SPONZORIRANI ČLANAK

DIGITALNA EVOLUCIJA ZA DIGITALNO DOBA, VIP POSTAJE A1

Nevjerojatno je dug popis inovacija i usluga koje je Vipnet tijekom 19 godina ponudio ne samo hrvatskom nego i svjetskom tržištu, a uz promjenu naziva u A1 počela je transformacija u digitalnu kompaniju od čega će velike benefite imati i hrvatski korisnici.

Te davne 1999. godine u Hrvatskoj su svi pričali o dolasku novog mobilnog operatora na hrvatsko tržište. Očekivanja su bila velika, a Vipnet ih je ispunio jer više nije bilo potrebno potpisivati komplicirane pretplatničke ugovore, nabavljati carinske dozvole za uvoz mobitela, plaćati prikaz broja pozivatelja mjesečno čak 44 kune kako biste vidjeli tko vas zove. Bilo je to nešto potpuno novo na hrvatskom tržištu – službu za korisnike koja se mogla besplatno nazvati, kupnja Vipme bona na kiosku, povoljnije cijene mobitela i manje cijene pretplate. Mobilni telefon odjednom je postao dostupan svima – i bakama i tetama i stričevima i djeci i studentima, a ne samo poslovnim ljudima.

Danas svi s nestrpljenjem čekaju 5G kojeg A1 već djelomično kroz 4G mrežu nudi svojim korisnicima, a prije 17 godina se s oduševljenjem dočekao mobilni internet – naplaćivao se kroz količinu podataka, a ne kroz vrijeme surfanja. Vipnet je nekada prvi hrvatskom tržištu ponudio EDGE tehnologiju kao što će A1 ponuditi sljedeću, petu generaciju mobilne telefonije i novo iskustvo do sada neviđeno, uskoro uz brzine veće i od 1 Gbit/s. Govorimo o pravim warp brzinama. Vipnet je prvi demonstrirao brzinu veću od čak 20 Gbit/s u živoj 5G mreži, što je apsolutni brzinski rekord u mobilnom segmentu u Republici Hrvatskoj.

A1 časti svoje korisnike

Povodom ove velike promjene kompanija A1 Hrvatska pripremila je posebne poklone koje korisnici mogu iskoristiti tijekom listopada. Sve postojeće i nove korisnike mobilne aplikacije Moj A1 (donedavno Moj Vip) čeka poseban poklon od 10 GB za pretplatnike i 2 GB za korisnike na bonove.
Na prodajnim mjestima A1 ili kupnjom na web stranici www.A1.hr, postojeći korisnici mogu ostvariti 1.200,00 kuna popusta na uređaj po izboru uz aktivaciju nove mobilne ili fiksne linije.
Korisnici A1 digitalne i satelitske televizije te A1 Xplore TV aplikacije (nekadašnji Vip NOW) ovaj mjesec besplatno će moći uživati u svim PlanetSport kanalima, uključujući i sve utakmice UEFA Lige Prvaka.

Starije generacije će se sjetiti kako su plaćale parking za svoje vozilo – kovanicama na parking aparatu. Danas te parking aparate više niti ne primjećujemo jer je Vipnet razvio tehnologiju plaćanja parkinga SMS porukama, a upravo to rješenje danas koriste deseci velikih svjetskih gradova.

Kad je Vipnet započeo s radom mobilni su se telefoni primarno koristili samo za razgovor i SMS poruke, nije bilo selfie kamera niti filtara na Snapchatu i Instagramu dok danas sa svojim pametnim telefonima surfamo 4G brzinama. Sveukupni prijenos podataka 1992. godine iznosio je 100 GB dnevno, a u današnje vrijeme prelazi 26.000 GB u sekundi. Samo se kroz Vipnetovu mrežu svakih 15 sekundi prenese 100 GB podataka. 1999. godine na kućnom dial-up spajanju imali smo brzinu 56 kb/s; ako ju iz današnjeg aspekta uopće i možemo nazvati brzinom. Svoju transformaciju doživjele su i (SMS) poruke pa s tadašnjih 20 milijardi godišnje dolazimo do fantastične brojke od 60 milijardi WhatsApp poruka dnevno.

Život se ubrzao i promijenio, a najmlađe generacije neće ni upoznati svijet bez mobitela, OTT rješenja, robota, milijun aplikacija i naprednih tehnologija poput virtualne i proširene stvarnosti. Tehnologija postaje nedjeljiva od svakodnevnog života, uz fiksne i mobilne usluge, širokopojasni internet, multimedijske usluge, podatkovna i IT rješenja, veleprodaju, rješenja za plaćanje i digitalne usluge.

„Prilagođavanjem novim navikama i potrebama korisnika te digitalnoj evoluciji oko nas i sami se mijenjamo iz tradicionalnog telekom operatora u digitalnu kompaniju. Pod brendom A1 namjeravamo postati vodič kroz složeno digitalno doba za sve naše korisnike, a njihove današnje potrebe ne mogu se zadovoljiti bez optike, novih mrežnih infrastruktura i 5G tehnologije. Kao A1 nastavljamo sa razvojem najbrže mobilne mreže nove generacije koja korisnicima omogućava da dostignu brzine i od 750Mbit/s te sa snažnim investicijama u vlastitu optičku mrežu za superbrzi Internet koja trenutno pokriva 500.000 tisuća kućanstava.“ rekao je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Dodatne informacije za A1 korisnike

- Nema potrebe za promjenom opreme, pretplatničkih brojeva, SIM kartica ili ugovora o trajnom nalogu ako ste korisnik Vip ili B.net usluga

- Promjena naziva mreže iz HR VIP u A1 HR bit će vidljiva na zaslonu uređaja korisnika, ako to odmah ne bude vidljivo, potrebno je ugasiti i ponovno pokrenuti uređaj

- U izborniku TV sučelja tijekom listopada svim će korisnicima biti vidljive promjene kao što su promjena Vip i B.net logotipa u A1, promjena ikona te boje i fontova

- Neiskorišteni Vipme bonovi i sredstva koja su ostala na računu vrijedit će i nakon promjene

- U skladu s promjenom naziva brenda, mijenjaju se nazivi nekih proizvoda i usluga (Moj Vip u Moj A1, Vip NOW u A1 Xplore TV, Vipme u usluga A1 usluga na bonove)

- Postojeće e-mail adrese i pristupni log-in podaci za usluge poput Moj A1, A1 Xplore TV i A1 Webshop ostaju nepromijenjeni

- Kako bi korisnici imali pristup dodatnim gigabajtima u Moj A1 aplikaciji, potrebno je u App store/Google playu preuzeti novu verziju aplikacije koju već imaju

- Svi korisnici usluge Moj B.net portala bit će preusmjereni na uslugu Moj A1 portal

Detalje promjena te odgovore na sva pitanja mogu se pronaći na www.a1.hr/vip-je-postao-a1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:49