrokoru - kaže za Jutarnji Petar Čobanković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Podsjeća kako je cilj Vlade privući što je moguće veća ulaganja u Hrvatsku jer će se to dobro odraziti i na punjenje proračuna, i na smanjenje nezaposlenosti, kao i na daljnji razvoj gospodarstva.

Iako čelnici i Agrokora i Mercatora još čekaju odgovore na svoje ponude, poznavatelji prilika tvrde kako je malo vjerojatno da će Mercator moći preuzeti Konzum. Za to mu, kažu, nedostaje snage, a ne treba odbaciti ni značaj taština čelnih ljudi dviju kompanija.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:09