DOLIJALI PREVARANTI

Starije Zagrepčane plašili koronavirusom i krivotvorenim novcem pa im ukrali 285.000 kuna

Kako su izvijestili iz PU zagrebačke, kriminalističko istraživanje proveli su policajci iz postaja Maksimir i Medvešćak

Ilustracija / Policija

 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebački policajci predali su pritvorskom nadzorniku četvero osumnjičenih za koje se sumnja da su u rujnu i studenom prvo telefonom ostvarivali kontakte s građanima treće životne dobi, lažno se predstavljali te uz priču da je novac krivotvoren ili da ga je potrebno zaštititi od korona virusa ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 285.000 kuna.

Kako su izvijestili iz PU zagrebačke, kriminalističko istraživanje proveli su policajci iz postaja Maksimir i Medvešćak, u suradnji sa Sektorom kriminalističke policije, a istragom su obuhvaćeni 48-godišnjak i njegova vršnjakinja te dvije ženske osobe u dobi od 24 i 38 godina.

Sumnja se da je 48-godišnjak zajedno s još dvije za sada nepoznate osobe počinio kazneno djelo „Razbojništvo“ na štetu 87-godišnjakinje.

Nakon što su napravili plan, nabavili su telefonski broj 87-godišnjakinje, pa je 48-godišnjak 15. studenog oko 15.50 sati mobitelom nazvao ženu. Idućeg dana nazvala ju je i još nepoznata ženska zenska osoba. Predstavila se kao zaposlenica novčarske institucije te rekla da je potrebno provjeriti novac kojeg ima kod kuće zbog sumnje da je novac nevažeći. Gospođa je pripremila novac a nedugo nakon toga dva muškarca došla su do stana. Čim im je otvorila, muškarci su gurnuli vrata. Nesretnu ženu jedan je ugurao u stan a kasnije i u spavaću sobu gdje ju je držao zatočenu, a drugi je otišao u kuhinju i sa stola uzeo novac, nakon čega su obojica pobjegli.

Sumnja se da su u unaprijed stvorenoj namjeri protupravnog pribavljanja imovinske koristi te u prethodnom zajedničkom dogovoru, pribavili broj telefona oštećene nakon čega je 48-godišnjak 15. studenoga 2021. godine oko 15.50 sati mobitelom kontaktirao oštećenu , a što je sljedećeg dana s istim ciljem oko podne učinila i nepoznata ženska osoba. Naime, u dogovoru s 48-godišnjakom oštećenoj se predstavila kao zaposlenica novčarske institucije te joj rekla da je potrebno obaviti provjeru novca koji ona ima kod kuće zbog postojanja mogućnosti da je novac nevažeći. Ne sumnjajući u njene navode oštećena je pripremila novac, da bi nekoliko trenutaka kasnije dvije muške osobe, osumnjičeni 48-godišnjak i još jedna za sad nepoznata muška osoba, došle do njenog stana na području Peščenice. Nakon što im je otvorila vrata stana jedan od muškaraca gurnuo je vrata i ugurao oštećenu u stan, a zatim i u spavaću sobu odakle ju je sprječavao da izađe držeći kvaku na vratima, dok je drugi počinitelj otišao do kuhinje i sa stola uzeo novac, da bi se potom obojica dali u bijeg.

To je samo dio zločina koje je skupina počinila. Po istom obrascu okrali su i 87-godišnjaka, također na području Peščenice. No, ovog puta su još više iskoristili lakovjernost starca koji im je, vjerujući da dolaze provjeriti je li njegov novac krivotvoren, novčanice spremio u plastičnu vrećicu te ga bacio kroz prozor.

Isto tako, postoji sumnja da su 48-godišnjakinja, 24-godišnjakinja i za sada nepoznati muškarac počinili kazneno djelo „Prijevara“ na štetu 86-godišnjaka. Sumnja se da su zajedno i prema prethodnom dogovoru, s ciljem oduzimanja i protupravnog pribavljanja imovinske koristi, pribavili broj telefona oštećenog nakon čega su ga 9. rujna 2021. godine oko 11.35 sati njih troje i kontaktirali. Naime, sumnja se da su se tada lažno predstavili kao zaposlenici novčarske institucije te mu predočili da će zaposlenik te institucije doći na adresu njegova stanovanja kako bi uzeo njegov novac koji je potrebno zaštititi od korona virusa. Potom je, sumnja se, do stana oštećenog u Kuzminečkoj ulici došao nepoznati muškarac i lažno se predstavio kao zaposlenik novčarske institucije, da bi mu oštećeni, ne sumnjajući u njegove navode, zatim i predao novac.

Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 285.000 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je Posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 15:11