TEŠKO UBOJSTVO

Zagrepčaninu koji je ženu na spavanju nasmrt zatukao čekićem Visoki kazneni sud povisio kaznu

Nebojšu Ružića (58) Visoki kazneni sud osudio je na 19 godina zatvora zbog teškog ubojstva

Nebojša Ružić

 Davor Pongracic/Cropix

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske povisio je za četiri godine kaznu Nebojši Ružiću (58) zbog ubojstva supruge i osudio ga na 19 godina zatvora zbog teškog ubojstva.

Visoki kazneni sud prihvatio je žalbu državnog odvjetnika na odluku o kazni i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu, povisivši mu kaznu s 15 na 19 godina zatvora. Usto je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, u trajanju od 5 godina koja teče od izvršnosti presude.

Optuženik je osuđen jer je u noći s 26. na 27. ožujka prošle godine u stanu u zagrebačkom naselju Prečko u kojem je stanovao sa suprugom, dok je spavala na bračnom krevetu, zadao više snažnih udaraca čekićem u glavu usmrtivši je na mjestu.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske ocijenio je kako je prvostupanjski sud ispravno u svojoj odluci, proglasivši optuženika krivim za počinjeno teško ubojstvo, prilikom odmjeravanja kazne istom, pošao od stupnja njegove krivnje ocijenivši ga visokim, jer je optuženik terećeno djelo počinio s ukupno 12 zadanih udaraca čekićem u glavu oštećenice silom jakog (8 udaraca), odnosno, srednje jakog intenziteta (4 udarca), što uz druge okolnosti počinjenja (sjedanje na donji dio njezinog trupa) manifestira upornost u počinjenju djela. U tom smislu osnovana je žalba državnog odvjetnika po kojoj se taj i tako visoki stupanj krivnje nije dovoljno reflektirao na odmjerenu kaznu.

Stoga je stavljajući navedeno u korelaciju s utvrđenim olakotnim okolnostima (neosuđivanost, bitno smanjena ubrojivost tempore criminis), po ocjeni Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, trebalo prihvatiti žalbu državnog odvjetnika i preinačiti pobijanu presudu u odluci o kazni jer će tako odmjerena i izrečena kazna ostvariti zakonsku svrhu kažnjavanja.

image

Nebojša Ružić

Davor Pongracic/Cropix

Osim toga, Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud ispravno neiskrenim ocijenio optuženikovu verbalizaciju žaljenja i kajanja za počinjeno kazneno djelo, nalazeći da je u pitanju postupanje istog usmjereno na povoljniji ishod kaznenog postupka.

Na početku suđenja optuženi je priznao krivnju te odnos s pokojnom suprugom opisao idiličnim i prepunim ljubavi, a njezine roditelji bili su mu kao vlastiti.

- Kriv sam. Teško mi je jer je između pokojne supruge i mene vladala čista ljubav i nisam joj imao namjeru učiniti ništa nažao. A tu noć na 26. ožujka 2022. legli smo oko 22.30 sati i probudio sam se oko 3 ujutro. Šetao sam oko stola po dnevnoj sobi i pričao sam sa sobom. Na putu do kupaonice nogom sam zapeo u hodniku o čekić kojim smo tu večer slagali bijeli ormar na balkonu. Uzeo sam ga i otišao u sobu. Ona je spavala na krevetu, nije čula da joj prilazim i sve se desilo u histeričnoj brzini. Odjenuo sam se jer sam bio u pidžami, čekić sam zatim stavio u torbu na kotačiće i unio u auto kojim sam se vozio neko vrijeme - rekao je u svoju obranu optuženi koji je u vrijeme ubojstva bio je smanjeno ubrojiv, ali ne bitno.

Večer uoči ubojstva, sa suprugom i njezinim roditeljima slagao je ormar te naglasio da je bio u takvom stanju da nije uspijevao "zabiti najobičniji čavao u ormar jer se osjećao izmučeno", a partneričine roditelje smatrao je kao svojima. Svoj, pak, dugogodišnji brak s pokojnom u sudnici je prezentirao kao čistu idilu prepunu ljubavi. Nju je opisao najljepšim pridjevima, prisjetio se i putovanja na more autobusom te njezinih majstorija u kuhinji pa ju je nazvao mastercheficom.

Netom prije izricanja nepravomoćne presude Ružić se zahvalio cijelom represivno-pravosudnom aparatu te liječnicima i odvjetniku Kristijanu Pelcu na korektnom odnosu prema njemu od samog trenutka uhićenja. Na presudu ima pravo žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:15