UHVAĆEN PREVARANT

Zagrepčanin (33) izašao iz zatvora pa se idući dan domogao stana u centru! No, shvatili su što je izveo...

Krivotvorio je razne ugovore i mišljenja, pa čak i potpis ministra!

Ilustracija

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Nakon što je detektirano da se 33-godišnjak iz Zagreba u ožujku ove godine ilegalno pokušao upisati na državne stanove, koristeći pritom krivotvorene ugovore s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, odnosno krivotvorene potpise resornog ministra, ali i krivotvorena mišljenja Državnoga odvjetništva, Državno odvjetništvo podnijelo je prigovor nadležnoj gruntovnici te ishodilo brisanje vlasništva 33-godišnjaka.

Općinsko državno odvjetništvo također je protiv njega pokrenulo izvide zbog krivotvorenja, a utvrđeno je kako je 33-godišnjak upis na državni stan na Medveščaku zatražio samo jedan dan nakon što je pušten iz zatvora u kojem je bio zbog krijumčarenja. Osumnjičeni se, kako je utvrdilo državno odvjetništvo, pokušao upisati na ukupno tri državna stana, no to mu je uspjelo samo u jednom slučaju, no za kratko. O čitavom događaju državno odvjetništvo izvijestilo je na svojim internetskim stranicama.

"Općinsko građansko državno odvjetništvo u Zagrebu je 4. rujna 2023. zaprimilo rješenje Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojim se uvažava prigovor Republike Hrvatske te se preinačuje ranije doneseno rješenje na temelju kojeg je izvršen upis prava vlasništva za korist protustranke (1990.) na stanu u centru Zagreba. Uvažavanjem prigovora Republike Hrvatske brisan je provedeni upis prava vlasništva za korist protustranke te je ponovno uspostavljen upis prava vlasništva za korist Republike Hrvatske.

Krivotvorene isprave

Temeljem navoda Republike Hrvatske istaknutih u prigovoru na rješenje kojim je dopušten upis prava vlasništva s imena Republike Hrvatske za korist protustranke, sud je utvrdio kako su osnovani prigovori da se radi o krivotvorenim ispravama te da Republika Hrvatska nije niti raspolagala predmetnom nekretninom.

Naime, povodom dostavljenog rješenja Zemljišnoknjižnog odjela izvršene su provjere s nadležnim ministarstvom te je utvrđeno da se radi o krivotvorenim ispravama i to: krivotvorenom ugovoru o kupoprodaji, krivotvorenoj ovjeri potpisa ministra i krivotvorenom mišljenju državnog odvjetništva. S obzirom na takvo utvrđenje činjenica, Republika Hrvatska izjavila je prigovor dokazujući manipuliranje istinitošću isprava slijedom čega je sud usvojio prigovor Republike Hrvatske te naložio uspostavu ranijeg zemljišnoknjižnog stanja i upis prava vlasništva za korist Republike Hrvatske.

Dodajemo i da je protustranka s trećom osobom sklopila ugovor o kupoprodaji predmetnog stana te bi, da se nije uspjelo s izjavljenim prigovorom, provedbom raspolaganja nekretninom prema trećoj osobi u zemljišnoj knjizi Republika Hrvatska izgubila pravo vlasništva na predmetnom stanu, a parnični postupak bi uz dugotrajnost bio i izrazito neizvjestan.

Ukazujemo i na to da je ista protustranka u istom razdoblju pokušala izvršiti upis prava vlasništva na identičan način (krivotvorenim ispravama) na još dvije nekretnine u centru Zagreba, ali je i po tim prigovorima Republika Hrvatska uspjela uspostaviti ranije zemljišnoknjižno stanje i vratiti upis prava vlasništva za korist Republike Hrvatske.

Ovo državno odvjetništvo je o svim utvrđenjima u ovom predmetu odmah obavijestilo Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu. Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu je po zaprimanju predmeta, 31. ožujka 2023., podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog radi određivanja privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi koju je sud i odredio (zabrana otuđenja i opterećenja nekretnina) te su u tijeku daljnji izvidi u ovom predmetu", izvijestio je DORH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:47