IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Stanarka Klaićeve: U šoku sam, znate li što bi se dogodilo da je palo samo pola sata kasnije!?

‘Strahujemo svaki put kad Savskom prolazi tramvaj jer se sve trese, a kamoli ne kad Klaićevom idu teretna vozila‘
 Tomislav Kristo/Cropix

Skela i dio zgrade u kojoj se nalazi i Muzej za umjetnost i obrt koji su se srušili na Klaićevu ulicu u centru Zagreba šokirali su slučajne prolaznike te oni koji žive nedaleko od lica mjesta.

- Ja sam u šoku. Najednom se čulo neko stropoštanje, vika i cika. Kad sam pogledala kroz prozor vidjela sam samo veliki oblak prašine i aute kako nasred ulice stoje i trube pod sva četiri žmigavca. Da je bilo samo pola sata kasnije, tom ulicom prolazi veliki broj djece jer su u neposrednoj blizini dvije srednje škole odnosno Škola primijenjene umjetnosti i V. gimnazija - rekla je za Jutarnji jedna stanarka Klaićeve.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Kad su počeli radovi, svjedočili smo prizorima jurnjave kamiona koji dolaze na gradilište i koji vrlo neoprezno skreću i izlaze dalje na kolnik. Pri skretanju doslovno je građevinski materijal sipao se na kolnik. Strahujemo svaki put kad Savskom prolazi tramvaj jer se sve trese, a kamoli ne kad Klaićevom idu teretna vozila - dodala je stanarka.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Jako se čulo kad je palo. Bio sam u blizini pa sam došao. Vidio sam i radnike kako su gore na krovu i nešto radili i nadam se da nitko nije ozlijeđen - rekao je Jutarnjem prolaznik koji je vidio urušavanje.

Zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet rekao je da u urušavanju nitko nije ozlijeđen već da je oštećeno pet automobila.

- Pao je dio vijenca na Klaićevoj ulici i povukao sa sobom građevinsku skelu. Drago mi je da nema ozlijeđenih, prostor je bio ograđen i spriječen promet pješaka. Oštećeno je pet vozila, ali će šteta biti pokriven zbog police osiguranja koju ima izvođač - rekao je ispred Muzeja za umjetnost i obrt zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet.

Nastavio je kako je na terenu i Krim policija jer se ugrozio život građana i radnika od kojih trenutno i uzimaju izjave.

- Ovo je zgrada izgrađena 1888., stara je zidana konstrukcija i kao takva je teška za isplanirati i izvesti obnovu. Kad je maknuto krovište ispod je ostao vijenac. Istraga će pokazati sto se dogodilo - konstatirao je Korlaet.

Otkrio je kako je u tijeku konstrukcijska obnova zgrade koju provodi zajednica troje ponuditelja odabrana putem natječaja javne nabave.

- Prijavili su se s dobrim referencama i trenutno nemamo razloga vjerovati da je došlo do pogreške. Prema mojim informacijama imali su i sve potrebne dozvole. No, to će istraga tek pokazati - ustvrdio je.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Korlaet je rekao kako će se zaštitna ograda, koja je do sada priječila prolazak pješacima, nakon incidenta postaviti na sam rub kolnika te na parkirna mjesta, gdje su danas oštećeni automobili.

Tamo se za vrijeme trajanja radova neće moći parkirati.

- Grad je postao veliko gradilište i ovakvi incidenti će se, možda, nažalost, događati - zaključuje zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, ranije je rekao da se urušio vijenac koji drži krovište.

- Ne znam zašto se to dogodilo. Moramo uzeti u obzir da je zgrada stara i da je tek sada krenula prava obnova. Je li došlo do neke pogreške, to ćemo saznati za par sati - rekao je Gašparović.

image

Miroslav Gašparović

Tomislav Kristo/Cropix

Naglasio je kako su se u zgradi tijekom nesreće nalazili jedino građevinski radnici, dok je sav fundus iz nje uklonjen pred obnovu.

Sabina Glasovac, zastupnica u Hrvatskom saboru iz redova Socijaldemokratske partije, napisala je na Facebooku da je svjedočila urušavanju.

- Od oblaka prašine se ništa nije moglo vidjeti. Užas! Prizor kao iz horor filmova. Nadamo se da nema mrtvih - rekla je Glasovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:47