TRAGEDIJA U BIOGRADU

Student medicine koji je pokušao reanimirati dječaka (16): ‘Učinili smo sve... Hitnoj je trebalo oko pola sata‘

Riječ je o 16-godišnjem učeniku koji je bio u Biogradu na ekskurziji

Lukas Kvartuč pokušao je pomoći nesretnom dječaku

 Mišel Kalajžić/Slobodna Dalmacija

Policijska uprava zadarska potvrdila je nakon očevida da je maloljetnik koji se utopio u petak oko 13:30 u Biogradu na Moru, ispred plaže Soline, bio u moru s prijateljima.

Nakon nekog vremena odlučio se sam vratiti na obalu, a ubrzo je pronađen na površini mora u besvjesnom stanju, navodi se u priopćenju.

Drugi kupači iznijeli su ga na obalu, gdje mu je pružena pomoć do dolaska hitne medicinske pomoći. Unatoč pruženoj pomoći, maloljetnik je preminuo. Pregledom mrtvozornika na tijelu nisu pronađeni tragovi koji upućuju na kazneno djelo.

O događaju je obaviješteno nadležno državno odvjetništvo koje je naložilo obdukciju. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o 16-godišnjem učeniku koji je bio u Biogradu na ekskurziji.

Soline su jedna od najvećih plaža u Biogradu gdje se svakog dana kupa na stotine ljudi, među njima i puno mladih. Kako smo doznali na mjestu događaja, preminuli 16-godišnji mladić stigao je u Biograd sa školskom ekskurzijom iz unutrašnjosti Hrvatske. S prijateljima je otišao plivati i tada se dogodila užasna tragedija.

- Dječak je išao plivati do bijelih plutača zajedno s prijateljima i na pola puta je stao. Vjerojatno je krenuo natrag na obalu kad mu je pozlilo. Ja sam čuo da je jedan čovjek koji je sjedio uz obalu to primijetio, te je skočio u more i povukao ga na obalu. Na tom dijelu obale nastalo je komešanje i tada sam vidio da se s druge strane uvale nešto događa. Netko je spominjao defibrilator i pošto sam student na 6. godini medicine, pohitao sam tamo da pomognem u reanimaciji. Jedna medicinska sestra također se našla tamo, ona je obavila najveći dio posla, učinili smo sve što smo mogli. I njegova nastavnica je čitavo vrijeme bila tamo. Svi su bili jako potreseni, ali nažalost unatoč dugotrajnim naporima, ništa se nije moglo učiniti, a pokušali smo doslovno sve što smo mogli. Hitna pomoć je nakon dosta vremena, mislim da se radilo oko pola sata, došla iz Benkovca i oni su nastavili s reanimacijom, bez uspjeha. Nakon toga je stigla i policija koja je dva sata obavljala očevid. Nismo ga uspjeli spasiti. Mislim da je u pitanju bio srčani zastoj, ali obdukcija će pokazati točan uzrok smrti - kazao je za Slobodnu Dalmaciju vidno potreseni Lukas Kvartuč, kojemu je, iako studira medicinu, to bio prvi put da je sudjelovao u reanimaciji.

Kombinacija velike vrućine i mora često je krivac za smrtne ishode na moru. Pitamo Lukasa, koji preko ljeta pomaže roditeljima u iznajmljivanju sandolina, ima li plaža Soline Baywatch odnosno službu za spašavanje?

- Nema. A nema niti defibrilator, što je, držim velika greška. Jer ovdje ljeti bude puno ljudi i da na toliko kupača nema barem jedan defibrilator i osoba koja je educirana za rukovanje s njim, ja to ne mogu razumjeti. Ovako je defibrilator došao tek s Hitnom pomoći. Da je postojao na plaži, ja bih ga danas mogao upotrijebiti jer sam educiran za to. Mislim da bi gradske vlasti trebale razmisliti da opreme plaže s takvim uređajima. Pitanje je doduše bi li i defibrilator pomogao u ovom konkretnom slučaju, ali bilo bi dobro da ga plaža u slučaju potrebe ima - kaže Lukas koji je porijeklom iz Polače, ali se rodio u Austriji gdje je i odrastao, a sada studira na Medicinskom fakultetu u Splitu, na tzv. engleskom studiju. Za godinu će dana postati liječnik.

Učinio je sve što je mogao u petak na plaži Soline, ali nažalost fatalni ishod ovoga puta nije uspio spriječiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:11