OPASNI NEDOSTATCI

Zaustavljen autobus na A3: Na kotaču je bilo 5 od 10 vijaka, vozač imao tuđi tahograf...

Zbog počinjenih prekršaja policija je izdala vozaču prekršajni nalog ‘težak‘ 1340 eura

Ilustracija

 Cropix/

Jeste li se ikada zapitali koliko su sigurni autobusi kojima se vozite? Da neki vlasnici ne mare za to, ponovno se otkrilo kada je jučer oko 17.40 sati na autocesti A3 kod Ivane Reke policija zaustavila autobus zbog sumnje u tehničku neispravnost. Te sumnje su se na kraju pokazale opravdanima i zabrinjavaju!

Naime, zaustavljen je autobus bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka. Policija je otkrila da jedan kotač ima pet od deset potrebnih vijaka. Ujedno su otkrili i da je vozač vozio s tahografom kolege, valjda kako bi izbjegao, prometne grijehe.

- Po zaustavljanju vozila, obavljen je nadzor vozila i vozača te je utvrđeno kako na stražnjem lijevom kotaču nedostaje pet od ukupno 10 vijaka, što znatno ugrožava sigurnost upravljanja vozilom, a što je Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila na cesti kategorizirano kao opasan tehnički nedostatak.

Nadalje, utvrđen je istek periodičnog pregleda vatrogasnog aparata dok su kod 63-godišnjeg vozača, državljanina Bosne i Hercegovine, utvrđene nepravilnosti s obzirom na to da je prekoračio dozvoljeno neprekidno vrijeme upravljanja te je pritom u tahografskom uređaju imao umetnutu tuđu karticu vozača - kažu iz MUP-a.

Navedeni prometni grijesi za sobom imaju i novčane posljedice. Pa je tako zbog počinjenih prekršaja policija izdala vozaču prekršajni nalog ‘težak‘ 1340 eura uz obavezno plaćanje 66 eura troškova postupka. Na teret, pak, pravne osobe izdan je prekršajni nalog u iznosu od 4750 eura a autobus je zbog tehničkih neispravnosti isključen iz prometa.

S obzirom da se u vrijeme nadzora u vozilu nalazila i vozačica, članica posade autobusa, njoj je naplaćena novčana kazna od 30 eura zbog kršenja Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:18