PRESUDIO BIVŠOJ

Ubojica iz splitskog Lidla: ‘Ničega se ne sjećam‘; Svjedočila i kolegica žrtve: ‘Pala je kad joj je zabio nož u prsa‘

Bivšu izvanbračnu partnericu, kako stoji u optužnici, Đekić je ranije ponižavao, novčano iskorištavao, vrijeđao, svađao se s njom i prijetio da će ju ubiti ako ga napusti

Željko Đekić

 Vojko Basic/Cropix

Iskazima trojice svjedoka na Županijskom sudu u Splitu jutros je počelo suđenje 55-godišnjem Željku Đekiću zvanom Lika zbog ubojstva svoje dugogodišnje partnerice, 44-godišnje Vesne Perišić 30. studenoga prošle godine u trgovačkom centru Lidl na Poljičkoj cesti br. 37, piše Slobodna Dalmacija.

Đekić je s lancima na nogama doveden iz Zatvora Split u kojem se nalazi nakon uhićenja.

Sudi mu se po optužnici da je nesretnoj ženi na njenom radnom mjestu nanio ukupno dvadeset rana nožem oštrice duge osamnaest centimetara. Po sedam rana je nesretna žena zadobila po lijevoj i desnoj ruci, a šest puta je Đekić žrtvi nanio ubode nožem u prsni koš te je počinio kazneno djelo teškog ubojstva.

U daljnjem nanošenju tjelesnih ozljeda spriječile su ga dvije osobe koje su se zatekle u trgovačkom centru, a jedna od njih, 57-godišnji M.G. je danas i svjedočio o tom nesretnom događaju. Osim njega svjedočile su i dvije trgovkinje, Vesnine kolegice od kojih je 37-godišnja D.M. bila u trgovini kada se ubojstvo dogodilo dok je 32-godišnja I. DŽ. tada bila odsutna, ali je govorila o povijesti odnosa između pokojnice i ubojice.

Sukus glavne poruke sa ovog suđenja je da na taj dan kada se ubojstvo dogodilo Vesna Perišić uopće nije znala da treba raditi i sigurno ne bi ni došla na posao da je nisu zvali te da se ubojica Đekić kako je rekao, apsolutno ne sjeća događaja kada je ubio Vesnu.

Upitan od suca Dinka Mešina da se izjasni o krivnji, Đekić je doslovce rekao."To nisam napravio s namjerom i uopće se i ne sjećam tog događaja". Na upozorenje suca da se može izjasniti samo je li kriv, djelomično kriv ili nije kriv Đekić je odgovorio: "Ako sam u zatvoru i ovdje gdje jesam, valjda sam kriv." Rekao je da će obrani iznositi tijekom postupka i da se "za sada" slaže da ga po službenoj dužnosti brani odvjetnik Jakša Cvitković.

image

Željko Đekić

Vojko Basic/Cropix

Svjedok M.G. je sudu ispričao kako je sleđa prišao Đekiću nakon što je čuo krikove dok je u Lidlu gledao koji će sir kupiti.

- Čuo sam krikove koji su se počeli ponavljati, a nasuprot sebe sam vidio osobu sa kapom na glavi kojoj sam prišao s leđa, uhvatio ga za vrat pitajući ga: Šta radiš čovječe? Tada nisam vidio ni krv niti da ima nož jer sam mislio da se svađa s nekom curom. Dok sam ga držao prišao mi je još jedan momak koji je dolazio s druge strane i vidio sve što ja nisam te smo ga zajedno oborili na pod. Tada je taj momak kojeg smo svladali počeo govoriti da mu žena nije dala vidjeti sina, da su mu ubili brata i da mu popustimo sa pritiskom jer ćemo ga ugušiti. Nakon nekog vremena je došla policija koja ga je odvela", rekao je svjedok.

Vesnina kolegica D.M. je bila u trenutku ubojstva u Lidlu, ali su se ona i Vesna razdvojile kada su u skladištu nakon Vesninog kašnjenja na posao podijelili radne zadatke.

- Ja sam otišla prema frižideru, a ona je bila nasuprot kada sam začula vriskove. Mislila sam da je nešto teško i veliko palo na nekog kupca pa sam potrčala, a onda sam ugledala kako Željko bode Vesnu. Oboje su stajali, a tek kada joj je zadao zadnji udarac u prsa i on i Vesna su pali na pod. Dok ju je ubadao stojeći, ja nisam vidjela nikoga da Đekića sprječava. Tek se to dogodilo kada su on i Vesna pali na pod. Zvala sam zaštitara sve to vrijeme kojeg tu nije bilo, a ja i gospođa koja je rekla da je medicinska sestra smo Vesni davali umjetno disanje. Ja usta na usta, a ona na grudnom košu dok sam rukama prekrivala tu veliku ubodnu ranu na Vesninim prsima. Ona je ubrzo sklopila oči i izdahnula, a on je govorio dok su ga ovi momci držali da mu je Vesna uništila život i da mu tri mjeseca nije dala vidjeti dijete", tužnim glasom je rekla Vesnina kolegica koja je istaknula da Vesna o svojim problemima nikad nije govorila kolegicama dok se nije odselila od Željka iz Splita u Dugopolje.

- Živjela sam blizu Željka, znao nas je često i odvesti na posao, a i sam je radio u Lidla jedno vrijeme na skladištu. Vesna mi je govorila da Željko drži stalno nož pod jastukom, da prijeti će ubiti sebe i maloga.

Vesnina setra mi je tek nakon Vesninog ubojstva rekla da je Đekić prijetio kako će baciti bombu na kuću njihovog brata u Dugopolju gdje se Vesna preselila."

Đekića su zanimala neka druga pitanja za svjedokinju kao:"Je li Vesna bila sa nekim u vezi u Lidla i je li stalno govorila da se ponovono zaljubila u nekoga?"

Svjedokinja je rekla da ona to ne zna niti da ima takve informacije.

Svjedokinja I.DŽ. je ispričala da joj je Željko par mjeseci prije ubojstva došao na posao i tražio joj broj od šefa njihove poslovnice Lidl, a da je onda tražio i broj od regionalne šefice.

image

Željko Đekić

Vojko Basic/Cropix

"Nakon tog sam zvala Vesnu koja mi je rekla da se ne brine i da je na sigurnom i koja me samo upitala: jesi li imala bivšeg? Poslije posla bi znali često ja i Vesna ostati na zidiću i pričati pa mi je rekla da se morala nakon mjesec i pol dana vratiti s Brača gdje je otišla kako bi se sklonila od Đekića. Vratila se jer joj je slao prijetnje da će ubiti sebe i maloga i morala je doći nazad. Te Vesnine poruke je imala naša kolegica sa Brača, ali ne znam ima li ih još.

Vesna mi je govorila i da je Željko sklon kockanju, da mu je dozvolila da dijete bude dva tjedna kod njega samo da ne plaća alimentaciju, a dok su živjeli zajedno nakon radnog vremena je znala i frizirati gospođe jer nisu imali dovoljno sredstava za život, iako mi u Lidlu imamo dobre plaće", rekla je svjedokinja neposredno prepričavajući događaje koji su se dogodili nekoliko mjeseci prije ovog svirepog ubojstva.

Đekić je htio pitati svjedokinju i o nekom svom neprijavljivanju u Lidlu dok je radio, o tome je li Vesna krala iz Lidlove blagajne, ali mu ta pitanja sudac Mešin nije dozvolio postaviti jer su bila u formi konstatacije, a ne upita. Mešina je tijekom suđenja smetalo i što ga optuženi stalno zove "sudija", a ne suče kako mu je Mešin rekao. Nakon upozorenja Đekić je nastavio sa istim "sudijom" dok je svjedokinju I.Dž. prozivao imenom osobe koja je svjedokinja spomenula da je imala Vesnine poruke.

Suđenje se nastavlja u srijedu u 9,30 sati kada su pozvana još četiri svjedoka, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:21