Preblago kažnjeni

Splitsko tužiteljstvo traži strože kazne za očuha i majku iz pakla koji su zlostavljali djecu

Očuh je vadio spolovilo, pokazivao ga djeci i pozivao ih..., dok je majka umjesto da ih zaštiti vrijeđala djecu, udarala ih kuhačom i remenom. Oboje su dobili tek uvjetne kazne

Općinski sud u Splitu izrekao im je uvjetne osude (ilustracija)

 Bruno Netto/Alamy/Alamy/Profimedia

Nadležno državno dovjetništvo izdalo je priopćenje nakon napisa u medijima o presudi Općinskog suda u Splitu kojom su očuh i majka djece dobili samo godinu dana uvjetno za kaznena djela spolnog uznemiravanja i povreda djetetovih prava.

Kako smo već izvještavali, očuh je djeci pokazivao spolovilo i govorio im "da ih ćiri, da dođu pozdraviti prijatelja" i slično, a majka ih je, unatoč tome što njezin novoodabranik radi njezinoj djeci, djecu vrijeđala, udarala kuhačom i remenom te ih povjeravala na skrb svojim roditeljima. Sve su to djeca morala proživnjavati puna tri mjeseca, a na koncu je sve nepravomoćno okončano uvjetnim presudama očuhu i majci, svakog po godinu dana zatvora uvjetno na tri godine.

Danas je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu priopćilo da su se već u siječnju žalili na izrečenu kaznenu sankciju.

"Povodom članaka objavljenih u sredstvima javnog priopćavanja o nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Splitu protiv optuženika osuđenog na uvjetnu kaznu, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 25. siječnja 2024., podnijelo žalbu protiv navedene presude zbog odluke o kaznenoj sankciji sukladno odredbama članka 471. stavak 1. u svezi članka 467. točka 4. Zakona o kaznenom postupku. (...) Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u podnesenoj žalbi ističe da je prvostupanjski sud precijenio olakotne okolnosti na strani optuženika i da je optuženicima izrekao preblagu sankciju te da sud nije na primjeren način cijenio posebno otegotne okolnosti koje proizlaze iz psihologijskog vještačenja oštećene djece kod kojih se razvila separacijska anksioznost i posttraumatski stres.

Državno odvjetništvo, uz navedeno, ocjenjuje da je prvostupanjski sud kao posebno otegotne okolnosti trebao cijeniti društvenu pogibeljnost i raširenost ovakvih kaznenih djela, kao i činjenicu da ovakva kaznena djela povrjeđuju najranjiviju skupinu u društvu (djeca). Ujedno, izrečena kaznena sankcija nije primjerena osobama koje spolno uznemiravaju i zlostavljaju maloljetnu djecu i njom se ne izražava društvena osuda zbog počinjenih kaznenih djela", priopćilo je tužiteljstvo dodajući da u žalbi predlažu da Županijski sud u Splitu preinači prvostupanjsku presudu na način da optuženike osudi na jedinstvene kazne zatvora zbog počinjenja predmetnih kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:44