‘VIDIM DIJELOVE...‘

Snimili smo trenutak kad je HGSS locirao ostatke nestalog aviona: ‘Imamo pronalazak...‘

Avion je u ponedjeljak pronađen u mjestu Broćanac kod Rakovice, a svih četvero putnika u nesreći je poginulo

HGSS dronom pretražuje šumu u kojoj je nestala Cessna

 Robert Fajt/CROPIX

Na mjestu pada zrakoplova kod Broćanca u Općini Rakovica započeo je u ponedjeljak popodne očevid u kojemu uz karlovačku policiju i županijsku državnu odvjetnicu sudjeluje i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin.

"Na mjestu događaja utvrđuju se činjenice o padu zrakoplova", rekla je županijska državna odvjetnica Vera Magdić-Bižanović, dodavši kako je teško predvidjeti hoće li očevid biti završen danas ili će i u utorak biti nastavljen.

Srušeni zrakoplov Cessna 182, koji je nestao u nedjelju na letu iz Splita prema Njemačkoj, pronađen je u ponedjeljak u mjestu Broćanac kod Rakovice, potvrdio je novinarima ravnatelj Ravnateljstva Civilne Zaštite Damir Trut, izvijestivši da je svih četvero putnika iz zrakoplova poginulo.

Trenutak kad su ostaci aviona pronađeni, snimio je naš fotoreporter.

- Imamo pronalazak - javio je jedan tim letača koji dronom pretražuje šire područje Broćanca. Javljeno je to preko radio veze u bazu, a tome su svjedočili reporteri Jutarnjeg lista koji su na tom terenu s drugom ekipom letača.

U bazu su javljene i točne koordinate lokacije.

- Vidim dijelove repa, krila i kabine, rekao je letač koji je našao avion

U potragu na zahtjevnom i teško pristupačnom terenu bilo je uključeno oko 400 osoba s 13 dronova, deset HGSS-ovih i tri od Civilne zaštite, a akcijom je koordiniralo Ravnateljstvo civilne zaštite koje je na lokaciji formiralo Bazu operacije sa zapovjednim komunikacijskim vozilom.

Formirano je 38 timova po 10 osoba koje su činili pripadnici Državne intervencijske postrojbe civile zaštite, HGSS-a, policije, vatrogasaca, a uključili su se i lovci, koji poznaju teren te su davali korisne informacije. Svaki tim pretraživao je područje od 30-ak hektara zahtjevnog i teško pristupačnog terena. S obzirom da se dio tog područja odnosi i na vojni poligon Slunj, u koordinaciju potrage bila je uključena i Hrvatska vojska.

image
Robert Fajt/CROPIX

Potraga je po nepovoljnim vremenskim uvjetima potrajala gotovo 23 sata.

Ostaci letjelice, krilo, rep i ostaci kabine uočeni su u ponedjeljak u 10,50 sati dronom iz zraka na lokaciji južno od Bročanske kose te su odmah nakon dojave upućeni zemaljski timovi koji su potvrdili pronalazak.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe u nedjelju u 11,40 sati obavijestila je Operativni centar civilne zaštite o nestalom zrakoplovu sjeverno od Rakovice na visini do 2300 stopa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:56