MARKO SUDAC

Uhićen okorjeli pljačkaš kojeg povezuju i s bandom Pink Panther: Raznio bankomat pa u bijegu autom ‘pokupio‘ policajca

Sudac je lociran u stanu jednoga od članova svoje obitelji na području zagrebačkog Črnomerca

Marko Sudac (fotografija iz 2020.), policijski helikopter i Ilija Jerković kojeg policajci odvode s ispitivanja u Državnom odvjetništvu u Selskoj

 Matija Djanješić/Željko Puhovski/boris Kovačev/cropix//

Nakon tjedan dana intenzivne potrage policija je u nedjelju uhitila Marka Sudca (42), kojega sumnjiči da je u noći na prošli ponedjeljak u Mihovljanu, u Zagorju, najprije sudjelovao u miniranju bankomata, a zatim u bijegu pokušao ubiti njihovog kolegu, pokupivši ga automobilom. Sudac je lociran u stanu jednoga od članova svoje obitelji na području zagrebačkog Črnomerca te je nakon uhićenja odveden direktno u Remetinec, budući da mu je ranije određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i bijega.

U noći na prošli ponedjeljak policajci su motrili jedan od bankomata za koji su smatrali da bi mogao biti meta napada. Napad se ubrzo i dogodio, a policija je odmah na mjestu događaja u Mihovljanu uhitila Iliju Jerkovića (37), navodnog sudionika napada i poznanika Marka Sudca.

No dok je Jerković odmah savladan i uhićen, drugi pljačkaš, za kojega policija sumnja da je Sudac, pobjegao je automobilom, "skupivši" na cesti i policajca koji ga je htio zaustaviti. Odbacio ga je na pločnik, pri čemu je policajac lakše ozlijeđen.

Policajčevi kolege su i pucali prema bjegunčevu automobilu, no nisu ga uspjeli zaustaviti. Ubrzo su na području Zagorja postavljani kontrolni punktovi s policajcima naoružanima dugim cijevima te je u potragu bio uključen i policijski helikopter, ali bezuspješno.

Marko Sudac je osoba koja se do sada u više navrata pojavljivala u policijskim evidencijama u nekoliko zemalja te je protiv njega pokrenut niz postupaka od kojih su neki pravomoćno okončani, a neki još traju. Gotovo svi se vode zbog tzv. imovinskih kaznenih djela. Posljednji od njih pokrenut je krajem svibnja 2020. upravo zbog serije miniranja bankomata, a s njime je tada bio osumnjičen upravo Ilija Jerković koji je sada uhićen pored raznesenog bankomata u Mihovljanu. Sudca, Jerkovića te još trojicu okrivljenika tada se teretilo za niz napada na bankomate na području Zagreba, Zagorja, Primorja i Istre.

Nekoliko godina ranije, o Sudcu su pisali i strani mediji nakon što je u listopadu 2016. spektakularno uspio pobjeći iz švicarskoga zatvora u St. Gallenu, gdje je završio zbog optužbi švicarske policije da je kao član bande Pink Panther planirao opljačkati draguljarnicu u tome mjestu. Dvije godine prije toga Sudca je Uskok osumnjičio kao predvodnika bande kradljivaca automobila s područja Zagreba, a među žrtvama krađe bila je i Dijana Sušac, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, kojoj je ukraden Golf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:22