ROČIŠTE

Tužiteljstvo u Sarajevu: ‘Nema uvjeta za izručenje Zorana Mamića, on je državljanin BiH‘

Rajić smatra da Zoran Mamić u Hrvatskoj nije imao pravično suđenje, a pritom se i pozvao na odluku Ustavnog suda

Zoran Mamić

 Antonio Balic/Cropix

"Očekujem da će odluku o zahtjevu za izručenje vijeće donijeti u roku od nekoliko dana", rekao nam je Zdravko Rajić, odvjetnik Zorana Mamića koji se danas pojavio na sudu u Sarajevu u povodu zahtjeva Hrvatske za izručenje zbog pravomoćnosti presude kojom je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Tužiteljstvo BiH u podnesku je naglasilo da nema uvjeta za izručenje Zorana Mamića jer je državljanin BiH.

Sud BiH prošle je godine utvrdio da nema pretpostavki da se i Zorana Mamića izruči Hrvatskoj. Nakon što sudačko vijeće donese odluku, nju još treba potvrditi apelacijsko vijeće istog suda. Odvjetnik Rajić očekuje da će Hrvatska postupiti po međunarodnim ugovorima i uputiti BiH zahtjev da Zoran Mamić kaznu izdržava u BiH, što je moguće prema ugovoru koji su sklopile dvije države.

Rajić smatra da Zoran Mamić u Hrvatskoj nije imao pravično suđenje, a pritom se i pozvao na odluku Ustavnog suda kojom je usvojena tužba jednog od osuđenika u istom postupku, bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića, i ukinuta presuda kojom je bio pravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog sudjelovanja u izvlačenju više od sto milijuna kuna iz tog nogometnog kluba uz obrazloženje da nije imao pravično suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:58