AFERA JANAF

Uskok po treći put proširio istragu: Sumnjaju da je Kovačević od Peteka uzeo 6,2 milijuna kn mita

Tadašnji šef Janafa Kovačević navodno mu je omogućio poslove u vrijednosti 64,4 milijuna kuna

Dragan Kovačević izlazi iz istražnog zatvora, arhivska fotografija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Uskok je nakon policijske prijave ponovno proširio istragu u aferi Janaf, a ovoga puta poduzetnika Krešu Peteka tereti da je bivšem direktoru Janafa Draganu Kovačeviću dao 6,2 milijuna kuna mita kako bi mu osigurao poslove s tim javnim poduzećem.

Uz Kovačevića Petek je po sumnjama istražitelja dao i oko 550 tisuća kuna mita bivšem direktoru sigurnosti u Janafu Vladi Zoriću te najmanje 600 tisuća direktoru Janafova transporta nafte Vladimiru Vrbancu.

Petoosumnjičen je Vatroslav Sablić, osnivač tvrtke Luvis Projekt koja se također okoristila na dogovorenim poslovima s Janafom.

U trećem proširenju istrage koja je pokrenuta na jesen 2020. petero osumnjičenih branit će se sa slobode.

Policija i Uskok osumnjičene, osim za davanje i primanje mita, terete i za nezakonito pogodovanje te pomaganje u tom nedjelu.

Uskok policija u priopćenju, ne otkrivajući identitete osumnjičenih, ističu da se Petek dogovorio s Kovačevićem, Zorićem i Vrbancom, da pogodovati kako bi poslove s Janafom dobili Petek i njegovi suradnici.

Time je Petekovoj tvrtki „osigurana prednost u procesima nabave vrijednima” preko 64,4 milijuna kuna dok su Kovačević, Zorić i Vrbanac „ostvarili nepripadnu imovinsku korist” od ukupno 7.35 milijuna kuna.

Sablić je osumnjičen da je Vrbanca poticao da prilagodi javnu nabavu čime je njegovoj tvrtki „dodijeljena nabava IT usluga” vrijednosti 5.86 milijuna kuna.

Zbog afere Janaf Kovačević je već dva puta bio u istražnom zatvoru, a istragom je obuhvaćeno niz osoba, od poduzetnika koji su mu davali mito, do bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške, bivšeg člana SDP-a, Vinka Grgića koji se našao i na meti europskog tužitelja.

U istragu je zbog skrivanja Kovačevićeva novca ušao i suprug zagrebačke tužiteljice koja je tada podnijela ostavku, ali se kasnije našla na meti istražitelja zbog otkrivanja podataka iz istrage u slučaju Agrokor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2023 17:23