POČELO SUĐENJE KOPITZU

Ubojica djece hladno odmjerio novinare, policija u stanu našla skupocjeni šampanjac s porukom

Počelo je suđenje Haraldu Kopitzu kojeg tužiteljstvo tereti da je u rujnu 2021. ubio svoje troje djece

Harald Kopitz

 Goran Mehkek/Cropix

Nepunih devet mjeseci od jezivog zločina u zagrebačkim Mlinovima, kada je u podstanarskom stanu ubio svoje troje djece stavivši im 30 tableta Diazepama u topli kakao koji su popili, na Županijskom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje Haraldu Kopitzu (57), austrijskom državljaninu.

Na prijedlog tužiteljice da se suđenje zatvori za javnost, a s čim su se složili svi pa i sam Kopitz, peteročlano sudsko vijeće za mladež to je i učinilo. Suđenje zatvoreno radi zaštite interesa pokojne djece i njihove majke. Prilikom fotografiranja novinarskih ekipa Kopitz je hladno promatrao atmosferu.

Podsjetimo, riječ je o užasu od 24. na 25. rujna 2021. godine kada su četverogodišnji dječak i sedmogodišnji blizanci provodili uobičajenu večer s ocem dok je njihova majka, bivša Kopitzova partnerica, bila na službenom putu te je ocu svoje djece s punim povjerenjem ostavila mališane.

image

Harald Kopitz

Goran Mehkek/Cropix

Kopitz im je priredio večeru. Svakom je pomogao potom da se otušira nakon čega im je dao da gledaju crtiće. Tad je već imao skovan bolestan plan čije će posljedice zgroziti cijelu zemlju a njega pretvoriti u oca monstruma. Oko 22 sata otopio je 30 tableta Diazepama u netom pripremljeni topli kakao nakon čega je takav smrtonosni napitak ulio u dječje flašice na kojima su bila slova njihovih imena. S punim povjerenjem dva sinčića i kćerkica su taj kakao nakrcan lijekom popila, a Kopitz je itekako bio svjestan da će takav koktel za mališane biti poguban. Djeca su preminula od akutnog trovanja u dječjoj sobi, a neki od njih su usnuli čvrsto držeći u rukama plišane igračke s kojima su, najvjerojatnije, i inače odlazili na počinak. Njihova tijela zatim je pokrio poplunom preko glave, nakon čega je Kopitz odlučio presuditi i sebi nagutavši se tableta za snižavanje tlaka. No prije tog finalnog čina u kojem nije uspio, 11 minuta poslije ponoći 25. rujna 2021. Kopitz je na Facebooku objavio najavu zločina ukazujući na samoubojstvo jer je ostao bez djevojke i novca ali i jer mu ni njegova braća masoni nisu pomogli iako im se obraćao za pomoć. Tu dramatičnu objavu su vidjeli njegovi prijatelji, pa su se zbog toga 50-ak minuta kasnije užarili telefoni policije čiji su se djelatnici zaputili do Mlinova, niti ne pomišljajući da ih čekaju jezivi prizori i neopisiva količina tuge. U stanu tijekom očevida kriminalisti su uočili i punu bocu skupocjenog šampanjca Dom Pérignon na kojoj je bio stavljen papirić s porukom "For your new life".

image

Harald Kopitz

Goran Mehkek/Cropix
image

Harald Kopitz

Goran Mehkek/Cropix

Od toga dana Kopitz se nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode gdje je nad njim provedeno i vještačenje koje je pokazalo da je u vrijeme (ne)djela bio ubrojiv, a sedam mjeseci od jezivog čina, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu koja ga tereti za tri teška ubojstva zbog kojih mu prijeti 50 godina zatvora.

Na sudsko ročište na kojem se odlučivalo o osnovanosti podignute optužnice Kopitza su pravosudni policajci i tada, kao i danas, doveli vezanih ruku i nogu. Dok je odjeven u crnu trenirku prolazio kroz sudske hodnike prepune ljudi, na njegovu ispijenome licu se iščitavala nelagoda, zbunjenost ali i hladnoća. Svjestan je svega i onoga što ga čeka. S njim u sudnici, osim odvjetnika po službenoj dužnosti, bila je i prevoditeljica za njemački jezik.

Kako smo već pisali, tijekom istrage Kopitz, naviknut na visoki životni standard, iznio je detaljnu obranu u kojoj je objasnio svoje motive što ga je rukovodilo tim strašnim činom i što ga je, kako je kazao, nagnalo da u ubojstvu djece i samoubojstvu vidi jedini izlaz iz situacije.

image

Harald Kopitz

Goran Mehkek/Cropix
image

Harald Kopitz

Goran Mehkek/Cropix

"Ostao sam bez posla, prijetili su mi da će me izbaciti iz stana kojeg sam bio iznajmio. Zakuhalo mi je u glavi. Pukao sam. I u ubojstvu djece i samoubojstvu vidio sam jedini izlaz iz situacije u kojoj sam se našao", pokušao je objasniti motiv zbog kojeg je ubio djecu.

Inače, pritvorske dane, kako je Jutarnji također već objavio, Kopitzu krate između ostaloga i pisma koja mu pišu njemu nepoznate osobe, a kojima on, navodno, uredno odgovara u pisanom obliku.

Radilo se o pismima podrške u smislu da izdrži i da bude jak pa mu je jedna gospođa nepoznate dobi uz mnogobrojne riječi razumijevanja za njegovu situaciju i stanje duha u kojem se nalazi, u kuverti s pismom poslala i 150 kuna za cigarete.

Naznačila je i da bi mu poslala i više novca, ali da nije u mogućnosti. Kopitz joj je na pismo odgovorio te predložio da mu pošalje svoju fotografiju ostavivši otvorenu opciju da mu postane djevojka. Upućeni u problematiku nam kažu, da Kopitz zapravo, u svemu ovome, žali najviše sam sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:18