TROSTRUKI UBOJICA

Zavadlavu ukinuta presuda prema kojoj je osuđen na 40 godina zatvora; Njegov odvjetnik: To je očekivano

Njegov odvjetnik Branko Šerić: ‘Odluka je za mene sasvim očekivana obzirom na podnesene žalbe. Zanima me obrazloženje‘

Filip Zavadlav

 Duje Klaric/Cropix

Filipu Zavadlavu ponovno će se suditi na splitskom Županijskom vijeću i to opet pred sudskim vijećem sutkinje Višnje Strinić.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, Visoki kazneni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu prema kojoj je Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Marina Bobana, Jurice Torlaka i Marina Ožića Paića, koje je izrešetao hicima iz kalašnjikova 11. siječnja 2020. godine u centru Splita.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu teretila ga je za tri teška ubojstva iz bezobzirne osvete, za što je mogao dobiti maksimalnih pedeset godina zatvora, no sudsko je vijeće izmijenilo činjeničnu i pravnu kvalifikaciju optužbe, ustvrdivši da tijekom suđenja nije dokazano da se radilo o trostrukom teškom ubojstvu iz bezobzirne osvete.

Visoki kazneni sud još nije poslao detaljno obrazloženje svoje ukidajuće odluke pa nije poznato zbog čega su "srušili" presudu, no zna se da je Zavadlavu produljen istražni zatvor.

Podsjetimo, prije nešto više od tjedan dana održana je sjednica Visokog kaznenog suda na kojoj se odlučivalo o žalbama, a mediji su izvjestili da je tada njegov odvjetnik Branko Šerić, obrazlažući žalbu na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu, kazao da Zavadlav nije bio ubrojiv te je zatražio novo vještačenje i novo suđenje.

Tome se, pak, usprotivio sam Zavadlav kazavši, po izvješćima, da nije kriv te da video snimke na kojima se baziraju izjave svjedoka nisu snimke njega niti se mogu dovesti u vezu s njime.

- Ja sam potpuno zdrava osoba, bio sam i tada i sada... Ja sam kao mali Oliver Twist trebao podnijeti svu krivnju. Ja sam bio stavljen tamo, a nisam kriv. Molim vas da mi ukinete kaznu. A ako sam kriv što sam živ, molim da mi sud poveća kaznu na 50 godina - poručio je Zavadlav sudskom vijeću Visokog kaznenog suda.

- Odluka je za mene sasvim očekivana obzirom na podnesene žalbe. Zanima me obrazloženje odluke Visokog kaznenog suda da vidim što je po njima bilo sporno i kakve su upute za sudsko vijeće u novom postupku - kratko je u utorak kazao odvjetnik Branko Šerić, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2022 06:09