KLJUČNA PITANJA

70 mil. kuna za testove do lipnja: preboljeli i cijepljeni đaci neće biti izuzeti

Ne zna se kada će početi provedba mjere, no u rezervi su sredstva do kraja školske godine
 Duje Klarić/Cropix

Ministarstvu znanosti i obrazovanja cilj je s mjerom testiranja učenika početi što prije, a datum ovisi o nabavi i distribuciji oko 2,8 milijuna brzih antigenskih testova za samotestiranje. Kako doznajemo, osigurana su sredstva za provedbu mjere do kraja školske godine.

Plan je, naime, provesti akciju testiranja kroz mjesec dana, za što je potrebno 20-ak milijuna kuna, pa vidjeti efekte mjere. No, u rezervi je ukupno 70 milijuna u slučaju potrebe da se testiranje učenika nastavi do kraja školske godine. To ovisi, kažu u Ministarstvu, i o daljnjem tijeku pandemije.

Uz ključno pitanje na koje još nema odgovora, a to je kada će početi primjena mjere, postavljaju se i pitanja - hoće li djeca koja su preboljela covid biti potpuno izuzeta od testiranja, tko će provoditi edukacije za roditelje (koji testiraju djecu), mora li se dijete nužno testirati u ponedjeljak (zašto ne u nedjelju navečer) te hoće li i kada mjera obuhvatiti studente i djecu vrtićke dobi?

Zdravlje djece

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, kaže da će u mjeru samotestiranja biti uključeni svi učenici, neovisno o tomu jesu li i kada preboljeli covid ili su cijepljeni, "jer se i oni koji su izuzeti od mjere samoizolacije prema preporukama trebaju testirati prvog i petog, odnosno sedmog dana od kontakta". Stoga je, smatra Šimetin, organizacijski jednostavnije da se sva djeca testiraju, uključujući izuzetu. Šimetin se nada da će roditelji prihvatiti mjeru zbog zdravlja djece i održavanja nastave.

Što se tiče vremena testiranja, u Ministarstvu kažu da je ono predviđeno za ponedjeljak ujutro ne bi li nalaz dulje vrijedio, a kada je riječ o planu s vrtićkom djecom, tu su skloni pričekati efekte mjesečne mjere za školarce. Nakon toga će, kažu, razmotriti daljnje aktivnosti. Studente zasad ne spominju.

Slutnje ravnatelja škola da će roditelji eskivirati primjenu testa i učenike slati na nastavu sa zapisom u bilježnici (neprovjereno) "negativan" u Ministarstvu komentiraju riječima da je "mjera ukidanja samoizolacije za učenike putem testiranja u potpunosti dobrovoljna i u interesu zaštite djece, tako da ne vidimo razloga zašto bi netko varao". Ipak, za razliku od, primjerice, Slovenije, mjera testiranja učenika je na dobrovoljnoj bazi.

Klasični model

Ministar Radovan Fuchs smatra da je osmišljena metoda originalna, a objasnio je da se učenicima bris "neće uzimati duboko iz nosa, nego negdje s polovice nosnice", a da će roditelji o tome dobiti informacije od HZJZ-a.

- Vjerujem u roditelje, vjerujem da im je u interesu da djeca idu u školu. Tko želi lagati, vjerojatno će lagati. To je na štetu samog djeteta i na njihovu vlastitu sramotu - poručio je ministar.

Imunolog Zlatko Trobonjača s riječkog Medicinskog fakulteta kaže kako je uvijek osnovni cilj da djeca što više pohađaju školu klasičnim modelom lice u lice.

- Nisam a priori protiv takve odluke, vjerujem da se traži najbolji model kojim bi zdrava djeca odlazila na nastavu. Moramo uzeti u obzir da pandemija traje već predugo i da osim o epidemiologiji moramo voditi brigu i o mentalnom zdravlju djece - kaže Trobonjača.

Poanta je, navodi, da se djeca testiraju i izoliraju, a ostali da idu na nastavu. Smatra i da testiranje u kućnim uvjetima nije zahtjevno, a da veća djeca, srednjoškolci, ovisno o zrelosti, kada im se pokaže, mogu i sama napraviti bris. Na pitanje trebaju li djeca koja imaju bolesnog ukućanina ići na nastavu ili biti u samoizolaciji, Trobonjača kaže da o tome još treba razmisliti.

Tri testiranja

- Realno, epidemiološki bi takva djeca trebala biti u samoizolaciji, ali opet, s druge strane, ako se testiraju doma, svejedno bi se "uhvatio" pozitivan test - smatra. Što se tiče optimalnog broja testova, Trobonjača navodi kako mu je jasno da je riječ o jako puno novca i testova, no u hipotetskoj situaciji gdje novac nije problem, a testova imamo koliko god treba idealno bi bilo testirati tri puta, a optimalno dva.

Trobonjačine riječi zapravo potvrđuje i prijašnja odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite jer svi zaposleni u javnom i državnom sektoru testiraju se dva puta. Ipak, izuzeti su preboljeli i cijepljeni.

Divjak: Mjera je zakasnjela i traljavo osmišljena

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak mjeru je nazvala zakasnjelom i traljavo osmišljenom, uvedenom s konfuznim i nedorečenim uputama, zbog kojih će učinak biti vrlo malen.

- Opet nije jasno tko će odlučiti i na temelju kojih kriterija o mjeri samoizolacije ili prelasku na nastavu na daljinu. Nadalje, mjera se provodi parcijalno, samo za učenike, ne uključuje vrtićku djecu i studente, koji također provode vrijeme zajedno u zatvorenim prostorima.

Čak se niti ne analiziraju podaci o broju zaražene vrtićke djece i studenata, komentirala je, uz poruku kako će se "u sljedećih nekoliko mjeseci potrošiti značajna financijska sredstva bez bitnog učinka, a za njih bi se mogla, primjerice, izgraditi jedna nova škola za 300 do 400 učenika ili obnoviti nekoliko dotrajalih".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:55