KRAJ VELIKE POTRAGE

U akciji specijalaca uhićen mladić koji je autom pokosio policajca (20): ‘S njim su bile još tri osobe‘

Pokušao se sakriti u jednoj kući. Operativnim radom smo saznali gdje je i uhitili ga. Nije bilo pregovora, rekao je Slobodnoj Dalmaciji izvor

Potraga na splitskim ulicama; Ivan Božić (sredina)

 Bozidar Vukicevic/Cropix/

Uhićen je Ivan Božić, mladić koji je jučer automobilom udario 20-godišnjeg policajca u Splitu, javlja Slobodna Dalmacija.

Uhićen je kod trgovačkog centra Solin Građa, navodi isti medij.

- Nije imao šanse, pokušao se sakriti u jednoj kući. Operativnim radom smo saznali gdje je i uhitili ga. Nije bilo pregovora - rekao je Slobodnoj Dalmaciji izvor koji je sudjelovao u potrazi za bjeguncem.

image

Djelatnici policije čuvaju mjesto privođenja

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

- Upravo ga vode na kriminalističku obradu - rekao je Slobodnoj u 17 sati policajac blizak potrazi.

Policija je ubrzo nakon toga objavila i službeno priopćenje.

- Poštovani, izvješćujemo Vas kako je oko 16:40 sati pronađen te uz uporabu sredstava prisile uhićen 29-godišnjak muškarac za kojim se tragalo od srijede. Uhićene su još tri osobe koje su zatečene s 29-godišnjakom - rekla je policija te dodala da su tri osobe koje su bile s Božićem odvedene na kriminalističku obradu.

Slobodna doznaje da je osumnjičenog 29-godišnjaka i ostale uhitila specijalna policijska postrojba.

Podsjetimo, splitska policija je tijekom jučerašnjeg dana svim raspoloživim sredstvima tragala za vozačem crnog Golfa 7 kojeg su kazneno prijavili za pokušaj teškog ubojstva 20-godišnjeg policijskog vježbenika iz Kaštel Starog i koji je tolikom jačinom udario u policajca da je ovaj "letio" više od deset metara.

image

Policija je u četvrtak ujutro bila pred kućom Ivana Božića

Jakov Prkic/Cropix
image

Policija je u četvrtak ujutro bila pred kućom Ivana Božića

Jakov Prkic/Cropix

U ranim poslijepodnevnim satima u srijedu u Solinu je lociran crni Golf kojim je, sudeći po vidljivim oštećenjima na vozilu, osumnjičenik za stravičan događaj u prvim satima srijede u Ulici Domovinskog rata teško ozlijedio policijskog vježbenika iz Postaje prometne policije. Policija je ubrzo objavila informaciju da je "osoba koja se dovodi u svezu s ovim događajem kao osumnjičeni" Ivan Božić rođen 1993. godine. Sinoć su na ulicama u Splitu i okolici zbog policijskih blokada nastale duge kolone vozila.

image

Crni Golf za koji se sumnja da je vozio Ivan Božić

Policija
image

Crni Golf za koji se sumnja da je vozio Ivan Božić

PU splitsko-dalmatinska
image

Crni Golf za koji se sumnja da je vozio Ivan Božić

PU splitsko-dalmatinska

Proširena potraga

Oko 21 sat u srijedu potraga se proširila se i na susjednu Šibensko-kninsku županiju. Posebno se nadziralo Čvrljevo u Općini Unešić.

Neslužbeno doznajemo da je vozilo koje je na prednjem dijelu imalo oštećenja bilo parkirano kraj kuće u kojoj Ivan Božić stanuje. Policija je jučer objavila i njegovu fotografiju te apel građanima: "U ovom trenutku policijski službenici poduzimaju intenzivne mjere traganja za osobom. Molimo građane ukoliko uoče muškarca s fotografije da mu ne prilaze, već o tome odmah obavijeste policiju na broj 192. Ukoliko raspolažete s informacijama o osobi ili imate saznanja gdje bi se isti mogao nalaziti molimo da o tome odmah obavijestite policiju na broj 192."

Pomoć medija

Nakon što su fotografije dospjele u javnost, u potragu se uključila i cjelokupna javnost te su na policiju, ali i u medije stigle brojne dojave o mogućem počinitelju. Vozilo ima karakteristične aluminijske felge prema kojima se izdvaja od ostalih iste marke, modela i broja. Naravno, tek će daljnje kriminalističko istraživanje pokazati je li prvotna sumnja osnovana i jesu li oštećenja na Golfu nastala tijekom događaja u noći s utorka na srijedu. Isto tako, utvrdit će se je li traženi Ivan Božić vozio automobil ili ga je možda dao nekom drugom.

image

Ivan Božić

Policija

Mladi je policajac bio u srijedu nešto prije jedan sat u noći u prometnoj patroli sa svojim kolegom mentorom te su u redovnoj kontroli prometa zaustavljali vozila na autobusnom stajalištu preko puta hotela Atrium i zgrade Muslimanke, kod voćarne i fast fooda Ježurko. I mladi policajac i njegov stariji kolega imali su na sebi službenu policijsku uniformu te su nosili reflektirajući policijski prsluk kako bi bili što vidljiviji vozačima koje zaustavljaju. U jednom su trenutku zaustavili automobil marke BMW 3.

Stariji je policajac stajao na nogostupu i sa suvozačke strane provjeravao unutrašnjost zaustavljenog automobila, dok je 20-godišnjak bio s lijeve, vozačke strane na kolniku pokraj vozila i taman je uzimao dokumente od zaustavljenog vozača, tek godinu dana starijeg od policajca. Tada, kako doznajemo, iz pravca raskrižja "kod Slobodne Dalmacije" velikom brzinom, krivudajući po cesti, dolazi crni Golf 7. Mladi policajac, kad je to vidio, reagira mahinalno i podiže ruku sa svjetlećom palicom "Stop policija" pokušavajući zaustaviti divljaka za volanom.

Punom brzinom

No, ovaj se ne zaustavlja niti smanjuje brzinu, već i dalje juri i udara namjerno prednjim dijelom vozila policajca, koji prvo pada na haubu i vjetrobransko staklo, a onda od siline udarca "leti zrakom" više od deset metara i nemoćno pada na prostor predviđen za zaustavljanje autobusa, pri čemu tijelom udara u stražnji dio parkiranog policijskog vozila. Vozač nije pokazao namjeru usporavanja, a kamoli zaustavljanja i pružanja pomoći udarenom policajcu, već udara po gasu i bježi u nepoznatom pravcu.

image

Potraga za Ivanom Božićem trajala je cijelu srijedu

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Potraga za Ivanom Božićem trajala je cijelu srijedu

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Potraga za Ivanom Božićem trajala je cijelu srijedu

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Potraga za Ivanom Božićem trajala je cijelu srijedu

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Potraga za Ivanom Božićem trajala je cijelu srijedu

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

Potraga za Ivanom Božićem trajala je cijelu srijedu

Bozidar Vukicevic/Cropix

Odmah nakon udara pozvana je Hitna pomoć te je policijski vježbenik prevezen u bolnicu, gdje su mu utvrđene teške i po život opasne ozljede u vidu nagnječenja desnog bubrega, loma svih rebara s desne strane, krvarenja u prsima, loma desne lopatice i rana na glavi. Kako je u srijedu novinarima kazala dr. Mileva Frankić, anesteziologinja i liječnica intenzivne medicine s JIL-a KBC-a Split, stanje mladog policajca je trenutačno stabilno, navodno je jučer mogao razgovarati.

Splitska policija je u srijedu ujutro objavila fotografije jurećeg tamnog Golfa, a mnogi su po društvenim mrežama komentirali da im ne bi trebalo biti teško otkriti koje je to vozilo jer ima specifične felge. Građani su jednako zgroženi činjenicom da je na prometnicama osoba koja bešćutno može ostaviti na cesti ozlijeđenog mladića. Upravo su zato pomagali policiji na sve načine te su se po društvenim mrežama počele dijeliti fotografije vozila koje po pojedinim karakteristikama izgleda kao Golf za kojim se traga.

- Ako je netko na ovaj način nasrnuo na policajca, koji je službena osoba, zamislite što bi tek napravio ‘običnom‘ čovjeku - komentirao je jedan Splićanin nakon objave vijesti o događaju. Tijekom opsežne potrage provjeravale su se sve dostupne snimke nadzornih kamera ne samo oko mjesta događaja, nego i na širem području. I Golf je ubrzo pronađen. Stalni sudski vještak za strojeve, cestovni promet i motorna vozila Stanko Smodlaka komentirao je kako se nada da će policija brzo ući u trag vozaču te se osvrnuo na sam nalet na policajca.

- Može se pretpostaviti da je nalet vozila na policajca bipri brzini preko 50 kilometara na sat - kazao nam je stručnjak za promet.

Javnosti se putem Facebooka sinoć obratio Ante Božić.

- Moj sin će odgovarati za svoje nedjelo, iako su neke informacije kao da nije to namjerno učinio. Mladom čoviku šta brži opravak. Ivan je rođen sa dijagnozom ADHD, poremećaj hiperaktivnosti. Bilo je problema ali nikada agresivnosti, ponavljam nikada, napisao je, između ostalog, u svojem statusu očajni otac Ante Božić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:59