NAMJEŠTANJE POSLOVA

Sude šefovima javnih ustanova zbog muljaža u Kopačkom ritu i na Brijunima: ‘To je sramota‘

Bogdanovića, Martinčevića i Milotića se tereti temeljem USKOK-ove optužnice za zlouporabu položaja i ovlasti

Tomislav Bogdanović

 Vlado Kos/Cropix

Tomislav Bogdanović, bivši ravnatelj JU Park prirode Kopački rit, Anđelko Martinčević, čuvar prirode u Kopačkom ritu i Marno Milotić, v.d. ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni sjeli su na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku, gdje im je počelo suđenje temeljem USKOK-ove optužnice za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno trgovinu utjecajem.

Konkretno, za namještanje poslova u Kopačkom ritu i na Brijunima.

Bogdanovića se pri tome tereti da je Martinčevića u proljeće 2019. godine zaposlio u Kopačkom ritu na način da mu je dao rezultate pismenih ispita iz struke, odnosno engleskog jezika, čiji je dobar rezultat bio presudan da Martinčević dobije posao čuvara prirode. Milotića se, pak, tereti da je u dogovoru s Bogdanovićem na radnom mjestu pomoćnog kuhara na Brijunima bez raspisivanja javnog natječaja u ljeto 2019. zaposlio Bogdanovićevog nećaka.

Bogdanović i Milotić su se izjasnili da se ne smatraju krivima, dok je Martinčević priznao krivnju.

image

Tomislav Bogdanović

Vlado Kos/Cropix

- Priznajem sve činjenice iz optužnice u cijelosti – rekao je Martinčević i dodao:

- Od ranije sam poznavao gospodina Bogdanovića kroz radionice o zaštiti prirode, čime sam se godinama volonterski bavio i kada sam saznao za to radno mjesto, zamolio sam ga da na neki način dobijem priliku za taj posao. Prvo sam prošao usmeni dio testiranja, a onda i pismeni za koji mi je Bogdanović ranije dao oba primjerka testa. Onaj stručni nije bio identičan tome kojeg sam unaprijed dobio, dok je onaj iz engleskog bio gotovo isti, pri čemu je taj kojeg sam dobio imao i rješenja svih pitanja – priznao je Martinčević, koji je osjetio potrebu da dodatno iskaže žaljenje zbog načina na koji je ušao u to priču.

image

Suđenje u Osijeku

Vlado Kos/Cropix

- Iskazao bih žaljenje zbog postupka kojim sam doveo u neugodnost obitelj i kolege. Cijeli život radio sam kao volonter za razne udruge, jednostavno sam došao u priliku da posegnem za ovim, jer više nisam mogao raditi slabo plaćeni posao kod privatnika od 2.800 kuna zbog zdravstvenih problema koje sam imao. Učinio sam to i zbog egzistencije i dobrobiti, ne samo mene, nego i moje obitelji, a to je na žalost bio jedini način da uđem u sustav, što je sramota, ne samo moja, nego i kompletnog sustava. No, ovim putem još jednom izražavam svoje kajanje. Godinama sam želio doći do tog posla, jer ga jako volim, ali normalnim putem nisam mogao i žao mi je što sam na taj način došao do njega, ali mislim da ga odlično radim i da sam ga zaslužio. Inače, nikada u povijesti nije se za to radno mjesto provodilo testiranje engleskog jezika koji nije ni neophodan za to radno mjesto - kazao je Martinčević.

Test iz engleskog, inače, na traženje ravnatelja Bogdanovića sastavila je Renata Forjan, tadašnja voditeljica Odsjeka za prihvat i edukacije posjetitelja, koja je profesorica engleskog.

image

Tomislav Bogdanović

Vlado Kos/Cropix

- Sastavila sam test i dostavila ga ravnatelju, a naknadno, na njegov zahtjev, i rješenja. Ja na testiranju nisam bila, a ispravljao ih je ravnatelj - kazala je Forjan, koja je u jednom trenutku Bogdanoviću poslala i mail zanimljiva sadržaja u kojem, između ostalog stoji: "Zbog dušebrižnika u firmi, zbog župana, zbog politike, ne želim da ispadne problem. Ne želim ja držati taj vrući krumpir u rukama i zato s ovime moja uloga u tome završava". USKOK-ov tužitelj upitao ju je u čemu je bio problem i zašto je spominjala politiku, župana...?

image

Tomislav Bogdanović

Vlado Kos/Cropix

- Bio je problem zbog nesuglasica u firmi. Kao da sam predvidjela da će se nešto ovako dogoditi i zato nisam bila voljna biti na pisanju testa, kao i ispravljati ga. Nije bilo govora o nikakvim pogodovanjima. Imala sam predosjećaj da to neće dobro završiti - odgovorila je Forjan, dodavši i da je Martinčevića poznavala kao kolegu vijećnika u Skupštini Osječko-baranjske županije.

Ona je članica HDZ-a, a on je bio s liste Vladimira Šišljagića. Forjan je, inače, odnedavno pod istragom USKOK-a, jer ju se sumnjiči da je od Davora Mikulića, ravnatelja Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, sistematizirala novo radno mjesto koje odgovara njezinoj stručnoj spremi i kvalifikacijama te joj je tako osigurao zapošljavanje, na što je on pristao, pa su sada oboje uz još dvoje osumnjičenih pod istragom USKOK-a.

Svjedočio je i čuvar u Kopačkom ritu Zlatko Malić, koji je u vrijeme prijema Martinčevića bio član UV-a ustanove te i član komisije za prijem novog čuvara. Bilo je 26 kandidata, a on je u dogovoru s ostalim čuvarima zagovarao mlađeg kandidata, pa je imao svog favorita, 33-godišnjaka koji je i dijete poginulog hrvatskog branitelja, kojega nije od ranije poznavao. Stoga je na sjednici UV-a, kada je Bogdanović predložio Martinčevića, Malić jedini bio protiv. Danas za Martinčevića kaže da se pokazao kao vrstan, savjestan i discipliniran zaposlenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:59