SRCE KORNATSKO U VODICAMA

11. GODIŠNJICA POGIBIJE VATROGASACA: U spomen na 12 kornatskih heroja održano natjecanje 'Fire Combat', no ove godine bez mimohoda sjećanja

 
 Ante Talijaš

Memorijalnim vatrogasnim natjecanjem pod nazivom 'Fire Combat Srce Kornatsko' koje je u subotu predvečer održano na Obali Vladimira Nazora u Vodicama, a u organizaciji DVD-a Vodice i Županijske vatrogasne zajednice, započelo je obilježavanje tužne 11. godišnjice pogibije 12-orice vatrogasaca na otoku Velikom Kornatu, četiri profesionalna vatrogasca JVP-a Šibenik, četiri pripadnika DVD-a Tisno i četiri mlada vatrogasca DVD-a Vodice.

Ante Talijaš

Petar Grgurev (INFOVODICE)

Tog kobnog 30. kolovoza u poslijepodnevnim satima, u najvećoj tragediji u povijesti hrvatskog vatrogastva, na mjestu požarišta u klancu iznad uvale Šipnate i podno Velog vrha, živote su izgubili zapovjednik grupe Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin i njegov sin Ante Crvelin, maloljetnik Marko Stančić, Hrvoje Strikoman i Gabrijel Skočić. Od teških opeklina kože i unutarnjih organa kroz idućih 15 dana u bolnicama u Zagrebu i Splitu preminuli su Tomislav Crvelin, Marinko Knežević, maloljetnik Karlo Ševerdija, ročnik Josip Lučić koji je civilni vojni rok služio u tišnjanskome DVD-u, te Ante Juričev-Mikulin, sin Mirka - zapovjednika DVD-a Vodice.

Ovu stravičnu nesreću jedini je s teškim ozljedama preživio Frane Lučić iz DVD-a Tisno. Od tuge za izgubljenim mladim životima, 17 dana nakon tragedije suicid je počinio prof. Gordan Alfirev, osnivač i dugogodišnji tajnik DVD-a Vodice.

Petar Grgurev (INFOVODICE)

Petar Grgurev (INFOVODICE)

- Prošlo je 11 godina, a sjećanja na našu stradalu braću ne blijede i vječno ćemo čuvati uspomenu na njih. Ovo memorijalno vatrogasno natjecanje organizirali smo drugu godinu zaredom. Ono se zapravo odražava umjesto Mimohoda sjećanja i tako će biti idućih godina. Naime, u dogovoru s roditeljima i obiteljima naših stradalih vatrogasaca, odustalo smo od organizacije Mimohoda sjećanja ulicama Vodicama do gradskog groblja i počivališta naših vatrogasaca, koji se održavao proteklo desetljeće prigodom obilježavanja godišnjice tragedije. Ubuduće, mimohodi sjećanja odražavat će se svakih pet godina, dakle, na 15. godišnjicu, 20. i tako dalje - kazao nam je Ivan Jozić, predsjednik DVD-a Vodice.

Petar Grgurev (INFOVODICE)

Petar Grgurev (INFOVODICE)

Inače, 2. Memorijal 'Fire Combat Srce Kornatsko' na poligonu ispred 'stare škole' okupio je 27 ekipa s 54 vatrogasca i vatrogaskinja iz JVP-a i DVD-ova Hrvatske, Slovenije i BIH, tri ekipe više nego lani. Uz mjerenje vremena, natjecali su se u tečnosti, spretnosti i brzini, odnosno u savladavanju prepreka, upotrebi samoizbavne tehnike, prenošenju povrijeđene osobe i razvlačenju cijevne pruge pod pritiskom i gašenju vatre.

Središnja komemoracija povodom 11. godišnjice pogibije dvanaestorice vatrogasaca održat će se na dan njihova stradavanja, u četvrtak, 30. kolovoza s početkom u 11 sati. U kapelici sv. Florijana održat će se prigodno bogoslužje te će biti položeni vijenci, kao i podno 12 suhozidnih križeva u klancu podno Velog vrha.

Ante Talijaš

Ante Talijaš

NAJBOLJI NA 'MEMORIJALU FIRE COMBAT' PO KLASAMA

KLASA A: 1.JVP Zagreb – Fili Navračić i Antonio Antolković; 2. DVD Zlatar Bistrica – Lovro Majdek i Goran Mikulec; 3. JVP Varaždin – Mladen Rogina i Matija Poljak.

KLASA B: 1.JVP Varaždin – Mladen Rogina i Emanuel Lacković; 2.DVD Kaštela – Špiro Radunić i Ante Petrović; 3.JVP Velika Gorica – Daniel Jančič i Ivica Maceković.

Klasa C: 1.JVP VODICE – Branimir Ergić i Zdenko Juričev; 2.JVP Zagreb – Dražen Durašin i Edi Belić; 3. DVD Velika Mlaka – Bruno Šešljaka i Tomislav Cundeković.

KLASA E (ŽENE): 1.PGD Zreče (Slovenija) – Anita Kotnik i Jasmina Vidmar.

U spomen na stradale vatrogasce održan biciklistički maraton Sisak-Bihać-Vodice

U znak sjećanja na stradale vatrogasce održana je biciklistička karavana Sisak-Bihać-Vodice, u organizaciji Rekreativne biciklističke udruge 'Labudovi' iz Siska.

U njoj je sudjelovalo tridesetak biciklističkih rekreativaca iz Sisačko-moslovačke, Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, a u Bihaću su im se pridružili biciklisti iz tamošnjeg kluba 'Japod'.

Biciklistička karavana krenula je iz Siska u petak, a uz noćenje u Bihaću, nakon prijeđenih 330 kilometar u Vodice je stigla u subotu u 20 sati.

Ante Talijaš

Ante Talijaš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:59