HOROR U MAKSIMIRU

Zagreb Pride o napadu: ‘Gejevi zbog svog postojanja nisu ni za što krivi. Desničarske bande jesu‘

Ovo o čemu svjedočimo u prosincu 2020. najgori je zločin iz mržnje dosad. Od policije tražimo hitnu i oštru reakciju, poručili su
 Marko Todorov/CROPIX

Udruga Zagreb Pride poručila je kako su užasnuti brutalnim napadom na 50-godišnjeg muškarca homoseksualne orijentacije kojega su napale dvije osobe u parku Maksimir koje su ga zapalile zapaljivom tekućinom.

Iz Policijske uprave Zagrebačke kažu kako se još sve okolnosti utvrđuju te da je kriminalističko istraživanje u tijeku. Potvrdili su kako je napadnuta osoba hospitalizirana.

- Užasnuti smo spoznajom da je u zagrebačkom parku Maksimir ovog božićnog vikenda brutalno napadnut 50-godišnji gej muškarac. Prema pisanju medija, dvojica homofoba na muškarca su bacila 'molotovljev koktel' i zapalila ga, a sve iz čiste homofobne mržnje.

Zagreb Pride više od desetljeća radi na praćenju i suzbijanju zločina iz mržnje u Hrvatskoj. U tom vremenu doživjeli smo, nagledali se, svjedočili i pružili pravnu ili psihološku stručnu pomoć mnogim žrtvama homofobnih zločina iz mržnje. Međutim, ovo o čemu svjedočimo u prosincu 2020. nešto je najgore dosad.

Ne želimo da ovakvo homofobno nasilje ostane neprocesuirano, kao u slučaju homofobnog napada sličnim metodama na posjetitelje gej partija u klubu SuperSuper. Stoga, Zagreb Pride od zagrebačke kriminalističke policije traži da hitno pronađe počinitelje i podigne kaznenu prijavu za odgovarajuće kazneno djelo u vezi sa zločinom iz mržnje. Od policije i ostalih pravosudnih službi zahtijevamo i tražimo da dosljedno primjenjuju Europsku direktivu o zaštiti žrtava kaznenih djela, kako bi smanjili sekundarnu viktimizaciju.

Nadalje, Zagreb Pride od zagrebačke policije traži hitnu i oštru reakciju kako bi se svi zagrebački javni prostori, parkovi, trgovi i ulice zaštitili od napada na građane od strane desničarskih bandi. Desničarsko nasilje u javnom i internetskom prostoru ne trpi samo LGBTIQ zajednica, već i srpska, afrička i romska zajednica u Hrvatskoj te izbjeglice i migranti.

Zagreb Pride poručuje 50-godišnjaku da 'smo tu za njega ukoliko želi bilo kakav oblik direktne pomoći'. Nudimo i besplatnu pravnu i psihološku pomoć. Ne želimo niti da se žrtvama homofobnog nasilja imputira odgovornost za nasilje koje trpe. Svako u ovome društvu, pa i gej muškarac, ima pravo slobodno se šetati javnim parkom iz kojeg god razloga to želi: nadisati se svježeg zraka, čekati prijatelja ili dogovoriti dejt. Gejevi nisu zbog svog postojanja ni za što krivi. Desničarske bande jesu - stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:03