JUTARNJI DOZNAJE

Tri policajke koje su optužile načelnika stigle u Split, Klarić ih je tjerao da čiste samostan?

Načelnik postaje Matko Klarić prijavljen je za seksualno uznemiravanje najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen
Matko Klarić, osumnjičeni načelnik Postaje granične policije Grude
 Ante Kalajdžić/dubrovački Vjesnik

Matko Klarić, načelnik Postaje granične policije Grude, danas se mora pojaviti pred disciplinskim sudom, ali i svjedoci optužbe i oštećene policajke zbog optužbi za seksualno uznemiravanje koje je protiv njega pokrenuo načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nakon što je proveden postupak unutarnje kontrole iz MUP-ova sjedišta.

Kako doznaje Jutarnji list, osim toga disciplinski ga terete da je omogućio ulazak u Hrvatsku trojici državljana BiH koji na to nisu imali pravo te da su po njegovoj naredbi policijske službenice morale čistiti jedan samostan.

Načelnik postaje Matko Klarić prijavljen je za seksualno uznemiravanje najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, a utvrđeno je i više slučajeva diskriminacijskog ponašanja prema ženama. MUP je ustvrdio da su navodi o neprimjerenom ponašanju načelnika utemeljeni, protiv njega se još od studenoga prošle godine vodi disciplinski postupak, a prije tjedan o svemu je obaviješten i DORH.

No, ono što je posebno uzburkalo javnost je to što je na društvenoj mreži u grupi osnovanoj kako bi mu se dala podrška objavljena fotografija i identitet jedne od policajki koja ga je prijavila za seksualno uznemiravanje. Fotografija i identitet brzo su uklonjeni, jer bi grupa bila zatvorena, što su objavile i administratorice. Među onima koji su mu pružali potporu te koji su u komentarima omalovažavali žrtve bilo je i onih koji su se predstavljali kao njegovi kolege.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, jučer je rekao da je o tom slučaju zatražio više informacija te da je načelnik PU bio kod njega na razgovoru. "Stručne službe su reagirale i poduzele sve što je u njihovoj nadležnosti. Ne dolazi u obzir da policijske službenice trpe bilo kakvu vrstu omalovažavanja po bilo kakvoj osnovi i na tome ću inzistirati. Sankcija mora biti ako se dokaže da je kriv. A kako mi se čini, kako su mi rekli, sve okolnosti slučaja već su utvrđene - poručio je Božinović.

Istraga policije

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla nam je da nakon ovakvih objava na društvenim mrežama očekuje istragu policije:

image
Mario Puškarić, predsjednik sindikata policije
Duje Klaric/Cropix

- Žrtve seksualnog zlostavljanja moraju biti zaštićene od viktimizacije, a takav oblik to sigurno je i za to su predviđene kazne od 1000 do 20.000 kuna. Također, važno je razdvojiti počinitelja od žrtve i to ovlaštena osoba mora znati. Ured pravobraniteljice u rujnu prošle godine sa slučajem je upoznao DORH. Nama su se anonimno obratile četiri policajke i od policijske uprave smo zatražili ispitni postupak koji je i proveden.

Tražile premještaj

Ali obavljen je razgovor samo s načelnikom, a ne i s djelatnicama. To smo jasno dali do znanja u svom očitovanju na provedeni postupak i nakon toga je slučaj preuzela unutarnja kontrola MUP-a. Mogu reći da smo zadovoljni kako su oni proveli postupak. Nakon što su žrtve dale iskaz, nijedna od njih nije se požalila da je bila izložena uznemiravanju - rekla je pravobraniteljica.

image
Duje Klaric/Cropix

Uredu se zbog seksualnog uznemiravanja na poslu obratila i jedna policajka iz Splita, a policajke iz Metkovića obratile su se pravobraniteljici prije ljeta prošle godine. Osim što će policija sada utvrđivati tko je odao identitet žrtava, ali i tko su oni koji bi ih mogli javno izložiti, utvrdit će se ima li među onima koji izlažu žrtve javnosti i policajaca.

Kako smo neslužbeno doznali, prije podnošenja prijave disciplinskom sudu dubrovačka policija ispitala je svih 30 djelatnica PGP Grude i ustanovila utemeljenost sumnje. Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, smatra da je načelnik PU DN trebao udaljiti Klarića. Neke od zlostavljanih policajki u međuvremenu su zatražile premještaj i dobile ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:34