KRENULA U BOLJI ŽIVOT

U nabujaloj Dragonji, 400 m od mjesta nestanka, našli beživotno tijelo 10-godišnje curice

U pretrazi je sudjelovalo stotinjak osoba - policijski službenici iz Buja, pripadnici interventne jedinice policije iz Pule, ATJ Lučko...
 PU Koper

Nažalost, s tragičnim epilogom završila je opsežna dvodnevna potraga za 10-godišnjom djevojčicom iz Turske u rijeci Dragonji, na granici između Hrvatske i Slovenije u Istri. Djevojčica je u subotu oko 12.30 nađena mrtva u rijeci, oko 400 metara nizvodno od mjesta gdje je u četvrtak navečer s majkom pokušala prijeći nabujalu rijeku i ilegalno ući u susjednu Sloveniju sa svojom obitelji.

- Danas oko 12.30 sati beživotno tijelo djevojčice nađeno je 400 metara nizvodno od mjesta nestanka. Policija izražava sućut obitelji, rekla je jučer Suzana Sokač, glasnogovornica istarske policije.

Puštena iz bolnice

Četrdesetpetogodišnja majka, koja je bila zbrinuta u pulskoj bolnici, nakon što su ju iz nabujale rijeke uspjeli spasiti policajci i građani, puštena je iz bolnice, zatražila je azil te je s još dvoje svoje djece i 18-godišnjim nećakom zbrinuta u Zagrebu.

U opsežnoj akciji spašavanja, koja je trajala od četvrtka navečer, sudjelovalo je stotinjak osoba - policijski službenici iz Buja, pripadnici interventne jedinice policije iz Pule, pripadnici specijalne policije iz Rijeke, i ATJ Lučko sa svojim roniocima, pripadnici HGSS-a sa psima tragačima, djelatnici civilne zaštite državne intervencijske postrojbe Rijeka, djelatnici Crvenog križa, obučeni za potrage na brzim vodama, vatrogasci i pripadnici lokalnih DVD-a, a pomagali su i slovenski policajci i vatrogasci. Nepristupačan teren pretraživao se i dronovima.

Pretraživali su poprilično neprohodan i blatnjav teren, u nadi da će ipak pronaći živu djevojčicu, iako vremenski uvjeti nisu išli na ruku čitavoj situaciji. Temperature noću bile su i do minus pet stupnjeva Celzijusa, a u međuvremenu je počela puhati i jaka bura. Isto tako, radi se o djevojčici s invaliditetom. Policija je to utvrdila na temelju knjižice o invalidnosti koju su pronašli na licu mjesta.

Borba s brzacima

Dojava policiji o nesretnom slučaju došla je u četvrtak navečer u 20.05 sati. Naime, preko rijeke su uspjeli prijeći 18-godišnji nećak, 13-godišnji i petogodišnji sin, a majka s kćeri nije. Dok su prelazile, kćer je odnijela voda, a majka je ostala u rijeci držeći se za drvo. Nije imala snage boriti se s brzacima na tom dijelu rijeke kako bi se domogla obale.

Kada su djeca s druge strane rijeke vidjela što se događa, i da majka ne može izaći iz vode, njezin je sin otišao do prve obližnje kuće i zatražio jednu ženu za pomoć, koja je nazvala policiju. Kada su stigli na mjesto događaja, policajci su začuli zapomaganje na nepoznatom jeziku. Na deblu u vodi bila je majka djevojčice koja nije mogla izaći iz vode zbog visokog vodostaja, jake struje i stanja u kojem se nalazila. Jedan policijski službenik ušao je u hladnu rijeku i bio je 10-tak minuta s njom, kako ne bi upala u rijeku.

Za to vrijeme građanin kojemu se dijete obratilo za pomoć donio je ljestve. Taj građanin, te hrvatski i slovenski policijski službenici uspjeli su smjestiti ženu na ljestve i sigurno je izvući na slovensku stranu rijeke Dragonje. Inače, na tom mjestu, gdje je djevojčicu odnijela voda, kada ju je preko rijeke pokušala prenijeti majka, voda je bila duboka od 1,5 do dva metra, no problem je u tome što su tu brzaci. Majka je u vidnom šoku i pothlađena odvezena u pulsku Opću bolnicu, dok je djecu privremeno smjestio Centar za socijalnu skrb.

Tijekom petka spasitelji su se, iako svjesni da je nesretna djevojčica teško mogla preživjeti tako dugo u hladnoj Dragonji i nepristupačnom okruženju, ipak nadali da bi se čudo moglo dogoditi te da će djevojčicu pronaći živu. Međutim, ishod je na kraju ipak bio tragičan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:52