JEZIV SLUČAJ

Silovatelj pasa mogao bi se izvući bez kazne; ministar Malenica: Mi tu ne možemo ništa!

Malenica: Ministarstvo ne igra nikakvu ulogu u slučaju silovatelja pasa

Ivor Ivanišević, optužen za silovanje pasa

 Jutarnji

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da njegovo ministarstvo ne igra nikakvu ulogu u slučaju bivšeg zaposlenika Europskog parlamenta Ivora Ivaniševića koji izbjegava izručenje i kojem sredinom rujna nastupa zastara zbog silovanja pasa.

‘‘Kada govorimo o Europskom uhidbenom nalogu govorimo o komunikaciji pravosudnih tijela. Mi kao ministarstvo nemamo nikakvu ulogu, već je isključivo riječ o komunikaciji sudova. U ovom trenutku nemam detaljnijih informacija, o tome bi trebao nešto reći sud koji je izdao Europski uhidbeni nalog temeljem kojeg trebaju postupati nadležna tijela druge države‘‘, kazao je Malenica.

Nakon što je bivši zaposlenik Europskog parlamenta i nekadašnji član Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije Ivor Ivanišević (47) za kojim je hrvatski sud izdao tjeralicu, uhićen u svibnju ove godine, belgijska vlast ga četiri mjeseca kasnije još uvijek nije izručila hrvatskom pravosuđu.

Apsolutna zastara u ovom slučaju nastupa sredinom rujna ove godine i ako do tada ne bude izručen Ivanišević će biti slobodan i više mu se neće moći suditi za isti zločin. Prema navodima medija, bjegunac s tjeralice, u vrijeme zločina zaposlen u Europskom parlamentu, uhićen je u svibnju ove godine u Njemačkoj.

Ivanišević je u rujnu 2021. na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja pasa, ali i načina počinjena nedjela koje je detaljno opisivao u e-pošti.

Sutkinja Jasna Zoretić Rendulić osudila ga je na kaznu zatvora propisanu za ubijanje ili mučenje životinja zbog dugog perioda u kojem su se zlostavljanja događala od 2009. do 2015. ali i načina počinjenja nedjela, dok je kao olakotnu okolnost našla samo dosadašnju neosuđivanost.

Ivanišević je u ponovljenom suđenju ove godine ponovno osuđen na maksimalnu kaznu od godine dana zatvora.

Upitan za ocjenu radi li se o preblagoj kazni za zoofiliju i radi li ministarstvo u smjeru povisivanja kazne za to kazneno djelo, Malenica je odgovorio kako u tom dijelu nisu razmatrali nikakve promjene.

‘‘Uvijek kada se otvori Kazneni zakon, postoji mogućnost da se revidiraju neke druge kazne. Mi trenutno imamo otvoren Kazneni zakon u dijelu paketa izmjena koja se odnose na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Tu smo u završnoj fazi razgovora s predstavnicima civilnog društva i akademskom zajednicom, ali isto tako i predstavnicima pravosudnih tijela‘‘, rekao je.

Ministar je dodao da će Radna skupina nastaviti ovaj tjedan razgovarati u cilju poboljšavanja zakonodavnog okvira.

Obilazeći u utorak gradilište na kompleksu budućeg Trga pravde u Zagrebu, Malenica se dotakao i hrvatskih navijača uhićenih u Grčkoj.

Ministar je kazao da je konzularna služba Ministarstva vanjskih i europskih poslova u svakodnevnoj komunikaciji s uhićenim navijačima i članovima njihovih obitelji te da se čekaju rezultati istrage za koju ga je ministar vanjskih poslova izvijestio da je pri kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:57