Don Melchor dobio je naziv po utemeljitelju najveće i najvažnije čileanske vinarije, Concha y Toro, koja je danas u većinskom vlasništvu investicijskih fondova, koja izvozi desetke milijuna boca, ali koja je u skoro svim rangovima cijena zadržala i visoku kvalitetu, i gotovo osobni, prepoznatljivi dodir.
Radi se o jednom od rijetkih primjera korporativnog upravljanja vinarijom, koje ne utječe loše na konačni proizvod.
Grožđe za Don Melchor bere se sa 114 hektara vinograda Alto Puente, na jednom od najviših položaja u čileanskoj dolini Maipo.
Loze su stare prosječno dvadeset godina.
Svjetska priznanja
Don Melchor jedan je od dugogodišnjih favorita američke vinske publicistike pa redovito dobiva najviše ocjene i kod Roberta Parkera, i u Wine Spectatoru.
Vino iz 2006. godine, koje se trenutačno prodaje u Hrvatskoj, kod Parkera je osvojilo 96, a u Wine Spectatoru 94 boda.
Ranije su se berbe kvalificirale za deset najboljih svjetskih vina godine u izboru Wine Spectatora. Don Melchor redovito dobro prolazi i u glavnom Wine Spectatorovu ideološkom oponentu, britanskom Decanteru.
Usprkos svim tim velikim svjetskim priznanjima, Don Melchor znatno je jeftiniji od drugih globalnih vinskih bestselera, koji redovito, iz berbe u berbu, dobivaju ocjene blizu stotki.
Dapače, jeftiniji je od nekih peljeških i hvarskih plavaca.
Kalifornijski recept
Don Melchor iz 2006. na nosu je pun čokolade, crnog ribiza i mente, u ustima dominiraju crveno i crno voće i vanilija, da bi se na aftertasteu ponovno javili čokolada i kava.
Ukratko, radi se o vinu koje je napravljeno prema kalifornijskom receptu, koje je jako bogato, relativno masivno, čvrsto strukturirano, sa snažnim, ali fino granuliranim taninima, no koje se po svojoj svježini i eleganciji izdvaja od drugih luksuznih caberneta namijenjenih američkom tržištu.
Don Melchor je, grubo rečeno, neobična i izvanredno uspjela kombinacija Napa Valleyja i Pauillaca; vino koje autoritativno pokazuje zašto je cabernet sauvignon najcjenjenija crna sorta na svijetu.
Don Melchor iz 2006. može se piti odmah, ali može i dozrijevati još desetak godina.
Osobna iskaznica:
Vino: Don Melchor Cabernet Sauvignon 2006.
Proizvođač: Concha y Toro, Čile
Alkohol:14,5 posto
Uvoznik:Pernod Ricard Croatia
Gastronomska preporuka: Iako zvuči neobično,ovaj cabernet moje je omiljeno vino uz beouf bourgignon. Ono je, nadalje, upravo idealno za steakove i za janjeće kotlete, kao i za sva druga crvena mesa, pa čak i za bazični roatilj. Svježina i jako tijelo čine ga zanimljivim uz finu, gorku, crnu čokoladu.
Ocjena:9/10
Cijena:300-350 kuna
Domaće bijelo
Korta Katarina, Pošip 2007.
Vinarija Korta Katarina iz Orebića otkako se pojavila na tržištu s Grgićevim se vinima bori za status najboljeg pošipa. Korta Katarina u pristupu je još više američka od Grgića. Njezin pošip ima veće, masnije, zaokruženije tijelo, dozrijeva na kvascima, drvo se snažnije osjeti, ali nije pokrilo karakteristične cvjetno-voćne arome potencijalno najvažnije hrvatske bijele sorte. Vrlo moderno, vrlo “međunarodno”, i vrlo, vrlo užitno vino.
Dobitnik Decanterove srebrne medalje.
alkohol: 14,7 ocjena: 7,5/10, cijena: oko 150 kuna
Strano bijelo
Hirsch, Riesling Heilgenstein 2007., Austrija
Briljantan rizling s čuvenog kamptalskog položaja. Hirsch je obiteljska vinarija koja je posljednjih godina u usponu, a ovo se vino značajno stilski razlikuje od najpoznatijih, uglavnom nabildanih austrijskih rizlinga (Brundlemayer, Knoll, F.X. Pichler) te gotovo da podsjeća na rizlinge iz
njemačkog Rheingaua. Ono je izrazito mineralno, ali vrlo suzdržano u alkoholu, s izvrsno pogođenim odnosom visokih kiselina i neprevrelog šećera, što ga čini posve neodoljivim.
alkohol:12 posto, ocjena: 8,5/10, cijena: 170 kuna
Domaće crno
Piquentum Teranum 2007., Istra
Piquentum je staro ime za Buzet, koje je mladi istarski vinar Dimitrije Brečević, školovan u Francuskoj, uzeo za svoju malvaziju i svoj teran. Teran je iznenađujuće prihvatljiv, relativno mekan i
gotovo zaokružen, s puno crvenog voća, lijepom, dubokom bojom, mekanim taninima i s ponešto individualnosti. Sasvim solidan početak, osobito zato što se radi o grožđu prema kojem su mnogi skeptični, dok je sasvim malo vinara, na čelu s Morenom Coronicom, uspjelo od terana
proizvesti uistinu vrijedna vina.
alkohol: 13 posto, ocjena: 6,5-7/10, cijena: oko 80 kuna
Strano crno
Rivetto, Nebbiolo Langhe 2007., Pijemont
Prvo vino na hrvatskom tržištu ove ugledne, jako uspješne, stotinjak godina stare pijemontske obiteljske vinarije, čiji su Baroli (osobito Barolo Leon) dobili sve moguće međunarodne nagrade. Nebbiolo Langhe lijepo je “malo” vino, još
pomalo suzdržano na nosu, ali s jakom
taninskom strukturom, karakterističnom za
sortu nebbiolo, finom kombinacijom mineralnosti i voćnosti u ustima, i s perfektno integriranim alkoholom. Nadam se da će se iz restorana uskoro preseliti i u maloprodaju.
alkohol: 14 posto, uvoznik: Goran Petković, ocjena: 7,5-8/10
Pjenušac tjedna
Freixenet, Cordon Negro, Katalonija
Ovo je otprilike trideseti put u posljednjih petnaestak godina da pišem crticu, glosu, ocjenu ili članak o Cordon Negru. I nakon toliko godina, još me impresionira koliko je taj pjenušac, koji se puni u više desetaka milijuna boca godišnje, svjež, čist i korektan. Freixenet, naravno, proizvodi mnogo ambicionzije pjenušce, ali Cordon Negro, s obzirom na konstantnu kvalitetu i masovno prihvatljivu cijenu, ostaje njegov glavni brand. Idealni mjehurići za recesiju.
alkohol: 11 posto, ocjena: 6,5/10, cijena: oko 60 kuna
Slatko vino tjedna
Ramos Pinto, vintage port 1995., Portugal
Vintage port najplemenitija je kategorija ovog fortificiranog portuglaskog vina koje se može proizvoditi od čak 80 vrsta grožđa, no najvažnija je Touriga Nacional. Vintage port proizvodi se tako da vino samo dvije godine odležava u bačvi te se potom, nefiltrirano, puni u boce. Vintage port nema smisla piti ako je mlađi od deset godina. Godina 1995. nije bila uspješna poput 1994., 1997. ili 2000., ali je Ramos Pinto uspio napraviti impresivno, duboko, gusto, voćno vino.
alkohol: 19,5 posto, ocjena: 9/10, cijena: oko 600 kuna