DRAKONSKA KAZNA

SUTKINJI PREKIPJELO ZBOG OTEZANJA POSTUPKA Odvjetnici dilera s Kariba kažnjeni s 86.000 kuna

Odvjetnici Tomislav Hotko i Igor Skupnjak nisu se pojavili u sudnici, a sutkinja je optuženom Mikeu Aničiću zabranila otkazivanje punomoći
 Damjan Tadić / CROPIX

Dugotrajni problemi zbog stalnih opstrukcija sudskog postupka na ponovljenom suđenju devetero okrivljenika predvođenih Miroslavom Mikeom Aničićem, kojima se sudi zbog krijumčarenja oko 170 kilograma kokaina mlažnjacima s Bahama 2011. godine, kulminirali su na jučerašnjoj raspravi kada je sutkinja odlučila dvojicu Aničićevih odvjetnika kazniti drakonskim novčanim kaznama. Odvjetniku Igoru Skupnjaku dosuđena je tako nepravomoćno maksimalna pojedinačna novčana kazna koju sud može odrediti branitelju - 50.000 kuna zato što se nije pojavio na zakazanoj raspravi. Iz istih razloga sutkinja je kaznu od 20.000 kuna odrezala drugom Aničićevu branitelju, Tomislavu Hotku, koji je u spis ušao tek nedavno, a kojemu je Aničić nakon nekoliko dana angažmana u utorak poslijepodne prilikom posjeta zatvoru otkazao punomoć.

Maksimalna kazna

Također, vijeće kojim predsjeda sutkinja Gordana Mihela Grahovac, obojici je odvjetnika naložilo da podmire troškove rasprave na koju nisu došli u ukupnom iznosu od 16.000 kuna, te je sutkinja o svemu odlučila obavijestiti i Hrvatsku odvjetničku komoru.

Ako ova odluka postane pravomoćna, odvjetnici će morati platiti ukupno 86.000 kuna. Sud se na takvu drakonsku kaznu odlučio zaključivši da Aničićevo neprestano mijenjanje branitelja zapravo predstavlja njegov manevar da opstruira raspravu pa je sud jučer donio i rješenje kojim se Aničiću zabranjuje otkazivanje punomoći odvjetniku Tomislavu Hotku.

Stalna opstrukcija

Čitavom jučerašnjem zapletu, kako neslužbeno doznajemo, prethodilo je Aničićevo otkazivanje punomoći Skupnjaku prije tjedan dana, a što je sud ocijenio kao opstrukciju zato što se Skupnjak jednostavno nije pojavio na raspravi. Nakon toga ga je sutkinja zvala u ured te se na kraju pojavio u sudnici, a Aničiću je uskraćeno pravo da promijeni odvjetnika.

Međutim prošlog četvrtka na raspravu se javlja Hotko kao novi Aničićev odvjetnik te traži nekoliko dana odgode da napravi uvid u spis, što mu sutkinja ne odobrava te želi nastaviti s raspravom. No na jučerašnjem se ročištu nije pojavio ni jedan od odvjetnika te se rasprava morala odgoditi.

Kako doznajemo, Hotko je u utorak obavijestio sud da mu je Aničić otkazao punomoć.

- Ja sam oko 15 sati nazvao sud te preko njezine suradnice izvijestio sutkinju da mi je Aničić otkazao punomoć i da neću doći na raspravu. Naravno da ću se žaliti na ovu odluku, nikada u karijeri nisam bio kažnjavan ni zbog čega - rekao nam je u telefonskom razgovoru Tomislav Hotko.

Izbačen 20 puta

Međutim, čitava situacija s Aničićem traje već puno dulje, otprilike godinu dana otkako je Vrhovni sud u travnju 2014. ukinuo osuđujuću nepravomoćnu presudu kojom su Aničić i ostali bili osuđeni na ukupno 73 godine zatvora.

Na ponovljenom suđenju dio okrivljenika i njihovih branitelja do sada je tražio izuzeće vijeća, predsjednika suda, predsjednika Vrhovnog suda, USKOK-ove tužiteljice, ravnatelja USKOK-a, glavnog državnog odvjetnika... a svi ti zahtjevi su im odbijeni.

Kod većeg broja okrivljenika razvio se niz medicinskih teškoća, zbog čega su se rasprave stalno odgađale, a Aničić je zbog nepoštovanja suda do sada već dvadesetak puta izbačen iz sudnice. Štoviše, u posljednjih nekoliko mjeseci bilo je vjerojatno više rasprava na kojima je Aničić izbačen iz sudnice nego onih na kojima je dočekao kraj ročišta. Među ostalim u jednom trenutku predložio je da se sutkinja psihijatrijski vještači kako bi se utvrdilo koristi li ona drogu.

Razloge ovakvom do sada neviđenom ponašanju pred bilo kojim hrvatskim sudom najvjerojatnije treba tražiti u činjenici da u srpnju ove godine Aničiću istječe maksimalni pritvor od četiri godine, nakon čega po sili zakona mora biti pušten na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 17:00