STRAVIČAN ZLOČIN

Ubojici Anđele Bešlić odbijen četvrti zahtjev za uvjetnim otpustom, evo kada izlazi iz zatvora

Ivan Bulj žrtvu je ukrcao u vozilo govoreći joj da će je odvesti kući. Skrenuo je s ceste i lišio je života udarajući je tupim predmetom
Ivan Bulj
 Paun Paunovic/CROPIX

Odbijen je četvrti zahtjev za uvjetnim otpustom Ivana Bulja (58), ubojice 16-godišnje Anđele Bešlić iz Sinja. Pravomoćno je osuđen na 22 godine zatvora te se sad nalazi na odsluženju u kaznionici u Glini.

Kazna mu ističe 10. travnja 2024., a svi napori da izađe ranije pokazali su se jalovima. Za odluke o njegovu odsluženju nadležan je Županijski sud u Sisku.

- Prošli tjedan održana je sjednica Vijeća za uvjetni otpust na kojoj je odbijen zahtjev Ivana Bulja. Na odluku vijeća podnio je žalbu Visokom kaznenom sudu - saznaje Slobodna Dalmacija od sutkinje Melite Avedić, glasnogovornice sisačkog suda.

Odlučuju tri suca

Uvjetni otpust je otpuštanje zatvorenika s izdržavanja kazne prije isteka kazne s tim da se za trajanja neizdržanog ostatka kazne nad njim može odrediti nadzor i posebne obveze. Prijedlog mogu podnijeti zatvorenik, njegov opunomoćenik, članovi obitelji zatvorenika i državni odvjetnik.

image
Ivan Bulj
Paun Paunovic/CROPIX

Uvjetni otpust se može odobriti zatvoreniku nakon izdržane jedne polovine kazne. O uvjetnom otpustu zatvorenika odlučuje Vijeće Županijskog suda na čijem području se nalazi zatvor. U vijeću su tri suca, a predsjednik je sudac izvršenja.

Upravitelj kaznenog tijela obvezno pokreće uvjetni otpust po službenoj dužnosti i to mjesec dana prije izdržanih tri četvrtine kazne zatvora. Postupak pokretanja prijedloga za uvjetni otpust po službenoj dužnosti obvezan je za sve zatvorenike.

Ivan Bulj je u noći početkom ožujka 2002. godine Anđelu Bešlić, koja se vraćala kući s koncerta, oko 3 sata u noći na prevaran način ukrcao u vozilo govoreći joj da će je odvesti kući. Unatoč njezinu protivljenju, skrenuo je s ceste i odvezao je na nepristupačan predio Vidovo kod Suhača s namjerom da je liši života što je i učinio udarajući je tupim predmetom.

Nanio joj je više ozljeda po glavi i drugim vitalnim dijelovima tijela. Tijelo je odvukao preko žičane ograde i bacio u jamu te prekrio suhim granjem gdje je i pronađena mjesec dana kasnije. Tužiteljstvo je u optužnici tvrdilo i kako je djevojku silovao, ali je za taj dio oslobođen krivnje jer nije bilo dokaza.

image
Anđela Bešlić
Privatni album

Umanjena kazna

Na Županijskom sudu u Splitu osuđen je za teško ubojstvo maloljetne osobe na 27 godina zatvora. Vrhovni sud je kaznu smanjio s 27 na 22 godine. Presuda je postala pravomoćna tek na drugom suđenju, nakon što je ona s prvoga 2005. godine ukinuta.

S Ivanom Buljom optužen je bio i njegov rođak koji je u konačnici oslobođen krivnje jer je dokazano kako se zbog imobilizirane noge te noći nije mogao normalno kretati. Od države je tražio odštetu zbog vremena provedenog u pritvoru, a u međuvremenu je preminuo, piše Slobodna Dalmacija.

Tijekom malo više od mjesec dana koliko je trajala potraga za Anđelom Bešlić, cijeli cetinski kraj bio je potresen nestankom mlade djevojke. U konačnici se Ivan Bulj sam predao jer je mislio kako će ga netko iz osvete ubiti pošto su privatna istraživanja članova obitelji, koji su organizirali potragu, upućivala na njega.

Upravo zbog odmaka vremena od ubojstva, bilo je teško dokazati seksualno nasilje kao razlog otmice i kasnije ubojstva te je sudsko vijeće odustalo od tog dijela optužnice. Unatoč tome uspjeli su ga osuditi za kvalificirani oblik ubojstva za koje je zapriječena dugotrajna kazna zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:23