SLOMILI MU PRSTE

Tinejdžeri u Slavoniji iz zavisti navukli poznanika (15) prema jezeru pa ga pretukli i ukrali mu 20 kuna

Najstariji će jedini morati podmiriti 70 eura troškova kaznenog postupka

Ilustracija

 Ha Photos/Alamy/Alamy/Profimedia/Ha Photos/alamy/alamy/profimedia

Zavist što njihov 15-godišnji mještanin iz dana u dan časti svoje poznanike pićem i žetonima za biljar, nevjerojatna količina agresivnosti i želja da ga pokradu i usput mu naude, proradila je u četvorici mladih "junaka" od kojih su dvojica imala 15 godina, jedan 16, a jedan netom navršenih 18.

Na kraju su mu ukrali 20 kuna, zadali su mu više hematoma po glavi i polomili mu dva prsta ruke. Policija je kazneno prijavila četvoricu tinejdžera za nanošenje teških ozljeda i za razbojništvo, a nedavno je jedan Općinski sud u Slavoniji, točnije Odjel za mladež, u tom slučaju donio i pravorijek.

Mladim Slavoncima, s obzirom na dob, sudsko je vijeće izreklo tzv. pridržaj izricanja kazne maloljetničkog zatvora što u prijevodu znači da im se naknadno može izreći maloljetnički zatvor ako u vremenu od tri godine počine novo kazneno djelo. Pretučeni i pokradeni maloljetnik je, pak, upućen s imovinskopravnim zahtjevom u parnicu.

No, četvorka ipak neće proći bez sankcija. Sud im je izrekao odgojne mjere. Tako se moraju ispričati oštećenom vršnjaku, moraju se uključiti u rad humanitarnih organizacija ili u poslove komunalnog ili ekološkog značenja u trajanju od pola godine i odraditi tako 120 sati a da pritom to ne ometa njihovo školovanje ili zaposlenje. Uz sve to, nad njima će biti pojačana briga i nadzor od najmanje pola godine, a najviše do dvije godine te će ispunjenje svih mjera pratiti nadležni Područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad. A u slučaju da zakažu, mladići će završiti u disciplinskom centru. Najstariji će jedini morati podmiriti 70 eura troškova kaznenog postupka jer je jedini trenutno zaposlen.

Riječ je o događaju od studenog 2021. u jednom mjestu u Slavoniji kada su se mladići odlučili okoristiti na štetu 15-godišnjaka tako da mu uzmu novac. Podijelili su međusobno uloge pa je tako jedan maloljetnik preuzeo obvezu dovesti žrtvu na neosvijetljeno mjesto gdje će ga druga trojica napasti i uzeti mu novac koji će podijeliti.

Dok se maloljetna žrtva nalazila u kafiću, drugi mu je maloljetnik prišao i predložio da prošetaju do jezera na što je ovaj pristao. Pritom je ostatku ekipe javio porukom kojom ulicom idu te su dolaskom do određene lokacije, trojica napadača krenula s planom. Žrtvu su počeli rukama i nogama udarati po cijelom tijelu. Tražili su novac, a kad im je rekao da će im dati 20 kuna, prestali su s napadom, uzeli novac i otišli s mjesta odakle su krenuli – u kafić gdje su istu večer sva četvorica novac potrošila zajednički. Za ozlijeđenog vršnjaka ih više nije bilo briga te su ga ostavili u mraku samog, prepunog hematoma i polomljenih prstiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:38