NASILNA SMRT

U kući u Donjoj Bistri pronađena tijela majke i djeteta, susjedi u šoku: ‘Što joj je dijete bilo krivo?‘

Policija je zaprimila dojavu člana obitelji, a po dolasku na mjesto intervencije dočekao ih je šokantan prizor
 Željko Puhovski/Cropix

Stravičan prizor beživotnih tijela majke i djeteta u obiteljskoj kući u Donjoj Bistri nadomak Zagreba dočekao je u ponedjeljak nešto poslije podneva člana obitelji koji je odmah alarmirao djelatnike Hitne i policije. Nažalost, mogla se konstatirati samo smrt, a iz PU zagrebačke kažu da su dojavu člana obitelji zaprimili u 12,29 sati.

- Do sada utvrđenim istraživanjem na mjestu događaja, a po vidljivim ozljedama na tijelima, radi se o nasilnoj smrti majke i djeteta - kažu iz PU zagrebačke napominjući da je kriminalističko istraživanje u tijeku s ciljem utvrđivanja svih okolnosti tragedije koja je zgrozila mirni bistranski kraj.

- Mi smo ostali zaprepašteni kad smo čuli da je kod njih policija jer da su mrtvi. Policajci su opkolili kuću, uletjeli u dvorište kao da traže ubojicu, skupljali su tragove, sve pregledavali itd. Na kraju, ipak, izgleda, da treće osobe u svoj toj tuzi nema. Priča se da je ona prvo ubila svoje maleno dijete, a onda si je odlučila presuditi. Doista mi je neshvatljiv taj potez iako nam se znala pojadati zadnjih dana da nije dobro, da se osjeća čudno, da joj je dosta svega. Ali nikome nije bilo ni na kraj pameti da je kadra počiniti takav užas jer svi mi svaki dan kukamo i sve ostane samo na riječima - kaže za Jutarnji jedna mještanka Donje Bistre.

image
Željko Puhovski/Cropix

Drugi, pak, susjed ne želeći ništa komentirati samo se propitkuje: 'Pa što joj je dijete na pragu života bilo krivo kad već njoj u životu nije išlo?'

- Ne poznajemo ih dugo jer nisu lokalci. Mislim da su podstanari. Malo je reći da smo ožalošćeni. Iskreno, mislim da su ih mučile financije. Srela sam ih neki dan u trgovini i dijete je uz blagajnu vidjelo kinder jaje. Inzistiralo je na slatkišu ali mama je ponavljala da ne može danas, da bude drugi puta kupila. Uzela sam sam tu čokoladicu i dala djetetu te rekla blagajnici da meni zaračuna. Majka je samo šutjela i brzinski otišla napolje. Na kraju sam samu sebe pitala da nije problem neki drugi a ne financije, da možda dijete ne smije jesti slatko ili što već ali vjerujem da bi mi to napomenula - prisjetila se svog posljednjeg susreta od prošloga tjedna sa 30-godišnjom ženom i petogodišnjim djetetom jedna stanovnica Donje Bistre.

Ministarstvo: 'Užasnuti smo, šaljemo upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb'

O cijelom događaju oglasilo se Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

“Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike užasnuto je današnjim tragičnim događajem u Donjoj Bistri.

Do sada u obitelji nije bilo postupanja iz domene nasilja u obitelji, no odmah po saznanju nesretnog događaja žurno smo u nadležni centar za socijalnu skrb uputili upravni nadzor, kako bi ispitali sve okolnosti.

Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti sigurna i zaštićena, ali nažalost događaji poput ovoga pokazuju nam da nije uvijek tako. Kroz aktivnosti Ministarstva trudimo se djelovati sveobuhvatno – zakonodavno kroz reformu sustava socijalne skrbi te medijski kroz nacionalne kampanje, kojima je cilj osvijestiti javnost o neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Kako bi se osigurala pomoć za žrtve nasilja u obitelji uspostavljena je i besplatna 24-satna telefonska linija 116 006 koja radi i vikendima i blagdanima i koja je zaprimila stotine poziva od svog pokretanja te pomogla brojnim žrtvama.

Odgovornost je svih, od sustava do svakog od nas pojedinačno, da učinimo sve što je u našoj moći da zaštitimo ranjive skupine društva – svaki oblik nasilja se mora prijaviti, a žrtvi pomoći. Jedino tako možemo, korak po korak, biti bolje društvo s nultom tolerancijom na nasilje”, poručili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:03