‘ZANIMLJIVA‘ METODA

Slovenac harao zagrebačkim mjenjačnicama i mijenjao stotine lažnih dolara, policija ga stjerala u kut

U dvije mjenjačnice uspješno je promijenio desetke lažnih novčanica od 50 dolara, no u trećoj ga je policija preduhitrila
Policija (ilustracija)
 Cropix, Profimedia

Zagrebačka policija uhitila je 40-godišnjeg Slovenca koji je na obljetnicu zagrebačkog potresa po mjenjačnicama u centru Zagreba stavio u opticaj preko 150 novčanica krivotvorenih američkih dolara. Po dovršetku istraživanja kazneno je prijavljen za četiri kaznena djela krivotvorenja novca od kojih je jedno ostalo na pokušaju zahvaljujući brzoj reakciji policije i građana.

Odakle mu novac, je li ga on krivotvorio ili je to učinio netko za njega, nije poznato. No, ono što je policija utvrdila je da je 22. ožujka između 12.22 i 12.30 sati ušetao u mjenjačnicu u Gajevoj ulici. Iskalkuliranom simpatičnošću, skrivajući se iza medicinske maske, doveo je u zabludu zaposlenicu predavši joj 48 novčanica u apoenima od 50 američkih dolara. Ne sumnjajući u valjanost deviznog novca, isplatila mu je 14 880 kuna nakon čega se udaljio pješice prema idućoj meti.

Sat vremena kasnije, prema istom scenariju, ušetao je u mjenjačnicu na Trgu Petra Preradovića gdje je zaposlenicu mjenjačnice zamolio da mu u kune promijeni 2000 američkih dolara. Ni ona nije slutila da je bunt novčanica od po 50 "dolara" krivotvoren pa mu je isplatila 12.400 kuna s kojima je on odšetao prema Vlaškoj ulici.

Misleći da će biti i treće sreće, ušetao je u mjenjačnicu gdje ga je dočekao zaposlenik. Kad je njemu predao tobožnjih 2000 američkih dolara davši mu ukupno 40 krivotvorenih novčanica, nije imao kuda pobjeći jer mu je policija bila već na tragu na osnovu prethodne dvije prevare. Dok je imao pune džepove krivotvorenog novca, policajci su ušli u treću mjenjačnicu u Vlaškoj te im je djelatnik mjenjačnice, također, iskazao sumnju u lažni novac.

Stjeran u kut, Slovenac je policajcima dragovoljno predao još 47 krivotvorenih novčanica od kojih je dio skrivao u čarapi lijeve noge, a dio u okopojasnoj torbici.

-Temeljem prikupljenih saznanja na terenu i učinkovitom suradnjom i komunikacijom s građanima, posumnjalo se u moguće činjenje kaznenog djela te smo kroz redovan obilazak terena, obratili posebnu pozornost aktivnostima u gradu koje bi mogle biti povezane sa stavljanjem lažnih novčanica u optjecaj. Na taj način, usmjereni angažman policijskih službenika pokazao je rezultate jer im je u mjenjačnici u Vlaškoj, njihovu sumnju u valjanost novčanica potvrdio i sam zaposlenik u čijem se prostoru tada i nalazio “vlasnik” dolara - kažu iz PU zagrebačke.

Temeljem sudskog naloga policija je pretražila i vozilo koje je koristio slovenski krivotvoritelj novca i u kojem je nađen novčani iznos koji je na prevarni način prethodno bio razmijenio u dvije mjenjačnice. Po dovršetku obrade, posrnuli Slovenac predan je pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:59