OSUĐEN NA 3 GODINE

Vozač koji je skrivio stravičnu nesreću u Zagrebu ridao pred sutkinjom: ‘Teško živim s tim‘

Ilija I. priznao je krivnju na sudu, a na nakon tri godine donesena je nepravomoćna presuda
Nesreća na Slavonskoj
 Darko Tomaš/Cropix

Kad je Ilija I. (51) sjedao za volan VW Transportera 16. veljače 2018. godine, nije računao da će umor koji ga je svladao nakon radnog dana biti koban. Oko 15.50 sati skrivio je stravičnu prometnu nesreću na Slavonskoj cesti kod križanja sa Savskom i Svetoivanskom, a u kojoj je život u smrskanom autu izgubila 25-godišnja Ivana G. Zbog smrti mlade vozačice, kazneni progon protiv Ilije I. preuzelo je državno odvjetništvo, a nakon nešto više od tri godine od tragedije, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na tri godine te mora nadoknaditi 7260 kuna sudskih troškova.

- Kriv sam. Osjećam se krivim. Teško s tim živim, a mogu zamisliti kako je tek roditeljima pokojne Ivane kojima izražavam najdublju sućut – kroz suze i vidno potresen rekao je u sudnici optuženi vozač. Tog je dana, kako se prisjetio, išao na posao u plinsko postrojenje. Odradio je radni dan i krenuo kući.

- Dva kilometra od moga doma, ja više nemam film u glavi što je bilo. Ne znam jesam li zaspao ili što se dogodilo. Čuo sam neko lupanje i došao k sebi. Vidio sam curu i dečka koji su me hrabrili, a u drugom autu trubila je sirena i ta djevojka je rekla, kad smo pokušavali provaliti vrata auta, da je stavila ruku na djevojku za volanom i da je bez života. Mene je hitna odvezla u bolnicu, a kad sam se vratio kući, članovi moje obitelji stupili su u kontakt s obitelji pokojne jer smo željeli otići na sprovod. Ali nam je rečeno da ne bi bilo dobro. Kad smo ih kasnije zvali telefonom, rečeno nam je da ih ne uznemiravamo – dodao je još Ilija I.

image
Nesreća na Slavonskoj
Darko Tomas/Cropix

Ne prestajući jecati, otkrio je sutkinji da se s tragedijom nije mogao uopće nositi pa je odlazio nekoliko mjeseci psihijatru.

- I dalje pijem tablete. Dobio sam i rak limfnih čvorova i čeka me kemoterapija. Neko vrijeme nisam mogao voziti zbog tableta pa me vozila supruga, ali sada opet vozim jer radim sa strojevima – zaključio je vozač zbog kojeg je Ivana G. poginula, kako je kazao, stotinjak metara od svoje kuće.

Na suđenju je ispitano i nekoliko svjedoka nesreće.

Pa je tako Drago T. ispričao kako je po ulasku u križanje uočio da je Fiat punto prvi u redu bio za skretanje sa Slavonske prema Ulici Svetog Ivana.

- U trakama iz smjera autoceste velikom brzinom dolazio je narančasti kombi, a vozač kako ne bi udario u zaštitnu ogradu skrenuo je na traku za skretanje za Ivanju Reku u kojoj je bio samo Fiat zaustavljen na crvenom semaforu. Kombi je udario prvo u ogradu pa onda u auto koji je od jačine udarca, koji nikad nisam vidio u životu, poletio u zrak prema prometnom otoku od koji se odbio. Zatim se vratio na Slavonsku gdje su se ponovno Fiat i kombi sudarili. Istrčao sam iz auta van do vozačice koja je nepomično ležala s glavom naslonjenom na volan. Bilo joj nisam uspijevao pronaći. Tad je do mene došao vozač kombija te sam ga pitao: 'Jesi li lud, jesi normalan? Što si to napravio' Na to mi je odgovorio da ne zna, da je zaspao i da ne može vjerovati da mu se to opet dogodilo jer da je i prije 20 godina skrivio nesreću u kojoj je jedna osoba poginula – zaključio je Drago T.

image
Nesreća na Slavonskoj
Darko Tomas/Cropix

Na crvenom semaforu bio je zaustavljen i Marko B. koji je najednom začuo cviljenje.

- Pred naš auto, u kojem sam bio s trudnom suprugom, odjednom je doletio Fiat, a onda i narančasti kombi do njega. Izašao sam van i prišao vozilima sa suvozačeve strane. U Fiatu je vozač visio prema suvozačevom sjedalu te sam pokušavao otvoriti suvozačeva vrata, ali nije išlo. Više puta je u tom trenutku do nas dolazio vozač kombija i pitao nas je li vozač tog drugog auta živ. Plakao je i rekao da je zaspao. Na suvozačevom sjedalu Fiata bila je torbica, iz nje sam izvadio osobnu na kojoj je pisalo Ivana - prisjetio se Marko B.

Nenad M. je pak dodao i da je vozaču kombija nakon nesreće pozlilo te je povraćao sa strane.

U vrijeme nesreće krivac nesreće je bio trijezan, a u uzorcima krvi i mokraće nije utvrđena prisutnost droga, psihotropnih tvari niti njihovih metabolita. Brzina Ilijina kombija prilikom naleta na Fiat bila je, prema vještačkom nalazu, 86km/h.

Do nesreće je došlo dok je Ilija I. vozio kombi lijevom prometnom trakom Slavonske u smjeru zapada te se, približavajući raskrižju sa semaforima dok je za njegov smjer bilo upaljeno crveno, nije kretao sredinom obilježene prometne trake. Nije se kretao niti s povećanim oprezom, odnosno nije usporavao svoje vozilo kako bi se pravovremeno zaustavio iza Fiata. Nego je, prema optužnici, kombijem prešao u lijevo i zahvatio meki teren gdje je naletio na betonski okvir, a zatim i na dvostruku zaštitnu metalnu ogradu nakon čega je prednjim dijelom udario u stražnji dio Fiata, odbacivši ga kroz raskrižje. Kombi se odbio i naletio na stup semafora pa je ponovno naletio na stražnji dio Fiata, nakon čega su se oba vozila nastavila nekontrolirano kretati po Slavonskoj. Nesretna Ivana preminula je na mjestu užasa od višestrukih prijeloma i nagnječenja.

image
Nesreća na Slavonskoj
Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:09