TEŠKO NASILJE

Silovao suprugu i prijetio joj smrću, osuđen je na 20 mjeseci zatvora: ‘Govorio mi je da služim samo za seks‘

Četrdesetčetverogodišnji E. K. suprugu je hvatao za kosu i grizao za obraze te joj govorio da je ovisna o "njegovoj spolnoj moći"

Ilustrativna fotografija

 Kritsada Seekham/Alamy/Alamy/Profimedia

Zbog silovanja supruge kojoj je prije dvije godine od zajedničkog života učinio pakao te joj je ujedno i prijetio smrću ako pisne policiji, na Županijskom sudu u Zagrebu u ponovljenom suđenju na jedinstvenu kaznu od godinu i osam mjeseci zatvora nepravomoćno je osuđen 44-godišnji E.K.

U kaznu će mu biti uračunato mjesec dana koliko je proveo u istražnom zatvoru, a sud mu je naložio plaćanje 5530 kuna troškova - vještačenje, sudski paušal te trošak svjedoka. Prvi puta sud ga je bio oslobodio krivnje.

- Ovo sudsko vijeće je utvrdilo da ste počinili dva kaznena djela koja vam se optužnicom stavljaju na teret. Za teško kazneno djelo protiv spolne slobode zakon je predvidio do 15 godina zatvora, a za prijetnje od pet mjeseci do šest godina. Vještak psihijatar kaže da ste u vrijeme počinjenja djela bili smanjeno ubrojivi, ali ne bitno. U ovom postupku imamo tri iskaza oštećene koja vas tereti za počinjenje djela te je evidentno da je treći iskaz izmijenjen u bitnim dijelovima od prva dva. Oštećena je rekla da želi spasiti brak, smatra da vam treba dati šansu i priliku da se idete liječiti, a sve što je govorila sad želi prikazati kao igru na koju je pristala da vam udovolji. Prvi iskaz u tužiteljstvu i drugi pred sudskim vijećem su vjerodostojni, a sud ju je odbio ispitati po 4. puta jer nema smisla ponovno slušati nekoga tko je prva dva puta bio jasan, precizan i vjerodostojan, a s vremenom, u trećem iskazu sve ublažava. Koji su razlozi za to ponašanje zna samo oštećena, a možda znate i vi okrivljeni - rekao je obrazlažući osuđujući pravorijek sudac Vjeran Blažeković.

Prema optužnici, muškarac je od 4. prosinca 2019. do 29. siječnja 2020. tijekom zajedničkog boravka u stanu suprugu svakodnevno maltretirao. Stiskao ju je po spolovilu, hvatao za stražnjicu, a iako ga je molila da je pusti, on je ustrajao na seksualnom uznemiravanju usput je hvatajući za kosu, grizući ju za obraze i uvjeravajući ju da je ovisna o njegovoj spolnoj moći nakon čega ju je silovao.

- Zbog svega toga sam počela nositi trenirke na vezanje da se teže skidaju. Govorio mi je da ne služim za ništa osim za seks. Grizao me za obraze - inicijalno je govorila žrtva pred tužiteljima i na sudu.

Potom je s odmakom vremena ublažila bračnu dramu ustvrdivši da je sve krenulo od prijave sestre kod koje je otišla s djecom. Pokušavala je sudsko vijeće, u trećem iskazu, uvjeriti, pak, u suprotno - da suprug prema njoj nije bio nasilan ni grub.

A što se tiče prijetnji iz siječnja 2020., kada su im policajci pokucali na vrata stana pa ju je on uhvatio oko vrata prijeteći joj smrću da šuti i da policiji ne kaže ništa, oštećena je u trećem iskazu dodala da je bila zapravo uznemirena zbog dolaska policije te da je sve oko "hvatanja za spolovilo i za grudi bila igra jer je on bio ljut i bijesan kad mu ne bi dala, a zapravo je samo htjela spasiti brak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:04