PLANTAŽA U STANU

Vonj marihuane teniskom treneru doveo policiju na vrata: ‘Ma to je za osobnu upotrebu...‘

‘Kakav se to miris osjeti iz vašeg stana?‘ - upitali su policajci, nakon čega ih je muškarac pustio u svoju botaničarsku oazu
 PU zagrebačka

Vonj marihuane koji se ‘probijao‘ kroz vrata stana i širio stubištem stambene zgrade na zagrebačkim Vrbanima bio je dovoljan da se policija po dojavi pojavi na navedenoj lokaciji. I to pred vratima stana, ni manje ni više nego 46-godišnjeg teniskog trenera.

"Kakav se to miris osjeti iz vašeg stana?" - upitali su policajci čovjeka na vratima, a on ih je potom dragovoljno pustio u svoju kućnu botaničarsku oazu. Odmah po ulasku u stan, na stolu dnevnog boravka stajala je vrećica sa zelenom materijom, a pored nje se stidljivo skrivala omanja staklenka istog zelenog sadržaja. Bilo je to dovoljno da policija ishodi nalog za pretres i detaljno puna četiri sata pre rošta cijeli stan u kojem je bio postavljen improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane. Biljke su rasle u idealnim uvjetima, pod lampama i ventilatorima u šatorima s uređajima za filtriranje i protok zraka te ovlaživačima. Sjemenke je sadio u teglice, a po sazrijevanju biljaka brao je cvjetne vrhove te ih sušio, prerađivao, vagao...

image
PU zagrebačka

Savršeni indoor uvjeti za umjetni uzgoj bili su kontrolirani uređajem za mjerenje vlage i temperature zraka, a da što brže i bolje rastu koristio je gnojivo za rast, mikrobiološki biostimulator i tekućinu za stimulaciju korijena. Osim izdašne opreme, policija je u trenerovu stanu pronašla 15 teglica sa sadnicama konoplje koje su dosegle od 10 do 64 cm, a imao je i organizirano klijalište sa devet zasađenih sjemenki. Bilo je tu i prethodnih plodova kućnog vrtlarenja jer je još po posudama i staklenkama pronađeno oko 143 grama indijske konoplje. Zbog svega nedavno nađenog i oduzetog, za policiju je neovlašteno proizvodio i posjedovao drogu.

image
PU zagrebačka

- Točno je da je droga kod mene nađena, ali ja sam ju uzgajao za osobne potrebe i nisam ju nikada prodavao. Naime, s uzgojem i gradnjom laboratorija sam krenuo prije tri i pol godine dok mi je pokojna sestra bolovala od karcinoma. Bila je slaba i u bolovima pa joj je marihuana pomagala. U početku sam marihuanu kupovao radi sebe i sestre, a onda smo se dogovorili da ju počnem uzgajati za oboje. U malom šatoru sam obično sadio 10 sadnica, a u velikom bi uzgajao osam sadnica marihuane te sam ih iz malog u veliki prebacivao kad bi dovoljno narasle. Ja ju konzumiram zbog velikih zdravstvenih problema, bolova i ukočenosti, ali za to nemam medicinsku dokumentaciju jer se bojim doktora otkad mi je sestra oboljela i ne odlazim na pretrage iako su mi bile propisane - rekao je pred policijom u svojstvu osumnjičenika muškarac.

image
PU zagrebačka

Njegov trud uzgoja u četiri zida mu se tek donekle isplatio jer, kako je rekao, svaka tri i pol mjeseca dobije između 400 i 600 grama marihuane, što mu nije dovoljno za vlastite potrebe.

- Kad mi je dobro, dnevno popušim pet grama marihuane, a kad mi je loše oko 15 grama. A 2009. sam bio u komuni na liječenju od heroina i od tada ne konzumiram nikakve tablete niti druge opojne droge osim marihuane – zaključio je osumnjičeni kojem, ako je suditi prema svemu, policija ni tužiteljstvo nisu povjerovali da marihuana nije bila za daljnju prodaju. Na kraju je po dovršetku istraživanja predan pritvorskom nadzorniku i potom poslan u remetinečki pritvor iz kojeg je prije nekoliko dana izašao.

image
PU zagrebačka
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 02:51