NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Ubojica iz Lidla doznao kaznu: Đekić za brutalno ubojstvo bivše partnerice dobio 38 godina zatvora

Žrtva je bila u svjesnom stanju kada je zadobila dvadeset uboda nožem i trpjela je ogromni strah i bol

Željko Đekić na izricanju presude

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Zbog okrutnog ubojstva bivše partnerice Vesne Perišić (44) na njenom radnom mjestu sudsko vijeće splitskog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Dinka Mešina u ponedjeljak je na 38 godina zatvora nepravomoćno osudilo Željka Đekića (55) zvanog Lika.

Svoju bivšu partnericu Đekić je na okrutan način usmrtio 30. studenog prošle godine nešto prije 15 sati u trgovini Lidl u naselju Split 3.

Nakon što je ušao u trgovački centar prišao joj je s leđa i izvadio nož s oštricom duljine 18 centimetara koji mu je bio skriven ispod jakne te joj je zadao 20 ubodno-reznih rana.

Pritom je, prema optužnici, bio svjestan da žrtvi, koja je nedugo nakon napada preminula u bolnici, nanosi teške bolove i patnje.

Osim okrutnog ubojstva bivše partnerice Đekić je osuđen i da je od rođenja njihovog sina 2004. Vesnu Perišić ponižavao, novčano iskorištavao i vrijeđao prijeteći joj smrću i govoreći da će ubiti nju i cijelu njenu obitelj ako ga napusti.

image

Željko Đekić na izricanju presude

Vladimir Dugandzic/Cropix
image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Tako je više puta nasrtao na nju nožem s kojim je spavao, jednom joj ga je stavio pod vrat pa je žena zbog straha u ljeto 2021. odselila kod obitelji u Dugopolje.

Na suđenju je tvrdio kako se ne sjeća što se toga dana dogodilo, da nije planirao nikoga ubiti, nije želio ni gledati snimku s poprišta zločina, a u jednom momentu je čak i zaplakao.

Tvrdio je da je imao normalne odnose sa žrtvom, ali i da mu je ona uvijek kontrirala, dok je psihijatar kod njega utvrdio trajne promjene ličnosti. Nož je uvijek nosio sa sobom i to zato, kako je rekao, što je bio napadnut koji mjesec ranije.

Na snimci nadzornih kamera iz trgovine “Lidl” u Poljičkoj, u kojoj je nesretna Vesna radila, vidi se kako se ni najmanje nije nadala da će je, dok slaže artikle na police, neočekivano i vrlo brutalno napasti njezin tada već bivši partner od kojeg je otišla ne mogavši trpjeti višegodišnje, uglavnom psihičko nasilje. Na snimci se vidi da se muškarac odjeven u tamnu majicu s kapuljačom na glavi pojavljuje na početku reda s policama na koje je žrtva u tom trenutku, ništa ne očekujući, slagala artikle za prodaju.

Napadač potom prilazi žrtvi, koju sekundu prije negoli je došao do nje poseže za nožem koji je bio skriven za pojasom na leđima ispod majice, vadi ga i neviđenom žestinom počinje ubadati nesretnu ženu koja u jednom trenutku pada na pod. Napadač ni tada nije prestao, nemilice ju je probadao nožem dok je ležala sklupčana na podu, prvo ga je pokušala spriječiti jedna žena, a onda su ga svladala dva muškarca bacivši ga na pod.

image

Nazočni u sudnici na izricanju presude

Vladimir Dugandzic/Cropix

Kako je na suđenju kazao sudski vještak patolog dr. Antonio Alujević, “sam akt ubadanja žrtve trajao je, kako je to vidljivo na snimkama, 16 sekundi, a moj je stav da su tri smrtonosne ubodno-rezne rane u prsni koš koje su oštetile srce i pluća žrtve nastale posljednje ili među posljednjima”, piše Slobodna Dalmacija.

– Žrtva je sigurno bila u jakom duševnom uzbuđenju ili kako bismo rekli, u “smrtnom strahu”. Da, takav strah može u takvim situacijama umanjiti bol jer je tada velika navala adrenalina, ali žrtva je bila u svjesnom stanju kada je zadobila dvadeset uboda nožem i trpjela je ogromni strah i bol – kazao je vještak.

Kakav je bio odnos Željka i pokojne Vesne najbolje je opisala žrtvina sestra Jelena Projić u svom svjedočenju tijekom suđenja, izjavila je da ih je baš ona upoznala dok je radila u jednom lokalu.

– Nikad nije upoznao naše roditelje, tek je jedan jedini put došao u Dugopolje na moje vjenčanje i zasmetalo mu je što je svirala neka pjesma od Thompsona. Nikad poslije toga nije došao kod nas, a zvali smo ga i na pričesti, proslave... Nisam ni pomislila da ga je to moglo uvrijediti. Kad sam nakon nekog vremena vidjela da Vesna ima problema, govorila sam joj da ide od njega ako joj nije dobro, da skupi stvari i ode.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

No, govorila je da ja ne znam kakav je on, da njoj nije lako, da kocka po cijele noći, razbija vrata šakama i slično. Tražio je da se ona prema njemu odnosi kao prema kralju. Vesna ga je voljela i zbog sina je sve podnosila sa smiješkom, nadajući se da će se situacija popraviti. Nismo mogle normalno sjesti i kavu popiti jer je on smatrao da sam kurvetina koju treba ubiti, baš me je mrzio. Govorila mi je kako će otići kad joj on prijeti da će zaviti Dalmaciju u crno, da će baciti bombu u našu kuću u Dugopolju, da će nas sve pobiti i da će napuniti gepek auta našim glavama i donijeti joj...

Kad je jednom došla doma s jednog pira, a on nije znao da ona ide, pitao ju je gdje je bila, kad mu je odgovorila, nije joj povjerovao nego ju je vrijeđao i rekao joj da kupi stvari i ide.

Ona ga je tri puta pitala je l’ stvarno to mislio, nije mogla vjerovati da joj se napokon ostvaruje želja – kazala je svjedokinja.

Sam Đekić je tijekom suđenja tvrdio da se ničega ne sjeća nego tek “ponešto do parkinga, a od tada kao da je netko uzeja gumicu i sve obrisa, i ničega se ne mogu sititi...”.

Vještak psihijatar Željko Ključević to je ocijenio kao disocijativnu amneziju koja je posljedica samog događaja i nema nikakve veze s ubrojivosti okrivljenika prije negoli je počinio ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:08