NAPADI NA MANJINE

VIDEOKOMENTAR BORISA VLAŠIĆA 'Ne podnosimo Srbe, Rome, a ni gay parade, nikoga tko je drugačiji. Dopustili smo si da smatramo da možemo živjeti sami'

 
Napadnute mladiće i djevojku (desno) primila je jučer gradonačelnica Supetra. Brutalni napad dogodio se u blizini prostorija Torcide Brač gdje se još vide tragovi krvi na ulici (lijevo)
 Duje Klarić / CROPIX

Dva brutalna napada na pripadnike sprske nacionalne manjine dominiraju hrvatskim javnim prostorom zadnjih dana. Ne postoji značajniji političar koji se nije oglasio o mučnim incidentima u Viškovu i Supetru na Braču, a žustra rasprava traje i na društvenim mrežama.

Podsjetimo, jučer je odjeknula vijest da je nakon nekoliko tjedana borbe za život preminuo brutalno premlaćeni član srpske zajednice, potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i dugogodišnji član SDSS-a Radoje Petković. Njega je u Viškovu pretukao 48-godišnjak još krajem travnja.

Napad huligana samo zato što su Srbi pretrpjeli su proteklog vikenda u Supetru na Braču sezonski radnici koji su na Jadran stigli iz Slavonije. Osim njih, divljaci su istukli i jednu djevojku iz Varaždina koja se našla u njihovom društvu, a ozljedu je zaradio i lokalni vatrogasac koji je žrtvama napada priskočio u pomoć.

Ove strašne napade na pripadnike srpske nacionalne manjine, ali i općenito klimu u društvu u kojoj se manjinama ne garantira sigurnost komentirao je za čitatelje portala Jutarnji.hr kolumnist Boris Vlašić.

"Mi ne podnosimo Srbe, ne podnosimo Rome, ne podnosimo gay parade, ne podnosimo nikoga drugačijeg. Jednostavno smo si dopustili da smatramo da možemo živjeti sami. To nije dobro", komentirao je Vlašić.

Objasnio je i zašto bismo trebali štititi manjine.

"Brigu za njih bismo trebali osjećati na isti način kao što osjećamo brigu za malu djecu, starije ljude, manje grupe u društvu", objašnjava kolumnist Jutarnjeg i zaključuje:

"Na koncu, možemo od toga i odustati pa pretvoriti Hrvatsku u zemlju u kojoj se uči mržnji. Jer, možemo postati krasna zemlja za mržnju", poručio je Vlašić.

Cijeli komentar Borisa Vlašića pogledajte u priloženom videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:05