NAPUŠTENA DJECA

Sjećate li se djevojčice u žutoj haljinici koja je ostavljena u Sesvetama? Majka je završila u zatvoru, a evo gdje je curica danas

Baka je prepoznala "djevojčicu u žutoj haljinici", kako su je prozvali mediji, te su roditelji privedeni za manje od 24 sata

Policija u kući roditelja koji su ostavili bebu (arhivska fotografija iz 2017.)

 Damir Krajač/CROPIX

U Hrvatskoj su iznimno rijetki slučajevi da roditelji ostave djecu s namjerom da ih trajno napuste. Naši sugovornici iz sustava socijalne skrbi kažu da je takvih slučajeva u posljednjih 30 godina bilo najviše pet.

Posljednji je iz 2017. godine, kad je majka ostavila djevojčicu u kolicima ispred ureda Župe Dobrog pastira u zagrebačkim Sesvetama.

Bila je riječ o malo starijoj djevojčici (od sedam mjeseci) te je zagrebačka policija, nakon što kriminalistička istraga tjedan dana nije dala rezultate, odlučila javno objaviti djetetovu fotografiju. I to je vrlo brzo dalo željeni rezultat.

Baka je prepoznala "djevojčicu u žutoj haljinici", kako su je prozvali mediji, te su roditelji privedeni za manje od 24 sata. Utvrđeno je da je riječ o disfunkcionalnoj obitelji bez roditeljskih kapaciteta. Roditelji su 2022. godine nepravomoćno osuđeni za napuštanje djeteta: majci je izrečena kazna od 19 mjeseci bezuvjetnog zatvora, a otac je dobio godinu dana uvjetno, s rokom kušnje od tri godine.

Djevojčica je odmah smještena u dom te je razmjerno brzo posvojena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:24