JEDNO (NE)DJELO VIŠE

Velikogorička tužiteljica: U slučaju Tate Slavena se prao i novac, optužila poduzetnika Gorupa

Suđenje je ušlo u završnu fazu, Slaven Vujić, osnivač Udruga Senzori i Grad Anđela, te Goran Gorup ponovili: Nismo krivi!

Slaven Vujić na suđenju na Županijskom sudu u Velikoj Gorici

 Davor Pongracic/Cropix

U završnoj fazi suđenja Slavenu Vujiću, poznatijem kao Tata Slaven, kojeg se tereti da je zlorabio dobrovoljne priloge iz humanitarnih akcija, a dio novca možda i prokockao, velikogorička tužiteljica je ‘podebljala‘ optužbu. Naime, nakon što je Vujić na pretprošlom ročištu sa suoptuženim Goranom Gorupom, inače vlasnikom tvrtke Gore Info, iznio obranu na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, dopunski je saslušan već ranije ispitan svjedok.

Potom je uslijedio dodatni šok za optuženike jer je tužiteljstvo promijenilo i dopunilo činjenični opis inkriminacije koja im se stavlja na teret - i dok se Vujića tereti za dvije zlouporabe položaja i ovlasti koje je počinio kao predsjednik Udruga Senzori i Grad anđela, Gorup se našao u dodatnom problemu jer ga se, nakon iscrpno provedenog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja, osim za krivotvorenje isprava tereti i za pranje novca!

U odnosu na promijenjenu optužnicu, obojica su i ovoga puta odbacila svaki vid krivnje, a obzirom na novo kazneno djelo, Gorupova obrana je predložila da se ispita stanoviti Vjekoslav K. za kojeg kažu da je Gorupu pomagao u Igrišću, na radovima u dvorištu i na prilaznom putu, a za koje su i ispostavljeni računi.

Podsjetimo, Vujića se optužnicom tereti za dvije zloporabe položaja i ovlasti točnije da je kao predsjednik Udruge Senzori od 5. siječnja 2015. do 22. svibnja 2017. bez rješenja Ureda državne uprave zagrebačke županije o odobravanju prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći, pozivao na uplatu dobrovoljnih priloga na račun Udruge. Fizičke i pravne osobe uplaćivale su nesebično na račun pa je iznos dosegao 990.094 kune. Vujić je, sumnja tužiteljstvo dalje, s namjerom pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti za sebe i za druge, a ne za ostvarenje ciljeva i obavljanje djelatnosti Udruge, s računa Senzora skinuo ukupno 267.194,55 kuna. Od tog iznosa je, bez pravne osnove u svoju korist, tvrdi tužiteljstvo, podigao i za sebe zadržao 40.192 kune gotovine. Potom je koristeći bankovne kartice Udruge u svoju korist izvršio i plaćanja od 181.552 kune.

No to nije sve. Nego je sa drugookrivljenim Gorupom, osnivačem tvrtke Gor Info dogovorio da preostali dio materijalne koristi stečene zlouporabom položaja u Udruzi, pohrani na račun njegove tvrtke. Pa je tako na račun Gor Info od 15. rujna 2015. do 20. srpnja 2016. Vujić s računa Udruge prebacio 45.450 kuna nakon čega je Gorup, svjestan da taj novac potječe od kaznenog djela, kreirao račune neistinito navodeći da je njegova tvrtka Udruzi Senzori prodala raznu robu.

Druga točka optužnice tereti Vujića da je od 10. lipnja 2016. do 10. veljače 2017. kao predsjednik Udruge Grad anđela iz Igrišća, također bez rješenja Ureda državne uprave zagrebačke županije o odobravanju prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći, pozivao na uplatu dobrovoljnih priloga. Pa se tako na račun Grada anđela, zahvaljujući dobrim ljudima, slilo 502.544,23 kune. Od tog je novca 18.316 kuna završilo kod njega osobno, dio na računu Senzora na ime navodnih pozajmica, dok je 86.187 kuna od 22. srpnja 2016. do 10. veljače 2017. neosnovano završilo na računu Gorupove tvrtke. Nakon toga je Gorup u dogovoru s Vujićem, Udruzi Anđeli sačinio nova tri računa ‘teška‘ 65.418 kuna u kojima je bilo neistinito opet navedeno, tvrdi tužiteljstvo, da potječu od prodaje razne robe Udruzi.

A kako je u međuvremenu Vujić na račun Grada anđela uplatio 19.937 kuna, tu je Udrugu svejedno u konačnici oštetio. Inače, kako smo već pisali, dio od više stotina tisuća kuna koji su bili na računima Vujićevih udruga Senzori i Grad Anđela, prema financijsko-knjigovodstvenom vještačenju, završio je i na korisničkom računu PokerStars.

image

Slaven Vujić

Goran Mehkek/Cropix

U svoju obranu, podsjetimo, Vujić se prisjetio da je zbog bolesti sina, koji boluje od senzornih poremećaja i autizma koji nisu adekvatno liječeni, 2015. sam odlučio osnovati udrugu. Cilj mu je bio pomoći djeci sa senzornim poremećajima.

- Započelo se s radom u prostoru u Vlaškoj te sam uz pomoć prijatelja prikupio prva sredstva za početak rada udruge jer ista nije odmah po osnivanju mogla biti potpomognuta drugim izvorima. Nakon dva mjeseca počela su dolaziti djeca koja su imala i drugačije poremećaje koja nisu bila zbrinuta u sustavu a u Hrvatskoj im je bilo nedostupno liječenje pa smo stupili u kontakt sa dr. Helc u Beogradu poradi dijagnostike terapijskih mogućnosti za djecu. Bio sam očajan zbog činjenice da se tu djecu, kao i mog sina trebalo liječiti na način koji u RH nije bio dostupan pa sam se maksimalno posvetio prikupljanju sredstava udruzi. U udrugu sam uložio i vlastita sredstva, a kako sam u to vrijeme bio blokiran, svojim sam radom pomagao udrugu, pokrenute su i neke humanitarne akcije vezane uz mog sina a na temelju kojih su pribavljena određena novčana sredstva koja nikad nisu uplaćena na račun moga sina ili njegove majke već je sve uplaćivano na račun udruge - branio se Vujić pojasnivši dalje kako je njegovim "radom, donacijama članova i dobrotvornim prilozima udruga prikupila oko 600.000 kuna". Na osnovu njegove računice, smatra potpuno netočan iznos od 990.094,35 kuna koje se navode da su pribavljene na račun udruge.

- Osporavam i da sam podigao 40.192 kune i zadržao ih za sebe. Radi liječenja djece odlučio sam učiniti sve što je u mojoj mogućnosti da pomognem, a zbog načina na koji sam to učinio mi je žao iako to ne dovodi u pitanje nužnost i potrebu liječenja djece. Pa sam tako počeo nabavljati lijekove u inozemstvu. Jedan od njih je i Goleic te još neki drugi lijekovi koje nije potrebno sada otkrivati kao niti o kojoj djeci i roditeljima se radi. Napominjem da novac koji sam ja unio u udrugu je znatno veći od iznosa za koji me se tereti. Osim liječenja djece, bilo je važno imati i objekt u kojem bi ta djeca boravila pa sam na raspolaganje stavio svoju kuću u Igrišću koja nije bila u funkciji ali sam ju odlučio urediti. Angažirao sam razne izvođače koji su plaćani novcem udruge a jedan od njih je bila i tvrtka Gor info – ispričao je dalje Vujić nabrojivši da je Gorupova firma u stopostotnom opsegu odradila sve radove od postavljanja laminata, radijatora, vešmašine i niza drugih sitnih popravaka pa i sređivanje prilaznog puta do kuće i proširenja igrališta.

Što se, pak, tiče pozajmice koja se Vujiću stavlja na teret, kazao je da je to pozajmica koju je udruga Grad anđela dala udruzi Senzori koja je u to vrijeme imala devet zaposlenih kojima je morao plaćati terapijski rad temeljem ugovora o radu. Naznačio je usput i da je on najveći pojedinačni donator bio udruzi Grad anđela jer je samo od prodaje knjiga udruzi donirao 56.000 kuna.

Odgovarajući na pitanja branitelja o lijeku Goleic tko ga je preporučio, Vujić je rekao da mu ga je spomenuo liječnik u Beogradu temeljem pretrage o razini proteina Nagalase u krvi.

-Taj lijek je plaćan gotovinom kroz razne kanale. Koristilo ga je više djece a ne samo moj sin. I primijećena su poboljšanja u kognitivnom funkcioniranju. Jedna doza bila je dovoljna za dva tjedna i koštala je oko 450 eura. Imajući u vidu broj liječene djece, moglo bi se raditi o preko 80 doza kupljenog lijeka. Inače, udruga je imala i računala koja je Gorup nabavio – zaključio je Vujić.

Drugooptuženi Goran Gorup je ostao u cijelosti kod navoda oko izdavanja računa tvrdeći opetovano da je sve što je njegova tvrtka Gore info naznačila u izdanim računima objema Vujićevim udrugama je odrađeno i isporučeno.

-Računi ne sadrže nikakve netočne podatke. Nakon građenja i adaptacije svoje vikendice u kuću, imao sam dosta nepotrošenog materijala koji sam unio u svoju firmu, a kasnije sam dio tog materijala ugradio na projektu u Igrišću. Sva fakturirana roba bila je po tržišnoj vrijednosti a možda i nižoj. Svoju uslugu dolaska i goriva nisam naplatio. U toj kući je sve odrađeno što se uređenja tiče, a vani sam uz pomoć prijatelja odradio prilazni put i nasipavao igralište kao i betonirao dio kuće. Odlazio sam u Ikeu i Bauhaus i na temelju toga sačinjavao ponudu koju je udruga prihvatila. Uplaćivali su mi na račun, a ja sam postepeno robu nabavljao koja je trebala. Ponavljam, sva kupljena roba prodana je bez ikakvog profita – branio se na sudu Gorup osvrnuvši se i na opremanje udruge informatičkom opremom. Naglasio je da je glavna djelatnost njegove tvrtke prodaja informatičke opreme te da "nije uvijek nabavljao robu od dobavljača nego ju je znao kupovati i preko oglasnika, uzimati staro za novo uz nadoplatu pa se ulaz takve robe nije vidio knjigovodstveno".

-To navodim radi utvrđenja vještakinje koja je problematizirala fakturiranje robe koje nije bilo na stanju tvrtke. Jer preko oglasnika sam robu kupovao u gotovini pa nisam ni mogao koristiti pretporez što je išlo na štetu tvrtki. Kad je Udruga Senzori prestala sa radom postojala je pretplata, iznosa se ne sjećam, ali je isti vraćen na račun udruge Grad anđela – zaključio je Gorup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:45